Barack Obama - atacuri rasiale din partea candidatilor, mass media si a cetatenilor

Barack Obama - atacuri rasiale din partea candidatilor, mass media si a cetatenilor

Barack Obama a devenit, in 2008, primul presedinte afro-american al Statelor Unite, ceea ce a facut ca atacurile din urmatoarea campanie, cea din 2012, sa fie concentrate in principal pe tema rasiala. Obama, fiul unui barbat negru din Kenya si al unei femei albe din Kansas, a fost nevoit sa indure atacuri care pentru alti presedinti nu au fost folosite, precizeaza Huffington Post.

Daca strategia de campanie a lui John McCain, contracandidatul lui Obama din 2008, a fost aparent neutra in ceea ce priveste atacurile rasiale, acesta folosind mai degraba tehnici subversive, Mitt Romney, care a candidat impotriva actualului presedinte american in 2012, nu s-a ferit sa foloseasca deschis tema rasiala. Barack Obama se astepta ca politicienii sa foloseasca originile sale africane in campania electorala si a avertizat electoratul asupra acestui fapt.

"Vor incerca sa va faca sa va temeti de mine. 'E tanar si neexperimentat si are un nume comic. Si am mentionat faptul ca e negru?' “, spunea Obama in iunie 2008.

Mitt Romney a jucat "cartea rasei" in campania electorala din 2012, insa Obama a fost atacat si de cateva figuri publice importante, printre care Donald Trump. Miliardarul i-a cerut public lui Barack Obama sa arate certificatul de nastere, dupa ce a lasat sa se inteleaga, in timpul unei emisiuni de la Fox News, ca pe certificatul candidatului ar scrie ca acesta este musulman.

Campania lui Romney a folosit mai multe aluzii atat la numele, cat si la originea lui Obama, iar acesta din urma a venit apoi cu sloganul "Mitt Romney - nu este unul de-al nostru", un mesaj folosit in anii 1950 de segregationistul Jimmie Davis in campania la finalul careia a devenit guvernator in Louisiana. noteaza Washington Post. In plus, contracandidatul lui Obama a facut o "gluma" in timpul unui discurs tinut in Michigan, unde a spus ca nimeni nu a cerut vreodata sa vada certificatul sau de nastere sau al sotiei sale. "Stiu ca aici am fost nascuti si crescuti", a continuat republicanul.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Mitt Romney - religia mormona, atacata de un pastor american

Mitt Romney - religia mormona, atacata de un pastor american

Mitt Romney, candidatul republican la alegerile din 2012, in care l-a infruntat pe Barack Obama, a fost atacat pe motive religioase. Pastorul unei mari biserici evanghelice din SUA, Robert Jeffress, a spus despre religia mormona, din care face parte si Romney, ca este un "cult" si a indemnat republicanii sa aleaga un "candidat crestin".

Acest atac nu a fost intamplator, avand in vedere ca Jeffress era un aliat apropiat al guvernatorului statului Texas, Rick Perry, un rival cunoscut al lui Romney, scrie The Guardian.

Mormonii alcatuiesc 1,7% din totalul cetatenilor americani, in timp ce afro-americanii reprezinta 12,6% din populatie. In plus, un sondaj realizat de publicatia Washington Post in iunie 2011 a aratat ca 21% din electoratul republican nu ar vota un candidat mormon.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Harvey Milk - politicianul american omorat de un activist anti-gay

Harvey Milk - politicianul american omorat de un activist anti-gay

Harvey Milk, un sustinator activ al drepturilor comunitatii gay, a fost ales in 1977 in administratia publica din San Francisco, fiind ales in Consiliul de Supraveghere. Acesta si-a facut publica orientarea sexuala inainte ca alegerile sa aiba loc.

Milk, membru al Partidului Democrat, a fost ucis in 1978 de catre Daniel White, un membru al aceleiasi institutii, care a avut pozitii anti-gay, in urma unui discurs prin care acesta critica o lege adoptata in Miami care limita drepturile homosexualilor.

Asasinarea lui Harvey Milk si furia generata de pedeapsa scurta pe care a primit-o White a inspirat multi activisti gay sa candideze, potrivit unui studiu publicat de Universitatea din California de Sud. Povestea politicianului a facut subiectul a doua ecranizari: documentarul "Viata si vremea lui Harvey Milk", care a castigat un Oscar in 1984 si "Milk", film pentru care Sean Penn a luat un premiu pentru cel mai bun actor.

Nascut in 1930, Harvey Milk a crescut intr-o familie de evrei din clasa de mijloc.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Fred Karger - orientarea sexuala, motiv de campanie negativa

Fred Karger (foto dreapta), care a vrut sa fie candidatul prezidential din partea Partidului Republican la alegerile din 2012, a recunoscut public ca face parte din comunitatea gay.

Karger, crescut intr-o familie de evrei, a reusit sa stranga 10.276 de voturi in alegerile primare, insa campania lui a fost dur criticata de grupul gay din randul republicanilor, care nu l-au luat in serios, scrie Slate. Membrii grupului nu au fost de acord cu discutiile publice initiate de Karger, care aveau in vedere comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali si transexuali) si casatoria intre persoane de acelasi sex.

"Acum ca a inceput cursa prezidentiala si candidatii credibili isi lanseaza campaniile, Fred ar trebui sa-si gaseasca altceva de facut. Cascadoria sa de a candida a ajuns la final", a spus Jimmy LaSalvia, seful grupului republican GOProud.

Un rival al lui Fred Karger din cadrul Partidului Republican, Michele Bachmann, si-a exprimat deschis parerile despre comunitatea gay. "Trebuie sa avem o profunda compasiune pentru oamenii care se confrunta cu problema disfunctiei sexuale si probleme de identitate sexuala", a spus aceasta.

Cu toate acestea, criticile nu reprezinta vocile americanilor. Potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Pew Research, 33% dintre cetatenii SUA nu ar vota un candidat gay, insa un procent mult mai mare, de 46% nu ar vota un candidat care a avut o aventura extraconjugala, potrivit thenewcivilrightsmovement.

Karger este un politician si activist al grupurilor gay care a fost consultant de campanie pentru presedintii Ronald Reagan, George H. W. Bush si Gerald Ford.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Joko Widodo - candidat la presedintia Indoneziei, atacuri etnice si religioase

Joko Widodo - candidat la presedintia Indoneziei, atacuri etnice si religioase

Indonezienii au iesit la vot pe 9 iulie pentru a alege un succesor in locul lui Susilo Bambang Yudhoyono, care a castigat primele alegeri prezidentiale directe din tara, in 2004 si a fost reales in 2009.

Joko Widodo, in varsta de 53 de ani - guvernatorul popular al Jakartei, a candidat impotriva lui Prabowo Subianto, 62 de ani - general de armata in timpul administratiei dictatorului Suharto, tatal sau vitreg, noteaza The New York Times.

Joko Widodo, care nu are legatura cu trecutul autoritar al tarii, a condus detasat in sondaje in ultimele luni ale campaniei, cu toate ca a fost atacat pe teme etnice si religioase, fiind de origine chineza si fost crestin. Aceste teme au fost folosite in mediul online din partea unor opozanti anonimi. Folosirea subiectelor legate de religie si etnie nu a fost intamplatoare, avand in vedere ca religia dominanta in Indonezia este cea musulmana - 87,2% din populatie, in timp ce crestinii reprezinta 7% din totalul populatiei. In plus, crestinii de origine chineza au atras ura cetatenilor indonezieni, avand in vedere ca au acumulat averi uriase.

Joko Widodo a sustinut in repetate randuri ca este javanez, incadrandu-se astfel in randul celui mai numeros grup etnic din Indonezia si ca apartine religiei musulmane, iar contracandidatul sau nu a contrazis aceste afirmatii.

In urma scrutinului democratic de la 9 iulie, Joko Widodo a castigat alegerile in Indonezia, dupa ce a acumulat cu 6% mai multe voturi decat contracandidatul sau.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Klaus Iohannis - motivul "neamtului luteran", cartea jucata de Ponta

Klaus Iohannis - motivul "neamtului luteran", cartea jucata de Ponta

La evenimentul de lansare a candidaturii la prezidentiale, Victor Ponta a folosit un discurs centrat pe valori religioase si pe tema familiei, dar a enuntat si cateva critici la adresa lui Traian Basescu.

Una dintre temele centrale ale discursului prezidential schitat de Victor Ponta a fost Biserica, cu trimitere directa la religie. "Nu cred ca un candidat la functia de presedinte al Romaniei are vreo problema daca nu e ortodox, sau nu e de etnie roma, dar nu vreau sa ma acuze nimeni ca sunt roman sau ortodox in tara mea", a spus Victor Ponta, facand referire la Klaus Iohannis, care este luteran.

Opiniile analistilor sunt impartite cu privire la abordarea acestei teme. Alfred Bulai vede aceasta trimitere ca fiind una tipica mesajului electoral abordat de Victor Ponta, pe care strategii PNL si ai PDL trebuie sa si-l asume pe durata campaniei electorale. "Una este sa fii politic corect si alta este sa ai mesaje electorale. Cetetenii vor vota, la fel ca in alte tari, in functie de cat de apropiat li se pare un politician de ei."
Sociologul mai spune ca intr-o tara ca Romania, care nu musteste nici de germani si nici de luterani, "domnul Iohannis are un handicap mare, care va fi exploatat".

Imaginea germanului luteran in Romania este una pozitiva. - Cristian Pirvulescu, analist politic

La capatul opus al spectrului in care este interpretata declaratia referitoare la religie, Radu Magdin spune ca "nu era neaparat necesar sa puncteze acest lucru in speech, dar a transmis-o pozitiv". Strategul de comunicare politica arata ca declaratia a ramas in sfera pozitiva pentru ca nu s-a facut o legatura directa cu Klaus Iohannis, amintind de o carte celebra, "Don't think of an elephant". "Automat prin mentiunea unei teme te gandesti la oricine se poate intersecta cu ea", adauga specialistul.

Cristian Pirvulescu considera insa ca invocarea elementului religios a fost o alegere neinspirata, prin care s-a incercat "o mica inginerie sociologica". "Imaginea germanului luteran in Romania, nu a lui Iohannis, ci a germanului in general, este una pozitiva, imagine care se poate sau nu transfera si asupra lui Iohannis", explica politologul. El precizeaza ca afirmatia porneste de la o cercetare sociologica bazata pe prejudecati, iar o astfel de directie a campaniei este riscanta, mentionand ca declaratia il poate afecta pe Victor Ponta mai ales pe plan extern.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Sursa foto: Mediafax Foto