Sanctiuni diplomatice

Sanctiuni diplomatice

In semn de protest fata de anexarea Crimeei de catre Rusia, liderii occidentali au suspendat, in martie, participarea Rusiei la G8 si au anulat summitul G8 care era prevazut in iunie la Soci (Rusia). UE a suspendat negocierile cu privire la o liberalizare a politicii vizelor.

Japonia a suspendat negocierile in vederea unei relaxari a regimului acordarii de vize si a amanat negocierile cu privire la un nou acord economic de investitii.

Sursa foto: Shutterstock.

Sanctiuni financiare si restrictionarea eliberarii vizelor de calatorie

Sanctiuni financiare si restrictionarea eliberarii vizelor de calatorie

Cateva zeci de rusi si ucraineni prorusi sunt vizati de blocarea averilor si interdictia de a primi vize de calatorie pe teritoriul UE. Pe lista americana sunt inscrise peste 50 de nume, inclusiv ale unor oficiali rusi de rang inalt ca al vicepremierului Dmitri Rogozin, presedintei Consiliului Federatiei (Camera superioara a Parlamentului) Valentina Matvienko sau directorului gigantului petrolier Rosneft Igor Secin, noteaza Mediafax.

Pe lista UE se afla numele a 72 de persoane, inclusiv ale principalilor lideri ai gruparilor separatiste din estul Ucrainei. Canada a inscris pe lista sa numele a 43 de rusi si 30 de ucraineni.

Sursa foto: Shutterstock.

Sanctiuni vizand entitati

Sanctiuni vizand entitati

Statele Unite au aplicat cele mai importante sanctiuni, trecand de miercuri la mari grupuri rusesti ca gigantul rus in domeniul hidrocarburilor Rosneft, banca gigantului in domeniul gazelor naturale Gazprom - Gazprombank - si banca publica ruseasca VEB, in conducerea careia se afla si premierul Dmitri Medvedev.

UE a decis la randul ei sa vizeze "entitati, inclusiv in Rusia". Lista urmeaza sa fie stabilita pana la sfarsitul lui iulie. Pana in prezent, pe lista se afla doua entitati, cu sediile in Crimeea, regiunea ucraineana anexata de Rusia in martie.

Sursa foto: Shutterstock.

Sanctiuni de ordin economic

Sanctiuni de ordin economic

Statele Unite au decis sa revizuiasca anumite conditii de autorizare a exprturilor in Rusia a anumitor echipamente de inalta tehnologie care ar fi putut avea o intrebuintare militara.

Europenii au agitat in mai multe randuri amenintarea adoptarii unor sanctiuni de ordin economic vizand Rusia, dar fara sa treaca la actiune. Ei s-au apropiat miercuri de acest subiect, anuntand blocarea noilor programe desfasurate in Rusia de catre Banca Europeana de Investitiii (BEI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Ministrul rus al Economiei Aleksei Uliukaev, a avertizat la sfarsitul lui iunie ca impunerea unor sanctiuni occidentale Moscovei ar putea sa aiba consecinte "grave" asupra cresterii economice in tara sa.

Sursa foto: Shutterstock.

Sanctiuni militare

Sanctiuni militare

Washingtonul a decis pe 3 martie sa-si suspende cooperarea militara cu Rusia. La 1 aprilie, cele 28 de state membre NATO au optat sa suspende "cooperarea civila si militara cu Rusia", dar anumite programe, cu privire la Afganistan sau lupta impotriva traficului de droguri, nu sunt vizate.

Sursa foto: Shutterstock.

Sursa foto: Peninsula Crimeea