Pacea

Pacea

Potrivit acestui scenariu, Acordul de la Geneva ar urma sa fie pus in aplicare cu succes de catre Organizatia pentru Securitate in Europa (OSCE), care are deja 100 de observatori prezenti in tara. Insa acestia nu au nicio putere pentru a-l implementa, iar "ura viscerala" a gruparilor proruse atat fata de americani, cat si fata de europeni, le face sarcina imposibila, scrie Mediafax.

Separatistii nu-si considera actiunile ilegale, iar un reprezentant al "republicii de la Donetk", Denis Pusilin, a acuzat Guvernul de la Kiev - numit "junta" de catre gruparile proruse - ca a ajuns la putere printr-o lovitura de stat, ca ocupa ilegal cladirile publice si a anuntat ca separatistii vor continua pregatirile in vederea organizarii unui referendum privind situatia Donetkului, un mesaj preluat la Slaviansk, Lugansk si Mariupol.

"Ironia face ca o serie de sondaje efectuate de catre ONG-uri ucrainene in ultima perioada sugereaza ca sustinatorii unificarii cu Rusia sunt minoritari", comenteaza CNN, citand o cercetare a Institutului pentru Studii Sociale si Analize Politice din Donetk, potrivit careia, in martie, doua treimi dintre respondenti s-au pronuntat impotriva alipirii la Rusia. Insa o majoritate aprecia ca Ucraina se indreapta intr-o directie gresita.

Guvernul preia controlul asupra estului tarii

Guvernul preia controlul asupra estului tarii

Avand in vedere evolutiile din ultimele saptamani, acest scenariu pare improbabil. Grupari insurgente proruse ocupau cladiri oficiale de la Slaviansk, in mord, si pana la Mariupol, la malul Marii Azov. Ele sunt conduse de catre "oameni in verde", numele dat gruparilor militare, dupa culoarea uniformelor fara insemne. Ele sunt, in prezent, "autoritatile" in regiunile Donetk si Lugansk, politia "evaporandu-se" sau ajunfand la intelegeri cu ei.

Primele incercari ale armatei ucrainene de a-si impune prezenta in est au fost dezastruoase, iar politia ucraineana a fost aproape "invizibila" de la declansarea crizei.

Razboi civil

Razboi civil

Vladimir Putin a declarat ca Ucraina se afla in pragul razboiului civil, insa lucrurile nu stau asa, comenteaza CNN. Este vorba mai degraba despre zeci de protestatari prorusi, ci nu de sute, iar sustinatorii Kievului nu-si afiseaza loialitatea. Se pare oamenii nu vor sa implice, iar unii se tem ca vor fi atacati daca arata de partea cui sunt.

Majoritatea populatiei isi continua activitatile zilnice in mod normal, prea preocupata de ziua de maine, in contextul in care situatia economica se inrautateste, iar grivna se depreciaza - a pierdut 30% in fata dolarului anul acesta. Ultimul lucru pe care-l vor oamenii este violenta, apreciaza CNN.

O invazie ruseasca

O invazie ruseasca

Atat Putin, cat si seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov, au spus in mai multe randuri ca Moscova nu planuieste sa invadeze sau sa anexeze Ucraina, in pofida prezentei la frontiera cu aceasta tara a aproximativ 40.000 de militari rusi. O incursiune ar conduce la adoptarea de catre Occident a unor noi sanctiuni vizand Rusia, iar utilizarea fortelor conventionale in vederea unei ocupari ar fi periculoasa si scumpa, in contextul in care economia ruseasca se clatina.

Interesele Rusiei sunt, oricum, servite de catre "oamenii in verde", care au venit in estul Ucrainei din Rusia, Crimeea si Belarus, erodand autoritatea Kievului in zona. Insa, potrivit acestui scenariu, in cazul in care Guvernul ucrainean ar incerca sa preia controlul asupra zonelor controlate de insurgenti, ori in cazul in care in zona ar veni un numar mare de nationalisti ucraineni si s-ar inregistra victime numeroase in randul separatistilor, Moscova si-ar putea schimba planurile.

Putin a promis sa protejeze "compatriotii" rusi din Ucraina si a primit autorizatia Consiliului Federatiei (Camera superioara a Parlamentului rus) sa recurga la fortele armate in Ucraina. El a utilizat saptamana trecuta, in sesiunea televizata in care raspunde anual intrebarilor rusilor, termenul "Novorosia", referindu-se la parti din Ucraina, un termen folosit in secolul al XVIII-lea pentru a desemna expansiunea tarista catre Marea Neagra. Pe de alta parte, insurgenti prorusi din Ucraina cer zilnic ajutorul Rusiei impotriva "fascistilor", indemnuri care - cu sau fara incurajarea Moscovei - fac ca o interventie ruseasca sa nu poata sa fie pierduta din vedere.

Pastratrea statu quo-ului haotic

Pastratrea statu quo-ului haotic

In opinia a numerosi observatori acesta pare sa fie scenariul cel mai probabil, si anume o infruntare care genereaza haos, in estul Ucrainei, intre sustinatorii Kievului si ai Moscovei. Guvernul interimar ucrainean, lipsit de experineta, s-a dovedit incapabil sa faca fata grupurilor proruse, care au actionat pana in prezent, in forta, cu scopul de a transforma protestele intr-o secesiune.

Insa separatistii prorusi nu par capabili sa guverneze, multi dintre ocupantii sediului administrasiei regionale din Donetk, cu fata acoperita de cagule, parand sa fie niste adolescenti. De asemenea, nu a aparut inca un lider politic care sa negocieze cu Guvernul ucrainean sau OSCE. Urmatorii pasi sunt publicarea proiectului unei noi Constitutii si organizarea, pe 11 mai, a unor referendumuri organizate de separatisti, in estul Ucrainei.