10. SUA (regiunea 3)

10. SUA (regiunea 3)

Punctaj obtinut: 87,4

Cu un produs intern brut (PIB) de 15 trilioane de dolari, SUA ocupa prima pozitie in clasamentul celor mai mari economii ale lumii.

Sursa foto: Shutterstock.com

9. Belgia

9. Belgia

Punctaj obtinut: 87,6

Belgia este situata in centrul unei regiuni puternic industrializate, ceea ce ii rezerva un loc printre primele tari in clasamentul comertului international. Economia este caracterizata de un PIB ridicat si exporturi importante. Principalele produse de export sunt automobilele, produse alimentare, otel, produse petroliere, mase plastice, textile, diamante finisate.

Sursa foto: Shutterstock.com

8. Olanda

8. Olanda

Punctaj obtinut: 87,6

A cincea economie din zona euro, Olanda are o industrie stabila care reprezinta 24,1% din PIB in 2012, potrivit datelor Index Mundi, dupa 26 de ani de crestere economica intrerupta. Agricultura olandeza, de altfel mecanizata, este unul dintre principalii furnizori de produse horticole din lume si un exportator important de carne si produse lactate, arata o analiza publicata de Ambasada Romaniei la Haga.

Sursa foto: Shutterstock.com

7. Luxemburg

7. Luxemburg

Punctaj obtinut: 89,7

O tara atat de mica cu o economie atat de mare, Luxemburg, aflata intre Franta, Belgia si Germania, are o industrie care detine 13,6% din PIB si o agricultura cu 0,4% din PIB. Sectorul industrial, dominat initial de otel, a devenit puternic diversificat in produse chimice si cauciuc. Spatiul luxemburghez este un mediu motivant pentru afaceri cu cea mai mica rata a TVA din Europa si un impozitiv pe venitul persoanelor fizice de 38% sub cel al Germaniei sau Frantei.

Sursa foto: Shutterstock.com

6. Germania

6. Germania

Punctaj obtinut: 89,8

Numita si „locomotiva economiei europene”, Germania este pe locul cinci in lume din punct de vedere economic, cu o industrie care detine 28,1% din PIB si care exporta in principal masini, echipamente electrice si produse chimice.

Sursa foto: Shutterstock.com

5. Irlanda

5. Irlanda

Punctaj obtinut: 90,4

In ultimii 10 ani, economia Irlandei a crescut cu o medie de 10%. Intr-o tara mica si dependenta de export ca Irlanda, industria a intrecut agricultura si este acum cel mai important sector al tarii cu 29% din PIB. PIB per capita este de 8.643 euro.

Sursa foto: Shutterstock.com

4. Australia

4. Australia

Punctaj obtinut: 92,1

Australia este una dintre cele mai atractive tari pentru a-ti deschide o afacere, mai ales dupa ce a simplificat in urma cu cativa ani crearea unui business prin micsorarea taxei de inregistrare a unei afaceri, care acum este in valoare de 390 de dolari.

Sursa foto: Shutterstock.com

3. Canada

3. Canada

Punctaj obtinut: 93,2

Cu o populatie de 35 de milioane de locuitori si un PIB per capita de 45.560 de dolari, Canada se afla de ani buni in topul tarilor care ofera conditii avantajoase pentru noi afaceri si un mediul de business stabil.

Sursa foto: Shutterstock.com

2. Elvetia

2. Elvetia

Punctaj obtinut: 98,9

Cu un PIB de 9.843 euro per capita, Elvetia sta cel mai bine la industria de produse chimice de specialitate, produse de sanatate si farmaceutice, stiintifice si instrumente de masura de precizie si instrumente muzicale.

Sursa foto: Shutterstock.com

1. Norvegia

1. Norvegia

Punctaj obtinut: 100

FM Global noteaza faptul ca tarile cu o economie puternica, infrastructura optima si "un nivel ridicat al calitatii riscului" ocupa locurile fruntase in clasamentul realizat. Din acest motiv, Norvegia domina topul aferent acestui an. Tara are un "nivel ridicat de rezistenta" in sectorul energetic si a obtinut un scor bun in ceea ce priveste PIB per capita, stabilitate politica si riscul scazut in privinta dezastrelor naturale.

Sursa foto: Shutterstock.com

Romania - locul 111

Romania - locul 111

Punctaj obtinut: 19,7

Investitiile straine directe au totalizat in primele patru luni 785 milioane de euro, cu 8,7% mai mari fata de perioada similara a anului trecut, inregistrand insa o incetinire a ritmului de crestere fata de cel consemnat in primul trimestru, cand s-a situat la peste 30%. Cu toate acestea, Romania isi pastreaza locul 10 in Europa privind numarul locurilor de munca nou create prin investitiile straine directe in 2013, conform raportului anual EY - European Attractiveness Survey. Acelasi studiu arata ca Romania se afla pe locul 3 in Europa Centrala si de Est (CEE) in topul celor mai atractive tari pentru investitori.

Sursa foto: Shutterstock.com

Sursa foto: Mediu de afaceri, Shutterstock.com