Franta - Nicolas Sarkozy a fost arestat preventiv pentru trafic de influenta

Franta - Nicolas Sarkozy a fost arestat preventiv pentru trafic de influenta

Nicolas Sarkozy a fost pus sub acuzare in dosarul in care este acuzat de coruptie activa, trafic de influenta si divulgarea secretului profesional.

Fostul sef de stat francez a fost arestat preventiv pe 1 iulie si in urma audierilor care au durat 15 ore, a fost inculpat alaturi de avocatul sau, Thierry Hertoz si avocatul general al Curtii de Casatie, Gilbert Azibert.

Anchetatorii cauta sa stabileasca daca fostul presedinte din perioada 2007-2012 Nicolas Sarkozy, in varsta de 59 de ani, a actionat in vederea obtinerii unor informatii de la magistratul de rang inalt Gilbert Azibert despre o decizie a justitiei care-l viza, in schimbul promisiunii unui post "de prestigiu" la Monaco.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Filipine un senator a fost arestat pentru frauda cu fonduri guvernamentale

Senatorul din opozitie Ramon “Bong” Revilla, devenit cunoscut ca actor in filme de actiune, a fost arestat pe 20 iunie intr-un scandal de coruptie in care au fost implicati zeci de parlamentari. Acesta este acuzat, alaturi de alti doi senatori, pentru implicarea intr-un caz de frauda de sute de milioane de dolari, informeaza Australia Network News.

Un caz de coruptie de milioane de dolari

Cei trei senatori sunt acuzati de faptul ca au deturnat milioane de dolari din fonduri publice catre organizatii false, in schimbul unor sume mari de bani primiti ca mita. Cazul a deventi cunoscut anul trecut, cand femeia de afaceri Janet Napoles a fost acuzata de colaborare cu parlamentarii pentru directionarea a 10 miliarde de pesos (230 milioane de dolari) catre fonduri ale unor organizatii.

Voi merge la inchisoare cu capul sus si voi iesi cu capul sus

Ramon Revilla, in varsta de 47 de ani, s-a predat politiei, nu inainte de a declara reporterilor: “Voi merge la inchisoare cu capul sus si voi iesi cu capul sus”.

Actele de coruptie care implica politicienii din Filipine sunt vazute ca o amenintare la adresa democratiei din tara sud-asiatica, fiind considerara principalul motiv pentru saracia crunta care afecteaza cei peste 100 de milioane de locuitori.

Sursa foto: Facebook.

Venetia primarul a fost arestat pentru acuzatii de coruptie

Primarul Venetiei a fost arestat pe 4 iunie de autoritatile italiene, alaturi de alte 30 de persoane, intr-un scandal de coruptie care implica fonduri de miliarde de dolari dedicate unui proiect de protectie impotriva inundatiilor, relateaza New York Times.

Primarul Giorgio Orsoni a fost acuzat de folosirea necuvenita a unor fonduri destinate unui proiect care presupunea construirea de baraje pentru a proteja orasul. Alaturi de acesta, politistii au mai arestat si alti oficiali din Venetia, fiind vizat si un membru al Parlamentului.

Orsoni a fost acuzat de folosirea banilor in scopuri politice. In plus, anchetatorii incearca sa afle daca politicienii au acceptat o mita de 34 milioane de dolari pentru a atribui contractul de construire a barajului, in cadrul proiectului numit “Moise”.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Statele Unite senatorul statului California, Yee, a fost arestat intr-un caz de coruptie

Senatorul statului California, Leland Yee a fost arestat pe 26 martie, fiind acuzat de legaturi cu traficul de arme si luare de mita in schimbul unor favoruri in capitala statului, Sacramento. Cei care ii ofereau mita senatorului s-au dovedit insa a fi agenti FBI.

Leland Yee este democrat si reprezinta in Senat orasele San Francisco si San Mateo. Acesta nu a vrut sa comenteze asupra acuzatiilor si a fost eliberat in schimbul a 500.000 de dolari, informeaza San Francisco Chronicle.

Senatorul a fost printre cele 26 de persoane atrase intr-o investigatie federala care a durat cinci ani, menita sa desconspire faptele ilegale comise de Raymond Chow, un mafiot dintr-un cartier de chinezi.

Acuzatiile aduse lui Yee sunt in contradictiile cu opiniile sale politice exprimate, acesta fiind un aparator al transparentei guvernamentale si a inaspririi legilor privind detinerea de arme. Yee a primit mita de mai multe ori, iar de doua ori a acceptat 10.000, respectiv 11.000 de dolari pentru a facilita accesul unor traficanti de marijuana la parlamentarii care se ocupau de legislatia privind canabisul.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Pakistan un politician exilat in Londra a fost arestat pentru spalare de bani

Altaf Hussain, liderul miscarii pakistaneze Muttahida Qaumi (MQM), a fost arestat in Londra pe 3 iunie, fiind suspectat de spalare de bani, relateaza BBC.

Hussain, in varsta de 60 de ani, este unul dintre cei mai controversati lideri pakistanezi si este anchetat in Pakistan in legatura cu un caz de crima. Acesta a cerut exil in Londra in 1990.

In urma arestarii, acesta a fost eliberat pe cautiune si apoi transportat la spital, insa investigatia in cazul sau continua, acesta avand un nou termen de judecata in luna iulie.

Liderul este suspectat de sustragerea unor sume mari de bani din orasul pakistanez Karachi si tansferarea lor in Londra. In plus acesta este suspectat de faptul ca nu a platit taxele datorate statului din Marea Britanie, dar si de omorarea fostului lider al MQM, Imran Farooq.

Sursa foto: Shutterstock.

China un demnitar comunist, implicat intr-un caz de coruptie de miliarde de dolari

Zhou Yongkang, fost sef al Serviciului de Securitate interna si membru al Comitetului Partidului Comunist pana n 2012, a fost plasat in arest la domiciliu anul trecut, fiind acuzat de coruptie si abuz de putere.
Politicianul chinez a facut parte din cel mai mare scandal de coruptie al Chinei din ultimii 60 de ani, potrivit Zero Hedge.

Dimensiune actelor de coruptie comise de fostul oficial in varsta de 71 de ani este fara precedent, incluzand 300 de apartamente, 60 de autoturisme, obligatiuni, actiuni si aur.

Autoritatile chineze au confiscate bunuri in valoare de 90 miliarde de yuani (14,5 miliarde de dolari) de la asociatii si membrii familiei lui Zhou.

Investigarea acestui caz face parte din planurile declarate ale presedintelui Xi Jinping de a prinde atat “tigrii” puternici cat si “mustele” smerite, fiind vorba despre cei implicati in acte de coruptie. Presedintele a declarat atat in 2012, cand a devenit liderul Partidului Comunist Chinez, cand si in 2013, cand a devenit presedinte, ca va pune capat coruptiei care ameninta insasi existent partidului.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Sursa foto: Om de afaceri cu catuse/ Shutterstock.