Rusia acuza implicarea SUA si NATO

Rusia acuza implicarea SUA si NATO

Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, s-a declarat vineri ingrijorat de "intensificarea activitatii militare" a Statelor Unite si NATO la frontierele Rusiei, intr-o convorbire telefonica cu omologul sau american Chuck Hagel, relateaza agentia rusa RIA Novosti.

"Soigu si-a exprimat ingrijorarea profunda in legatura cu intensificarea activitatii militare a Statelor Unite si NATO la frontierele Rusiei", potrivit unui comunicat al Ministerului Apararii. Ministerul rus precizeaza ca discutia cu Hagel a avut loc "intr-o atmosfera constructiva", subliniaza Mediafax.

Anterior, din cauza situatiei in Ucraina, NATO a adoptat masuri pentru a consolida securitatea aliatilor, noteaza RIA Novosti. Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat saptamana trecuta ca Alianta Nord-Atlantica este pregatita sa suplimenteze asistenta oferita Ucrainei in contextul "agresiunii" ruse.

Sursa foto: Shutterstock.

Armata ucraineana preia controlul in Lugansk

Armata ucraineana preia controlul in Lugansk

Fortele militare ucrainene au intrat vineri seara in orasul Lugansk, potrivit unor surse din cadrul Presedintiei ucrainene, relateaza agentia oficiala Ukrinform.

"Militarii ucraineni au preluat controlul asupra unei zone unde se afla spitalul regional din Lugansk. In prezent, pe strazile orasului au loc lupte", afirma sursele citate. "Situatia se complica din cauza faptului ca atacurile teroristilor (rebelilor prorusi) vizeaza locuintele persoanelor civile. Practic, luptam impotriva unor militari profesionisti, ci nu simpli rebeli", a declarat un oficial din cadrul armatei, sub protectia anonomatului.

Potrivit unor martori, in oras se auzeau explozii puternice. Armata ucraineana a inconjurat, joi, bastionul insurgent Lugansk prin preluarea controlului asupra soselei care face legatura cu frontiera Rusiei.

Convoiul umanitar rus: camioane vopsite, pe jumatate goale si soferi deghizati

Convoiul umanitar rus: camioane vopsite, pe jumatate goale si soferi deghizati

Camioanele rusesti care transporta ajutor umanitar spre estul Ucrainei sunt pe jumatate goale si ar putea fi conduse de militari deghizati in soferi, a declarat vineri adjunctul sefului Serviciului ucrainean de Securitate (SBU), Viktor Iagun, citat de site-ul Gazeta.ua.

Potrivit lui Iagun, peste 1.000 de militari rusi incearca sa patrunda pe teritoriul Ucrainei, deghizandu-se in soferi si insotitori ai acestora. "Niciunul dintre soferii de camion nu este reprezentant al Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta", a adaugat el, intr-o emisiune a postului ucrainean de televiziune Kanal 5.

"Toti soferii si insotitorii lor sunt militari deghizati. In total, peste 1.000 de militari conduc acest convoi", a afirmat Iagun. In opinia oficialului ucrainean, camioanele care fac parte din convoiul umanitar au fost vopsite in alb recent, pentru a ascunde faptul ca "ele sunt militare". Moscova a recunoscut ca aceste camioane sunt pe jumatate goale, explicand ca vehiculele sunt noi si ar fi riscant sa transporte greutati mari, relateaza RIA Novosti.

Camioanele rusesti vopsite in alb, inchiriate de Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta, urmeaza sa aduca un ajutor umanitar destinat populatiei rusofone din estul Ucrainei, in special locuitorilor din orasul Lugansk, afectati de patru luni de confruntari intre fortele ucrainene si insurgentii separatisti prorusi.

Ucraina, ca si alte state occidentale, suspecteaza ca acest convoi, care a plecat marti dimineata de la o baza militara de langa Moscova, ar putea fi folosit ca o acoperire pentru o eventuala interventie rusa in Ucraina. Acest scenariu a fost calificat drept absurd de Ministerul rus al Afacerilor Externe.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Washingtonul califica activitatile Rusiei drept "provocatoare"

Washingtonul califica activitatile Rusiei drept "provocatoare"

Statele Unite au indemnat vineri Rusia sa inceteze "provocarile" in Ucraina, apreciind ca intensificarea activitatilor Rusiei vizand destabilizarea Ucrainei in ultimele saptamani este "extrem de periculoasa si provocatoare", relateaza AFP.

De asemenea, Washingtonul a anuntat ca verifica informatiile cu privire la patrunderea pe teritoriul ucrainean a unui convoi militar rus. "Incercam sa obtinem mai multe detalii cu privire la informatiile potrivit carora fortele de securitate ucrainene ar fi atacat vehicule ale unui convoi militar rus pe teritoriul Ucrainei", a anuntat Caitlin Hayden, purtatorul de cuvant al Consiliului american pentru Securitate nationala, potrivit unui comunicat.

"Nu putem confirma in acest moment informatiile date", a adaugat ea. Hayden a subliniat ca "Rusia nu are niciun drept sa trimita vehicule, persoane sau material militar in Ucraina, sub niciun pretext si fara autorizarea Guvernului ucrainean".

Sursa foto: Shutterstock.

Moscova raspunde: camioanele cu ajutoare nu transporta militari

Moscova raspunde: camioanele cu ajutoare nu transporta militari

Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, l-a asigurat vineri pe omologul sau american, Chuck Hagel, ca niciun militar rus nu se afla in convoiul umanitar trimis de Moscova spre Ucraina, relateaza AFP.

Afirmatiile lui Soigu intervin in contextul unor acuzatii ale Serviciului de Securitate ucrainean (SBU), care suspecteaza ca vehiculele rusesti cu ajutor umanitar ar putea fi conduse de militari deghizati in soferi.
Peste 1.000 de militari rusi incearca sa patrunda pe teritoriul Ucrainei, deghizandu-se in soferi si insotitori ai acestora, afirma SBU.

Liderul din Donetk grabeste inspectarea convoiului: "Avem nevoie de ajutorul trimis de Rusia ca de oxigen"

Liderul din Donetk grabeste inspectarea convoiului: "Avem nevoie de ajutorul trimis de Rusia ca de oxigen"

Grupul de vamesi si politisti de frontiera ucraineni va inspecta convoiul umanitar rus in decursul a trei-cinci zile, a anuntat adjunctul sefului Serviciului ucrainean de Inspectie Fiscala, Anatoli Makarenko, citat de agentia oficiala Ukrinform, in pagina electronica.

"Speram ca (inspectarea) va fi efectuata in decursul a trei-cinci zile, in dependenta de volumul de produse inspectate zilnic", a afirmat Makarenko. Oficialul a subliniat ca vamesii si politia vor inspecta cu mare atentie fiecare vehicul. Ei vor fi ajutati de caini dresati special sa caute arme, persoane si droguri, a adaugat el.

Din partea ucraineana la inspectie vor participa 59 de reprezentanti - 41 de politisti de frontiera si 18 vamesi.
In acest context, liderul "republicii populare" Donetk, Aleksandr Zaharcenko, a acuzat Kievul ca intarzie in mod deliberat transportarea ajutorului umanitar rus catre locuitorii din acest bastion rebel.

"In prezent, republica populara Donetk se afla intr-o situatie ingrijoratoare. Avem nevoie de ajutorul trimis de Rusia ca de oxigen", a declarat Zaharcenko. Camioanele rusesti vopsite in alb, inchiriate de Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta, urmeaza sa aduca un ajutor umanitar destinat populatiei rusofone din estul Ucrainei, in special locuitorilor din orasul Lugansk, afectati de patru luni de confruntari intre fortele ucrainene si insurgentii separatisti prorusi.

Sursa foto: Twitter