Harta ostilitatilor, in continua schimbare

Harta ostilitatilor, in continua schimbare

Liniile de demarcatie intre fronturile inamice care separa rebeliii prorusi si fortele armate din estul Ucrainei se schimba constant, potrivit hartilor publicate zilnic de Consiliul de Securitate si Aparare Nationala din Ucraina.

Fortele ucrainene au inconjurat Donetk si Lugansk, doua regiuni cheie pentru separatisti, si au reusit sa taie legaturile intre cele doua orase prin recuperarea unor noi teritorii.

Sursa foto: Twitter

Situatia este insa mult mai complexa, avand in vedere ca razboiul nu se mai poarta doar intre cele doua regiuni ca focare principale ale conflictului, ci si intre punctele de control situate de-a lungul campurilor vaste de floarea-soarelui si grau. Unitatile ucrainene sunt prinse uneori in ambuscade la posturile de la care se controleaza iesirile si intrarile in orasele din estul tarii, sau sunt atacati cu focuri de artilerie trase de la distanta.

Cei care raporteaza de la fata locului au fost atentionati asupra pericolului din zona, intrucat strazile care par linistite pot fi tinta unor focuri de artilerie trase fara avertizare. Acesta este, de altfel, principalul motiv pentru care expertii internationali care au examinat locul prabusirii zborului MH17 au fost extrem de reticenti.

Cu toate ca zona este oficial teritoriu ocupat de rebeli, ambele parti lupta pentru a-si extinde controlul asupra estului Ucrainei. In consecinta, barajele de artilerie au impiedicat investigatia expertilor internationali.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Civilii, principalele victime ale violentelor

Civilii, principalele victime ale violentelor

Focurile de artilerie, fie ca provin din partea armatei sau a rebelilor, au facut multe victime printre civili, care au depasit numeric cele din randul armatei.

O amenintare pentru acestia a reprezentat in primul rand lansatorul multiplu de rachete de tip BM-21 Grad, care poate declansa o adevarata "ploaie" de rachete si este cunoscut pentru gresirea tintei si capacitatea distructiva extrem de mare.

Atat rebelii cat si fortele ucrainene au recunoscut ca au folosit tiruri de rachete Grad, insa ambele parti au negat atacurile asupra civililor. Cu toate acestea, atacurile au consolidat ura populatiei impotriva armatei din Ucraina, invinuita de multi cetateni din estul tarii pentru distrugerea caselor si omorarea unor membri ai familiei.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Razboiul, noua stare de normalitate

Razboiul, noua stare de normalitate

Pe masura ce atat militarii cat si batalioane ale Garzii Nationale si cele formate din voluntari ucraineni au avansat in teritoriile controlate de separatisti, s-au stabilit puncte de control si baze in "orasele eliberate", folosite ca locuri de lansare a ofensivelor.

Asta inseamna ca la punctele de control sunt concentrate convoaie de tancuri, transportatoare blindate (TAB-uri) si trupe militare, care circula intre orase si drumurile marginase, soldatii avand in permanenta armele pregatite de atac.

Cetatenii care vor sa treaca dintr-un oras in altul trebuie sa treaca prin aceste puncte de control unde se afla mai multi soldati si politisti, care verifica identitatile tuturor celor care trec prin zona.

Sunetul de mitraliera nu-mi mai atrage atentia

Chiar si in Artemivsk, un oras din Donetk situat la 25 de mile de cea mai apropiata zona in care rebelii au preluat controlul, rachetele care traverseaza cerul au devenit o imagine obisnuita pentru locuitori. "Sunetul de mitraliera nu-mi mai atrage atentia", spune o chelnerita care lucreaza la o cafenea din oras.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Sursa foto: Mediafax Foto