3 / 8

Franta fiul lui Francois Mitterand (in functie intre 1981 - 1995)

Fiul lui Francois Mitterand a fost condamnat in 2009, alaturi de un fost ministru, de o curte de justitie din Franta in urma unor acuzatii legate de traficul ilegal de arme in Angola in timpul razboiului civil, noteaza The Telegraph.


Procesul a investigat cazul unor vanzari de arme in valoare de 790 milioane de dolari catre partidul Miscarea Populara pentru Eliberarea Angolei (MPLA), condus de presedintele angolez Eduardo dos Santos. Vanzarea armelor s-a facut intre anii 1993 si 1998, cand acesta lupta impotriva rebelilor Uniunea Nationala pentru Independenta Totala (UNITA), condusa de Jonas Savimbi si sprijiniti de SUA.


Un tribunal din Franta a acuzat atunci 42 de persoane pentru vinderea de arme catre Angola, in ciuda unui embargo impus de ONU. Jean-Christophe Mitterand, fiul presedintelui Francois Mitterand, a fost consilierul tatalui sau pe probleme africane. Acesta a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare si a primit o amenda de 375.000 de euro pentru primirea unor sume provenite din vanzarile ilegale de arme catre Angola. A acceptat milioane de dolari ca “taxa de consultare” cu privire la armele vandute intre 1993 si 1998, potrivit acuzatiilor din procesul mediatizat sub numele de “Angolagate”.


Sursa foto: Mediafax Foto.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri