5 / 6

5. Conflictul din Siria

Presedintele francez Francois Hollande incearca de la atentatele teroriste din Paris sa puna pe picioare o mare coalitie globala in lupta impotriva gruparii jihadiste sunite Statul Islamic (SI), ce ocupa teritorii importante din Siria si Iraq si care a revendicat acele atacuri. Este vorba, spunea Francois Hollande, despre "a ne uni fortele" si de a forma "o unica si mare coalitie" impotriva gruparii Statul Islamic. Mai mult, Franta vrea sa obtina si sustinerea Rusiei in cadrul acestei "mari coalitii", desi i-a reprosat in mod continuu ca il sustine pe Bashar al-Assad si ca isi concentreaza atacurile aeriene asupra gruparilor rebele, crutand pozitiile organizatiei Statul Islamic.


Alta schimbare de ton notabila in pozitia franceza consta in faptul ca Parisul nu mai este adeptul unei pozitii de tipul "nici-nici" - nici al-Assad, nici Statul Islamic -, aparata mult timp de diplomatia franceza. Bashar al-Assad "nu poate constitui iesirea din conflictul sirian", insa "inamicul nostru este Daech (acronimul arab pentru Statul Islamic)", a subliniat Francois Hollande.


Ceea ce se pierde din vedere este faptul ca actualul conflict din Siria a devenit unul global. In Europa, asaltul imigrantilor din Siria, Iraq, Afganistan si Nord-Estul Africii va deveni cu timpul o povara economica extraordinara, pentru europenii obisnuiti din tari precum Suedia sau Germania, unde cancelarul Angela Merkel a anuntat o sindrofie a cheltuielilor de pana la sase miliarde de euro, in beneficii pentru imigranti. Esecul statelor europene va provoca mania imigrantilor ale caror asteptari vor fi imposibil de indeplinit, iar atentatele de la Paris au demonstrat ca sunt teroristi si criminali de razboi care s-au fost furisat cu masele de imigranti economici si care vor continua sa provoace mari tragedii.


Sursa foto: arenysam / Shutterstock.com

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri