TOP 10: declaratii belicoase facute de Vladimir Putin si alti oficiali rusi in 2014
Fie ca a fost vorba de amenintari directe, afirmatii controversate sau declaratii cu subinteles, atat presedintele rus Vladimir Putin, cat si alte figuri importante de la Kremlin, au socat prin mesaje si replici taioase in 2014. Dupa anexarea Crimeei, retorica Rusiei la adresa Occidentului s-a inasprit, ca urmare a sanctiunilor occidentale care au sufocat economia rusa. wall-street.ro a facut o selectie a celor mai importante declaratii venite din directia Moscovei, la adresa NATO, SUA, dar si a unor capitale europene importante, printre care si Bucuresti.
• 30 Decembrie 2014 • Internațional










Putin, in apararea unui predecesor indepartat: Stalin
Vladimir Putin: Putem sa le inabusim cu totii
Amenintarea cu inchiderea robinetului la gaze
Rogozin a amenintat cu folosirea unui bombardier rus
"Tentaculele" lui Putin: amenintare pentru Riga, Vilnius, Tallinn, Varsovia si Bucuresti
Mihail Kasianov: Zilele lui Putin sunt numarate
Jurnalistul Dmitri Kiselev: Rusia poate transforma SUA in cenusa radioactiva
Putin: Daca vreau, iau Kievul in doua saptamani
Vladimir Putin, elogiu cu privire la Pactul Ribbentrop-Molotov
Dmitri Rogozin, despre refacerea "stancii sovietice"
Sursa foto: Shutterstock.
Liderul de la Kremlin afirma in aprilie, la o luna dupa anexarea Crimeei, ca nu ii este frica de NATO. La intrebarea unui jurnalist rus cu privire la Alianta Nord-Atlantica descrisa ca o "tumoare canceroasa", Putin a replicat: "Nu ne este frica. Mie nu mi-e frica si nu trebuie sa-i fie frica nimanui". "Putem sa le inabusim cu totii, de ce va este frica?", a completat el.
Intrebarea adresata lui Putin apartine jurnalistului Dmitri Kiselev, cunoscut ca unul dintre principalii propagandisti de la Kremlin si inclus pe lista sanctiunilor impuse de Occident dupa criza din Ucraina.
Sursa foto: Shutterstock.
Sursa foto: Shutterstock.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a amenintat in luna mai ca va zbura deasupra Romaniei cu un bombardier, dupa ce avionul sau nu a putut tranzita spatiul aerian romanesc ca urmare a sanctiunilor impuse de Uniunea Europeana.
Astfel, in urma anexarii peninsulei Crimeea, Dmitri Rogozin, dar si alti oficiali inalti de la Kremlin, au primit interdictie de a zbura in spatiul Uniunii Europene. "La cererea SUA, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru zborul meu. Ucraina iar nu-mi permite sa trec. Data viitoare voi zbura cu un bombardier TU-160", a scris Rogozin pe Twitter. Iata doua dintre mesajele postate de vicepremierul rus pe reteaua de microblogging dupa ce a aflat ca nu poate zbura deasupra Romaniei:
Upon the US request Romania has closed its air space for my plane. Ukraine doesn't allow me to pass through (cont) http://t.co/A7u6oBukmQ
— Dmitry Rogozin (@DRogozin) May 10, 2014
Well, Sirs from Romania, we'll soon explain it all to you - who you are and what we think of you
— Dmitry Rogozin (@DRogozin) May 10, 2014
Dmitri Rogozin a facut o vizita la Tiraspol, in Transnistria, iar la intoarcere, la 10 mai, a fost fortat sa aterizeze de urgenta in Moldova intrucat nu avea permis de zbor pe teritoriul Ucrainei. Acesta a ajuns la Tiraspol zburand pe deasupra Romaniei, insa la intoarcere spatiul aerian a fost inchis pentru avionul in care se afla.
Presedintele rus Vladimir Putin a amenintat in luna septembrie ca poate trimite trupe in doua zile la Riga, Vilnius, Tallinn, Varsovia si Bucuresti. Afirmatia a fost facuta in fata omologului sau ucrainean Petro Porosenko, caruia i-a mai spus sa nu conteze pe ajutorul Uniunii Europene.
Putin a precizat ca ar putea sa blocheze deciziile uniunii impotriva Moscovei prin crearea unei "minoritati de blocaj", care sa ii sustina interesele.
Sursa foto principala: Shutterstock.
Fostul premier rus Mihail Kasianov, lider al opozitiei, a declarat, pe 18 decembrie, ca presedintele Putin are zilele numarate, in contextul crizei financiare care a lovit Rusia in urma sanctiunilor occidentale.
Astfel, Kasianov l-a blamat pe Putin pentru situatia economica din Rusia. In plus, seful opozitiei de la Kremlin a adaugat ca anul 2015 este unul in care Putin va trebui sa ia o decizie importanta, fie in detrimentul mediului politic din Rusia, fie prin abandonarea scenei politice si organizarea de alegeri anticipate libere.
Cu toate acestea, presedintele rus se bucura inca de o larga sustinere populara. Mai mult, popularitatea acestuia a crescut dupa anexarea peninsulei Crimeea in martie.
Un jurnalist rus despre care se spune ca este principalul propagandist al Kremlinului, Dmitri Kiselev, a lansat in luna martie un avertisment dur la adresa Statelor Unite. "Rusia este singura tara din lume capabila cu adevarat sa transforme SUA in cenusa radioactiva", a spus acesta.
Afirmatia jurnalistului a venit dupa ce Statele Unite a anuntat posibilitatea inaspririi sanctiunilor impotriva Moscovei in cazul in care nu renunta la procedurile de anexare a peninsulei Crimeea.
De altfel, jurnalistul rus a fost pus pe lista persoanelor vizate de sanctiunile occidentale dupa ce Rusia a alipit peninsula ucraineana.
Sursa foto: Shutterstock.
Sursa foto: Shutterstock.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, cunoscut pentru afirmatiile sale controversate si uneori de-a dreptul provocatoare, a postat in luna iunie un mesaj pe Twitter in care a scris ca e timpul refacerii Uniunii Sovietice.
"Acum 24 de ani, stanca Sovietica s-a rupt pentru prima data. Apoi a urmat o adevarata avalansa de pietre. Cine s-ar fi gandit ca aceasta va dura un sfert de secol. Dar acum a venit momentul sa adunam pietrele", a transmis Rogozin pe reteaua sociala chiar de Ziua Nationala a Rusiei. Mai exact, pe 12 iunie s-au implini 24 de ani de la proclamarea suveranitatii Rusiei in cadrul Uniunii Sovietice.
Sursa foto: Shutterstock.
Te-ar putea interesa si: