Mosul

Mosul

Mosul (350 de kilometri nord de Bagdad, capitala provinciei Ninive): al doilea cel mai important oras din Irak a fost primul care a cazut pe mana insurgentilor sunniti, pe 10 iunie, provocand exodul a sute de mii de persoane dintre cei aproximativ doua milioane de locuitori, potrivit Mediafax.

Sursa foto: Shutterstock.

Tikrit

Tikrit

Tikrit (160 sw kilometri nord de Bagdad, capitala provinciei Salaheddine): orasul natal al fostului dictator Saddam Hussein a ajuns pe 11 iunie pe mana insurgentilor, care au eliberat mii de detinuti. Aceasta a fost a doua capitala de provincie cucerita de catre insurgenti, dupa Mosul, relateaza Mediafax.

Sursa foto: Shutterstock.

Baaquba

Baaquba

Baaquba (60 de kilometri nord de Bagdad, capitala provinciei Dilaya): insurgentii au preluat temporar controlul asupra a trei cartiere din acest oras multiconfesional, insa armata a reusit sa respinga asaltul, la 17 iunie. In timpul confruntarilor au fost ucisi 44 de detinuti, intr-un atac comis de insurgenti asupra unui post de politie, fara sa se stabileasca in mod clar care parte este vinovata de uciderea acestor persoane, potrivit Mediafax.

Sursa foto: Shutterstock.

Baiji

Baiji

Baiji (200 de kilometri nord de Bagdad): dupa 24 de ore de confruntari armate violente cu insurgenti, care au reusit sa patrunda in principala rafinarie de petrol din Irak, armata a preluat controlul total asupra acestui complex joi. Insa episodul a avut repercusiuni asupra pietelor petroliere, care urmaresc indeaproape ofensiva si posibilul impact asupra exporturilor irakiene de titei, potrivit Mediafax.

Sursa foto: Shutterstock.

Kirkuk

Kirkuk

Kirkuk (240 de kilometri nord de Bagdad, capitala provinciei cu acelasi nume): orasul a trecut din mana unei tabere in mana celeilalte in cursul ofensivei, fortele regiunii irakiene autonome Kurdistan profitand de retragerea armatei din calea insurgentilor pentru a prelua controlul asupra orasului. Kirkuk se afla in centrul teritoriului revendicat de catre kurzi, care vor sa-l incorporeze in regiunea autonoma, ceea ce Bagdadul refuza, informeaza Mediafax.

Sursa foto: Shutterstock.

Samarra

Samarra

Samarra (110 kilometri nord de Bagdad): armata a respins asaltul insurgentilor asupra orasului si a trimis trupe suplimentare, intentionand sa-l utilizeze ca baza in spatele frontului pentru operatiuni prin care vizeaza sa reia controlul asupra unor regiuni situate mai la nord. In Samarra, un oras cu o populatie majoritar sunnita, se afla unul dintre cele mai importante locuri sfinte siite, Mausoleul imamilor Ali al-Hadi si Hassan al-Askari, a carui distrugere partiala, intr-un atentat comis in 2006, a declansat un conflict sangeros intre sunniti si siiti, potrivit Mediafax.

Sursa foto: Shutterstock.

Bagdad

Bagdad

Atmosfera este tensionata la Bagdad, in pofida faptului ca militantii nu au putut sa atinga capitala. Fortele de securitate sunt puternic prezente in oras, iar militii siite opereaza in mod deschis. Unitati antiteroriste au fost mobilizate recent in vestul capitalei, din cauza unor temeri fata de existanta unor "celule teroriste adormite". Restrictiile de circulatie, aflate in vigoare in capitala dinaintea ofensivei, au fost prelungite in anumite zone, noteaza Mediafax.

Sursa foto: Shutterstock.