1 / 7

Barack Obama - atacuri rasiale din partea candidatilor, mass media si a cetatenilor

Barack Obama a devenit, in 2008, primul presedinte afro-american al Statelor Unite, ceea ce a facut ca atacurile din urmatoarea campanie, cea din 2012, sa fie concentrate in principal pe tema rasiala. Obama, fiul unui barbat negru din Kenya si al unei femei albe din Kansas, a fost nevoit sa indure atacuri care pentru alti presedinti nu au fost folosite, precizeaza Huffington Post.


Daca strategia de campanie a lui John McCain, contracandidatul lui Obama din 2008, a fost aparent neutra in ceea ce priveste atacurile rasiale, acesta folosind mai degraba tehnici subversive, Mitt Romney, care a candidat impotriva actualului presedinte american in 2012, nu s-a ferit sa foloseasca deschis tema rasiala. Barack Obama se astepta ca politicienii sa foloseasca originile sale africane in campania electorala si a avertizat electoratul asupra acestui fapt.


"Vor incerca sa va faca sa va temeti de mine. 'E tanar si neexperimentat si are un nume comic. Si am mentionat faptul ca e negru?' “, spunea Obama in iunie 2008.


Mitt Romney a jucat "cartea rasei" in campania electorala din 2012, insa Obama a fost atacat si de cateva figuri publice importante, printre care Donald Trump. Miliardarul i-a cerut public lui Barack Obama sa arate certificatul de nastere, dupa ce a lasat sa se inteleaga, in timpul unei emisiuni de la Fox News, ca pe certificatul candidatului ar scrie ca acesta este musulman.



Campania lui Romney a folosit mai multe aluzii atat la numele, cat si la originea lui Obama, iar acesta din urma a venit apoi cu sloganul "Mitt Romney - nu este unul de-al nostru", un mesaj folosit in anii 1950 de segregationistul Jimmie Davis in campania la finalul careia a devenit guvernator in Louisiana. noteaza Washington Post. In plus, contracandidatul lui Obama a facut o "gluma" in timpul unui discurs tinut in Michigan, unde a spus ca nimeni nu a cerut vreodata sa vada certificatul sau de nastere sau al sotiei sale. "Stiu ca aici am fost nascuti si crescuti", a continuat republicanul.


Sursa foto: Mediafax Foto.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri