SUPRAFATA

SUPRAFATA

Germania – locul 63 in lume

Situata in centrul Europei, Germania se intinde pe o suprafata totala de 357.022 de kilometri patrati, ceea ce plaseaza statul pe locul 63 in lume. Din totalul de 357.022 de km patrati, 348.672 de km patrati sunt reprezentati de teren, in timp ce 8.350 de apa.

Portugalia – locul 111 in lume

Portugalia are o suprafata totala de 92.090 kilometri patrati, 91.470 de kilometri patrati fiind suprafata cu teren, in timp ce 620 de kilometri reprezinta suprafata ocupata de apa. Portugalia ocupa in acest fel pozitia a 111-a in topul tarilor cu cea mai mare suprafata la nivel global.

POPULATIA

POPULATIA

Germania – locul 18 in lume

Daca in ceea ce priveste supfarata, Germania ocupa pozitia a 62-a a clasamentului, numarul de locuitori claseaza statul din centrul Europei pe pozitia a 18-a. Germania numara 80,9 milioane de locuitori, peste 90% dintre locuitori fiind germani, urmati de turci, greci, italieni, polonezi, rusi sau spanioli.

Portugalia – locul 80 in lume

Conform celor mai recente date disponibile, Portugalia are o populatie de 10,8 milioane de locuitori, ceea ce o plaseaza pe locul 80 in lume. 61,1% din totalul populatiei la nivelul anului 2011 locuiau la oras. Cel mai mare oras din Portugalia este Lisabona (2,8 mil. locuitori), urmat de Porto (1,3 mil. locuitori).

PIB

PIB

Germania – locul 6 in lume

Germania ocupa un respectabil loc 6 in lume in ceea ce priveste Produsul Intern Brut, cu o valoare de 3,293 trilioane de dolari, echivalentul a 39.500 de dolari pe cap de locuitor (locul 29 la nivel global).

Portugalia – locul 54 in lume

In ceea ce priveste PIB al Portugaliei, diferentele fata de Germania sunt extrem de mari. Portugalia are o valoare PIB de 243,3 miliarde de dolari, ceea ce plaseaza lusitanii pe pozitia a 54-a in lume. In ceea ce priveste PIB per capita, Portugalia ocupa pozitia a 64-a in top, cu 22.900 de dolari.

PRINCIPALELE SECTOARE IN ECONOMIE

PRINCIPALELE SECTOARE IN ECONOMIE

Germania

Principalele sectoare in economia Germaniei sunt serviciile (69%), industria (30,1%), urmat de agricultura, cu 0,8%. Ramura industriala este una extrem de dezvoltata in statul din centrul Europei, fiind o tara specializata in productia de otel, ciment, automobile, electronice, alimente, bauturi, constructii de nave si textile. In ceea ce priveste agricultura, principala activitate se desfasoara in cultivarea cartofilor, graului, fructe sau produse lactate, pui ori porci.

Portugalia

Spre deosebire de Germania, Portugalia este mai axata pe agricultura (2,6% din PIB) si pe servicii (75,2%), in timp ce industria reprezinta 22,2% din PIB, fata de 30,1% cat reprezinta in Germania. Cerealele, cartofii, rosiile, maslinele sau strugurii, cat si oile, procii, pestele sau puiul sunt principalele directii ale Portugaliei in agricultura. Industria lusitanilor se bazeaza in principal pe textile si imbracaminte ori incaltaminte, lemn, hartie (celuloza), produse chimice, productie de componente auto, portelanuri si ceramica, dar si turism.

EXPORTURI

EXPORTURI

Germania – locul 4 in lume

Germania ocupa locul 4 in lume in ceea ce priveste valoarea exporturilor, cu o valoare de 1,493 trilioane de dolari. Principalele produse si servicii care merg la export sunt motoarele auto, produsele chimice, computere si electronice, echipament electric, produse farmaceutice, metale, echipament de transport, textile sau produse din cauciuc si plastic.

Principalii parteneri la export ai Germaniei sunt Franta, SUA, Marea Britanie, Olanda sau China.

Portugalia – locul 54 in lume

Exporturile de bunuri si servicii din Portugalia reprezinta 42% din valoarea totala a Produsului Intern Brut, ceea ce se ridica la 61 de miliarde de dolari. Printre acestea se numara produsele de agricultura, mancare, vinuri, uleiuri, produse chimice, pielarie, materiale textile, imbracaminte si incaltaminte, dar si masinarii.

Principalii parteneri la export ai Portugaliei sunt Spania, Germania, Franta, Angola, Marea Britanie si Olanda.

Sursa foto: uefa.com