1 / 5

Declinul constant al economiei Europei

Cel mai asteptat eveniment al anului a fost, pentru europeni cel putin, revirimentul economic, politic si social al batranului continent, din criza care a inceput in urma cu sase ani. Economia UE este cea mai mare din lume, la nivel colectiv, iar continentul european ramane un centru de greutate al comertului global, stiintei si culturii. Acest esec al Europei poate afecta sistemul global mai mult decat orice alt factor prezent in 2014.


Ratele de somaj care ating cote impresionante in Spania, Grecia si in alte tari din sudul Europei au un impact asupra unui mare numar de oameni. La polul opus, prosperitatea din tari precum Austria si Germania contrastreaza puternic cu saracia din alte tari europene, ceea ce pune la indoiala insasi viabilitatea proiectului european. De altfel, multe partide euro-sceptice au inceput sa apara in diverse tari europene, iar alegerile care vor avea loc in Grecia in perioada urmatoare ar putea aduce la putere un partid cu o astfel de orientare, Syriza, de extrema stanga.


Distrugerea uniunii ar readuce puterea inapoi statelor membre, prin fragmentarea autoritatii. Experienta Europei cu miscarile nationaliste a fost una nefericita, cel putin in prima parte a secolului 20, de aceea este de asteptat ca o eventuala redefinire hartii Europei sa afecteze intreaga lume.


Sursa foto: Shutterstock.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri