Etiopia

Etiopia

Zborurile comerciale din Statele Unite nu au permisiunea de a zbura in partea de nord a Etiopiei, in spatiul de dupa paralela de 12 grade latitudine nordica.

Administratia Federala a Aviatiei Americane avertizeaza si impotriva folosirii Aeroportului Mandera din Kenya, care se afla la granita dintre Etiopia si Somalia si ar putea fi atacat de fortele etiopiene.

Context: Relatiile dintre Etiopia si Eritreea mentin estul Africii in tensiune. Daca cele doua tari erau "frati ai armelor", in 1998 acestea au inceput in razboi care a durat doi ani de zile, purtat la granita dintre cele doua tari. In urma luptelor au murit peste 100.000 de oameni si s-au cheltuit miliarde de dolari. Cu toate ca cele doua tari, au semnat un tratat de pace in 2000, conflictul este mentinut in "Cornul Africii" in conditiile in care Etiopia nu accepta conditiile Eritreei cu privire la trasarea granitelor, noteaza Al Jazeera.

Sursa foto: Flight Radar 24.

Irak

Irak

Transportatorii aerieni si operatorii zborurilor comerciale din Statele Unite au interdictie de zbor pentru altitudini de pana la 20,000 de metri deasupra Irakului.

Grupurile insurgente, de tipul Statului Islamic din Irak si Levant (ISIL), raman active in Irak, iar violentele si instabilitatea care domina in tara au atins niveluri record, situatia depasind gravitatea din 2007, potrivit Departamentului de Stat din SUA.

Context: Militantii suniti ai Statului Islamic din Irak si Levant au initiat o ofensiva militara in mai multe orase din nordul si vestul Irakului in ultimele saptamani, scopul lor fiind acela de a rasturna Guvernul condus de prim-ministrul Nuri al-Maliki, care face parte din grupul siitilor, si de a instala un califat (stat islamic), potrivit The Huffington Post.

Sursa foto: Flight Radar 24.

Libia

Libia

Zborurile americane nu au voie sa intre in spatiul aerian al Libiei. Departamentul de Stat al SUA avertizeaza ca securitatea din Libia este instabila in contextul in care civilii detin arme militare si antiaeriene.

Context: Evenimentele recente din Libia alimenteaza inceputul unui razboi civil. Confruntarile au inceput atunci cand guvernul federalist din provincia estica Barqa, auto-proclamat, a vandut petrol in mod ilicit, fara a consulta guvernul central, informeaza The Guardian.

Sursa foto: Flight Radar 24.

Coreea de Nord

Coreea de Nord

Administratia Federala a Aviatiei Americane a interzis zborurilor din Statele Unite sa intre in spatiul aerian situat deasupra Phenianului, la vestul paralelei de 132 de grade longitudine estica. Avertismentul sustine ca pericolul din Coreea de Nord este imprevizibil, intrucat tara face teste neanuntate cu rachete balistice. In martie, tara a declansat doua astfel de rachete in Marea Japoniei. Coreea de Nord a lansat anul acesta nu mai putin de 90 de rachete si proiectile, potrivit New York Times.

Context: Coreea de Nord este guvernata de dictatura familiei Kim din 1948. In luna octombrie a anului 2002, Natiunile Unite au anuntat ca tara comunista a recunoscut ca deruleaza un program nuclear in secret, iar un an mai tarziu, Coreea de Nord se retrage din Tratatul de Neproliferare Nucleara, un pact international prin care se incearca stoparea dezvoltarii de arme nucleare, relateaza BBC.

De atunci, Phenianul a continuat sa faca teste cu arme nucleare, indreptate catre Coreea de Sud si Marea Japoniei, cu toate ca in 2007 tara s-a angajat sa dezactiveze trei instalatii nucleare si sa declare toate programele sale nucleare.

Sursa foto: Flight Radar 24.

Somalia

Somalia

Toate zborurile comerciale americane care zboara la 20.000 de metri altitudine sau mai putin pe deasupra teritoriului Somaliei sunt interzise. Departamentul de Stat al SUA sustine ca Somalia ramane o tara instabila si periculoasa, avertizand si asupra unui pericol pentru navigatie, din cauza piratilor somalezi care "opereaza" in Golful Aden si Oceanul Indian. Atacurile acestora au fost identificate pana la o distanta de 1.000 de mile marine fata de coasta.

Context: Somalia nu a avut un parlament formal timp de peste doua decenii, dupa ce presedintele Siad Barre a fost dat jos de la putere in 1991, insa in 2012 a fost ales un guvern sustinut de comunitatea internationala. Relatiile Somaliei cu tarile vecine sunt proaste, din cauza disputelor teritoriale cu Etiopia, Kenya si Djibouti. Autoritatea noului guvern a fost compromisa dupa insurgenta islamistilor, inclusiv a grupului Al-Shabab, care au recunoscut afilierea cu Al Qaida si au preluat controlul asupra regiunii sudice a Somaliei.

Sursa foto: Flight Radar 24.

Ucraina

Ucraina

Operatorii aerieni americani nu au permisiunea de a survola spatiul aerian al Crimeei din luna aprilie. Dupa prabusirea zborului MH17, Administratia Federala a Aviatiei din SUA a extins avertismentul si au interzis zborurile pe deasupra estului Ucrainei, acolo unde avionul ar fi fost doborat de separatistii prorusi.

Alte tari considerate ostile pentru companiile aeriene americane sunt Afganistan, tara vulnerabila din cauza lansarilor de rachete si arme cu raza scurta de actiune, dar si Congo, unde un avion Boeing cu 40 de oameni la bord a fost prabusit in 1998 de catre rebeli.

Alte regiuni pentru care operatorii americani au primit avertismente de zbor includ Egiptul si Peninsula Sinai, Iran, Kenya, Siria si Yemen.

Context: Criza actuala din Ucraina a inceput in noiembrie 2013, dupa ce presedintele Viktor Ianukovici a abndonat pact cu Uniunea Europeana, sugerand o apropiere cu Rusia. La cateva luni dupa, in luna martie, presedintele Vladimir Putin a anexat Crimeea, ceea ce a agravat tensiunile dintre separatistii prorusi si ucraineni. Atat Statele Unite, cat si Uniunea Europeana, au impus o serie de sanctiuni Rusiei, insa conflictul nu s-a incheiat. Mai mult, alipirea la Rusia.

Sursa foto: Flight Radar 24.

Sursa foto: Avion prabusit/ Shutterstock.