Romania si SUA efectueaza zboruri de inspectie deasupra Rusiei si Belarusului

Romania si SUA efectueaza zboruri de inspectie deasupra Rusiei si Belarusului

Inspectori americani si romani survoleaza Rusia si Belarusul in perioada 28 iulie-1 august, in cadrul Tratatului international "Cer Deschis", a anuntat luni directorul Centrului national rus pentru diminuarea amenintarii nucleare Serghei Rijkov, relateaza RIA Novosti in pagina electronica. "O misiune comuna de inspectie romano-americana va survola Rusia si Belarusul la bordul unui avion romanesc de tip Antonov-30 de la 28 iulie si pana la 1 august, in cadrul Tratatului international Cer Deschis", a anuntat Rijkov, potrivit Mediafax.

Specialisti rusi vor participa la zborul de inspectie, monitorizand respectarea parametrilor de zbor. Avionul de tip An-30 nu este inarmat. Aeronava si echipamentele de fotografiere aeriana au fost certificate la nivel international, cu participarea Rusiei, garantand absenta mijloacelor tehnice interzise la bord. Semnat pe 24 martie 1992 la Helsinki, Tratatul se aplica de la 1 ianuarie 2002.

Documentul vizeaza cresterea nivelului transparentei si increderii intre statele semnatare in domeniile activitatilor militare si controlului armamentului. El instaureaza un regim de survolare libera a teritoriilor diferitelor state-parte la Tratat, care a fost semnat de catre 34 de state din Europa si America de Nord, membre ale OSCE. Rusia a aderat pe 26 mai 2001.

Conflictul dintre Israel si Hamas intra in a a patra saptamana

Conflictul dintre Israel si Hamas intra in a a patra saptamana

Discutiile cu privire la un armistitiu de incetare a focului au stagnat, in timp ce conflictul dintre Israel si Hamas au intrat in a patra saptamana de conflict.

Un sondaj realizat de un post de televiziune de stiri israelian arata ca 87% dintre respondenti doresc ca Israelul sa continue operatiunea pana cand Hamas va fi anihilata. De asemenea, un alt sondaj de opinie separat, realizat de catre "The Jerusalem Post", subliniaza ca mai mult de 85% dintre evreii sunt impotriva unui armistitiu, potrivit Business Insider.

De la inceputul razboiului, aproximativ 1.030 de palestinieni au fost ucisi, potrivit serviciilor de salvare palestiniene. Trei morti din patru sunt civili, potrivit ONU. Armata israeliana, care a lansat pe 17 iulie o operatiune terestra - "Limita de protectie" - a pierdut 43 de militari, iar trei civili au fost ucisi in urma unor tiruri de rachete si obuze.

Boko Haram a rapit-o pe sotia vice-premierului din Camerun

Boko Haram a rapit-o pe sotia vice-premierului din Camerun

Boko Haram, grupul militant extremist care a rapit 200 de fete de la o scoala din Nigeria, in luna aprilie a acestui an, a reusit sa o rapeasca si pe sotia vice-premierului din Camerun, iar alte trei alte persoane au fost de asemenea ucise intr-un atac asupra Kolofata, un oras din nordul tarii.

Incepand de vineri, acesta atac reprezinta al treilea raid al Boko Haram in Camerun. Cel putin patru soldati au fost ucisi in atacurile precedente. Vineri, un numar de 22 de militanti islamisti ai acestei Boko Haram au fost condamnati la pedepse cu inchisoarea intre 10 si 20 de ani.

Argentina, cu pasi grabiti catre default

Argentina, cu pasi grabiti catre default

Argentina se indreapta cu pasi repezi catre default, care ar putea fi anuntat miercuri de daca tara sud-americana nu poate achita o dobanda de 539 millioane de dolari catre detinatorii de titluri de stat. Aceasta situatie ar marca al doua incapacitate de plata in care intra Argentina in ultimii doi ani, scrie The Wall Street Journal.

Ancheta asupra prabusirii MH17, amanata din cauza luptelor

Ancheta asupra prabusirii MH17, amanata din cauza luptelor

Politisti olandezi si australieni neinarmati prezenti in estul Ucrainei si-au anulat duminica deplasarea la locul catastrofei MH17, din cauza unor confruntari armate, a anuntat un reprezentant al Misiunii OSCE de la fata locului, relateaza AFP.

"Confruntarile continua. Nu ne putem asuma riscuri", a declarat Alexander Hug. "Situatia in domeniul securitatii pe drumul catre locul (catastrofei) este inacceptabila pentru o misiune de observatori neinarmati", a subliniat el.