Pregatirea terenului: "insecte periculoase", pretext pentru blocarea importurilor de fructe

Pregatirea terenului: "insecte periculoase", pretext pentru blocarea importurilor de fructe

Inainte ca SUA si UE sa aplice al treilea val de sanctiuni, Rusia lua in considerare limitarea importurilor pentru anumite fructe din Uniunea Europeana si de pui din Statele Unite.

Decizia a fost motivata de descoperirea unei insecte periculoase, molia orientala a fructelor, la anumite produse europene, potrivit lui Aleksei Alekseenko, un consilier al directorului agentiei veterinare ruse Rosselhoznadzor, conform Mediafax. Molia orientala este o insecta care ataca pomii fructiferi, in special piersicul. Moscova a mai evocat aceasta "insecta periculoasa" pentru a interzice importul de fructe provenind din Republica Moldova.

Alekseenko mai spunea ca Rusia si-ar putea limita importurile de pui din Statele Unite, din cauza unei epidemii de salmonella. Moscova a fost acuzata de faptul ca utilizeaza arma comerciala, invocand in special motive sanitare, ca mijloc de presiune diplomatica asupra vecinilor sai.

Arma comerciala: "interdictie totala" pentru majoritatea produselor alimentare din SUA si UE

Arma comerciala: "interdictie totala" pentru majoritatea produselor alimentare din SUA si UE

Rusia a decretat o "interdictie totala" pentru majoritatea produselor alimentare provenind din tarile europene si din Statele Unite, ca raspuns la sanctiunile occidentale impotriva Moscovei, a anuntat joi premierul rus Dmitri Medvedev, citat de AFP.

Aceasta interdictie se refera la carne de vita, porc, pasare si peste, precum si la branza, lapte, legume si fructe provenind din Statele Unite, Uniunea Europeana, Australia, Canada si Norvegia.

Interdictia va putea fi ridicata insa daca "partenerii nostri vor da dovada de o abordare constructiva", a declarat Medvedev intr-o interventie televizata. "Toate aceste masuri nu sunt decat un raspuns (la sanctiunile occidentale, n.red.). Noi nu vrem o astfel de evolutie a situatiei. Nu exista nimic pozitiv in sanctiuni", a continuat el.

Sursa foto: Shutterstock.

Dmitri Medvedev: Spatiul aerian al Rusiei ar putea fi inchis pentru cursele Europa-Asia

Dmitri Medvedev: Spatiul aerian al Rusiei ar putea fi inchis pentru cursele Europa-Asia

Premierul rus, Dmitri Medvedev a avertizat joi ca survolarea Rusiei ar putea fi interzisa pentru avioanele companiilor aeriene care efectueaza curse intre Europa si Asia via Siberia, cea mai scurta ruta, in replica la sanctiunile occidentale impuse Rusiei, relateaza AFP.

Medvedev a precizat ca inchiderea spatiului aerian rus pentru aceste curse, care ar provoca importante costuri cu carburantul pentru companiile aeriene, este o "masura grava", considerata un raspuns la incetarea activitatilor principalului transportator aerian low-cost al Rusiei, Dobrolet, provocata de sanctiunile occidentale, informeaza Mediafax.

Uniunea Europeana si Statele Unite au dispus o serie de sanctiuni economice impotriva Rusiei, pe fondul crizei din Ucraina. Marti, Vladimir Putin ordonase Guvernului rus sa elaboreze o serie de masuri simetrice fata de aceste sanctiuni.

Sursa foto: Shutterstock.

Importurile de animale din Italia, Bulgaria si Grecia, limitate

Importurile de animale din Italia, Bulgaria si Grecia, limitate

Rusia a decis miercuri sa limiteze importurile de animale din Italia, Bulgaria si Grecia, invocand existenta unor boli, informeaza AFP, vorbind despre un "razboi comercial" intre Moscova si Occident. Agentia Sanitar-Veterinara rusa (Roselkoznadzor) a decis limitarea exporturilor de animale vii din mai multe regiuni din Italia, Bulgaria si Grecia, potrivit Mediafax.

De asemenea, Rusia a dispus suspendarea importurilor de carne de vita si de bovine vii din Romania. "Moscova este acuzata frecvent ca recurge la arma comerciala, invocand motive sanitare, ca instrument de presiuni diplomatice asupra tarilor vecine. De la inasprirea sanctiunilor occidentale impotriva sa, Rusia interzice aproape zilnic importurile de noi produse alimentare invocand protectia consumatorilor", noteaza AFP.

Sursa foto: Shutterstock.

Inlocuirea partenerilor: Rusia vrea sa importe fructe si legume din Turcia

Inlocuirea partenerilor: Rusia vrea sa importe fructe si legume din Turcia

Rusia va propune Turciei sa suplimenteze exporturile de fructe si legume pentru a compensa interzicerea produselor similare din Polonia si Republica Moldova, afirma Serghei Dankvert, seful Autoritatii sanitare ruse (Roselhoznadzor), citat de Itar-Tass.

Polonia si Republica Moldova erau concurenti puternici ai Turciei, a declarat directorul Roselhoznadzor, inaintea intalnirii cu un oficial din Ministerul turc al Agriculturii. "Turcia a reusit sa suplimenteze rapid exporturile de fructe si legume", a precizat Dankvert. Rusia a interzis, la 1 august, importurile de fructe si legume din Polonia si Republica Moldova.

Sursa foto: Shutterstock.

Brazilia si Argentina, gata sa compenseze importurile de carne ale Rusiei

Brazilia si Argentina, gata sa compenseze importurile de carne ale Rusiei

Industria carnii de pasare din Brazilia poate compensa importurile de pui ale Rusiei din Statele Unite, dupa ce autoritatile de la Moscova au blocat toate produsele agricole provenite din SUA si Europa, a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Pasari din Brazilia, Francisco Turra.

Turra a spus ca Brazilia, cel mai mare exportator de pui la nivel mondial, este gata sa creasca exporturile in Rusia cu 150.000 de tone, de la 60.000 de tone in prezent, transmite RIA Novosti.

Producatorii argentinieni de carne si-au exprimat anterior interesul sa majoreze exporturile in Rusia, in urma anuntului presedintelui Vladimir Putin de restrictionare a importurilor din statele care au impus sanctiuni Rusiei din cauza implicarii in criza ucraineana.

Sursa foto: Shutterstock.

Sursa foto: Mediafax Foto