Volkswagen, liantul unei legaturi economice intre Germania si China

Volkswagen, liantul unei legaturi economice intre Germania si China

Angela Merkel efectueaza cea de-a saptea vizita oficiala in China din 2005, doamna de fier a Europei fiind insotita de o delegatie de reprezentanti economici. De altfel, temele economice sunt in prim-planul discutiilor cu oficialii chinezi, infomeaza Al Jazeera.

Sefa guvernului federal german a aterizat duminica dimineata in orasul Chengdu, din sud-vestul Chinei, unde s-a intalnit cu oficialii locali si a efectual o vizita la o fabrica a producatorului german de automobile Volkswagen. Chengdu este capitala provinciei Sichuan si are o populatie care se apropie de cea a Germaniei, de 82 de milioane de locuitori.

Aceasta vizita vine la trei luni dupa ce presedintele chinez Xi Jinping a vizitat Germania, cand ambele parti au convenit asupra unei serii de pacturi economice. Mizele acestei vizite sunt mari, avand in vedere ca tigrul Asiei, China, este a doua piata de export din afara Europei pentru Germania, dupa Statele Unite ale Americii.

Sursa foto: Mediafax Foto.

"Deceniul de aur" al relatiilor diplomatice cu China, amenintat

"Deceniul de aur" al relatiilor diplomatice cu China, amenintat

Expertii economici avertizeaza asupra pericolului care planeaza asupra unui "deceniu de aur" al relatiilor economice bilaterale dintre Germania si China, noteaza The New York Times.

Astfel, vizita cancelarului german in China, alaturi de mai multi oameni de afaceri, poate fi interpretata in cheia unor temeri privind avertizarile expertilor. Cu toate acestea, oamenii de afaceri germani se arata mai optimisti decat cei din alte tari europene cu privire la comertul bilateral cu China.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Scorul Obama - Merkel, dupa numarul vizitelor in China: 1-7

Scorul Obama - Merkel, dupa numarul vizitelor in China: 1-7

Daca presedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a efectuat o singura vizita in China, in 2009, cancelarul german este la a 7-a vizita in tara comunista.

Stabilirea unor relatii diplomatice durabile cu Beijing este o tinta importanta pentru Angela Merkel, iar frecventa vizitelor reciproce dintre cei doi lideri arata ca acest obiectiv este reciproc, arata Gulf Times.

Germania vrea, de asemenea, sa devina un mediator intre China si Statele Unite, avand in vedere ca aliatii asiatici ai Americii se arata ingrijorati cu privire la influenta tot mai mare a tarii lui Mao in regiune.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Principalii actori germani in primul oras vizitat de Merkel: 150 de companii

Principalii actori germani in primul oras vizitat de Merkel: 150 de companii

Oprirea in orasul Chengdu nu este intamplatoare, intrucat in provincia Sichuan sunt active peste 150 de companii nemtesti, informeaza BBC.

Mizele acestei vizite sunt mari, avand in vedere ca tigrul Asiei, China, este a doua piata de export din afara Europei pentru Germania, dupa Statele Unite ale Americii.

Totalul exporturilor din Germania catre China au totalizat anul trecut 67 de miliarde de euro, in timp ce importurile au atins cifra de 73 miliarde de euro.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Un comert bilateral intre boom si riscuri

Un comert bilateral intre boom si riscuri

Comertul bilateral dintre Germania si China a crescut spectaculos in ultimii ani. Daca in 2000 exporturile catre China reprezentau 1,6% din totalul exporturilor din Germania, in ultimul an acestea au crescut la 6,1%. Surse guvernamentale care au cerut sa ramana anonime spun ca tara comunista este a treia piata economica pentru Berlin, dupa Franta si Olanda, noteaza The New York Times.

Numarul afacerilor europene care vor sa se extinda in China a scazut la 57% anul acesta, fata de 86% in anul precedent, potrivit Institutului de Studii Mercator din Berlin. De exemplu, in contextul campaniei anticoruptie inceputa de presedintele chinez, vanzarile de bunuri de lux din Franta au scazut, in special in cazul lichiorului si a parfumurilor, cadouri preferate de elita chineza. Cu toate acestea, oamenii de afaceri din Germania raman optimisti.

Afaceristii europeni sunt in cautarea unor piete alternative avand in vedere ca accesul la piata chineza este ingreunat de competitia care vine din partea companiilor locale, dar si de cresterea costurilor din China.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Chestiuni legate de problema drepturilor omului, pe agenda

Chestiuni legate de problema drepturilor omului, pe agenda

In afara subiectelor economice, intalnirea Angelei Merkel cu presedintele chinez Xi Jinping si prim-ministrul Li Keqiang va avea in vedere si probleme legate de drepturile omului. Acestea includ si soarta artistului disident Ai Wei Wei, care a expus mai multe lucrari la Berlin, potrivit The New York Times.

In plus, cei doi lideri vor aborda subiectul crizelor umanitare din Ucraina, Siria si Africa, dar si cel privind disputele generate de capacitatile nucleare ale Iranului si Coreei de Nord, precum si problemele din Afganistan.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Berlin si Beijing, front comun impotriva spionajului american

Berlin si Beijing, front comun impotriva spionajului american

Vizita Angelei Merkel in China a fost umbrita de acuzatiile venite din partea spionului german Hans-Georg Maassen, potrivit carora companiile nemtesti sunt victime ale unui "spionaj industrial" in China.

Spionul german a declarat ieri pentru o publicatie germana, Welt am Sonntag, ca mai multe agentii de spionaj chineze ameninta companiile medii germane, numite Mittelstand, potrivit The Irish Times. Premierul chinez a negat aceste acuzatiile spionajului indreptat impotriva companiilor din Germania. "Putem spune ca atat China, cat si Germania, sunt victime ale atacurilor din partea hackerilor", a precizat Li Keqiang.

Atat China, cat si Germania, sunt victime ale atacurilor din partea hackerilor

In a doua zis a vizitei oficiale in China, Angela Merkel a facut cateva comentarii cu privire la informatiile privind un dublu spion american care s-a infiltrat in serviciile de inteligenta germane. Agentul serviciilor de informatii germane (BND), arestat miercuri, lucra din 2012 pentru CIA si este suspectat de a fi predat peste 200 de documente Statelor Unite, in schimbul sumei de 25,000 de euro.

Cu toate acestea, cele doua tari au fost victime ale unui atac cibernetic american, potrivit unor documente facute publice de fostul contractor al Agentiei Americane pentru Securitatea Nationala (NSA), Edward Snowden. Astfel, mai multe companii chinezesti, printre care Huawei Technologies, au fost vizate de afacul spionilor americani, care au inregistrat si convorbirile telefonice ale cancelarului german.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Sursa foto: Mediafax Foto