Diplomatia Uniunii Europene

Diplomatia Uniunii Europene

Functia de "Inalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe" a fost infiintata prin Tratatul de la Lisabona, in 2009. Seful diplomatiei europene este numit pentru un mandat de cinci ani, iar rolul sau este de coordonare a politicii externe si de aparare a UE, o misiune sensibila in relatiile cu statele membre, in special cele mari, care doresc sa-si mentina prerogativele in problemele de politica externa.

Inaltul Reprezentat este si membru al Comisiei Europene, unde detine functia de vicepresedinte, si al Consiliului, tinand cont de faptul ca el conduce reuniunile ministrilor de Externe si participa la summiturile sefilor de stat si de guvern din UE. Britanica Catherine Ashton a detinut pentru prima oara acest post, iar in momentul desemnarii era o figura putin cunoscuta pe scena politica europeana. Cu toate acestea, ea a reusit sa-si incheie mandatul cu un rol de prim plan in negocierile privind dosarul nuclear iranian, dar si in negocierile dintre Serbia si Kosovo, informeaza Mediafax.

Ministrul italian de Externe, social-democrata Federica Mogherini, este considerata favorita pentru a o inlocui pe Catherine Ashton la conducerea diplomatiei UE, dar este dezavantajata de lipsa de experienta si de pozitia Italiei, considerata de unele state din UE prea favorabila Rusiei in criza ucraineana. Un al nume mentionat pentru acest post este cel al comisarului european pentru Cooperare Internationala, Ajutor Umanitar si Gestionarea Crizelor, Kristalina Gheorghieva, apropiata de conservatorii din PPE.

Alegerea sefului diplomatiei europene va influenta numirea presedintelui Consiliului, functie revendicata de socialistii europeni.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Presedintele Consiliului European

Presedintele Consiliului European

Incepand din 2009, Consiliul European, care reuneste sefii de stat si de guvern si are misiunea de a decide orientarile UE in cele mai importante dosare, dispune de un presedinte permanent, numit pentru un mandat de doi si jumatate, care poate fi reinnoit o singura data.

Primul presedinte al Consiliului a fost politicianul belgian crestin-democrat Herman Van Rompuy. La randul sau o figura putin cunoscuta in momentul numirii, Van Rompuy s-a impus prin pozitiile adoptate si prin arta compromisului. Mandatul sau se incheie la 30 noiembrie. Social-democratii, mult mai numerosi in cadrul Consiliului decat in 2009, revendica postul, dar nu au reusit sa ajunga la un acord asupra unui nume. Premierul danez Helle Thorning-Schmidt, moderata si acceptata si de britanici, se afla in cursa pentru acest post, dar faptul ca Danemarca nu face parte din zona euro ridica probleme.

In consecinta, dreapta europeana este decisa sa lupte pentru acest post. Numele conservatorilor Enda Kenny, premierul Irlandei, si al lui Valdis Dombrovskis, fostul sef al Guvernului leton, sunt mentionate pentru presedintia Consiliului European. Liberalii, desi aflati in declin, doresc sa obtina un post, in schimbul sustinerii conservatorilor si socialistilor in Parlamentul European. Este mentionat, astfel, premierul olandez Mark Rutte sau fostul premier eston Andrus Ansip.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Presedintele Eurogrup

Presedintele Eurogrup

Statele membre ale zonei euro au simtit rapid necesitatea discutarii problemelor specifice uniunii monetare, coordonarii pozitiilor si detinerii unei voci pe scena financiara si politica internationala.

Clubul ministrilor de Finante din zona euro a fost infiintat informal in 1997. Institutionalizat treptat, el a avut un presedinte permanent provenit din randurile statelor membre incepand din 2005. Se are acum in vedere numirea unui presedinte permanent, care sa nu detina in acelasi timp functia de ministru.

Primul presedinte al Eurogrupului a fost politicianul luxemburghez crestin-democrat Jean-Claude Juncker, viitorul presedinte al Comisiei Europene, care a detinut mandatul in perioada 2005-2013. Succesorul sau, politicianul olandez social-democrat Jeroen Dijsselbloem s-a confruntat cu dezbateri dificile in momentul crizei din Cipru, insa ulterior s-a impus. Simtul compromisului de care a dat dovada Jeroen Dijsselbloem este acum recunoscut.

Inlocuirea sa cu actualul ministru spaniol al Economiei, conservatorul Luis de Guindos, pare decisa. Provenit dintr-o tara care a aplicat un sever program de austeritate in schimbul planului de ajutor financiar pentru sectorul bancar, Luis de Guindos este sustinut de statele care au promovat reducerile bugetare, in special Germania.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Sursa foto: Puzzle Uniunea Europeana/ Shutterstock.