Merrill Lynch: Cea mai recenta demisie

Merrill Lynch: Cea mai recenta demisieCea mai mare banca de investitii a Americii, Merrill Lynch, a decis destituirea presedintelui Stanley O’Neal. Acesta a parasit compania pe 30 octombrie, potrivit MoneyCNN.com.

Executivul s-a aflat constant sub presiune dupa ce a subestimat expunerea companiei la imprumuturile ipotecare riscante, ceea ce a dus la o depreciere a activelor administrate de 8,4 miliarde dolari in al treilea trimestru.

Pierderile nete afisate in trimestrul al treilea de compania Merrill Lynch au fost de 2,3 miliarde dolari, situatie mult mai grava decat estimase O'Neal.

Posibila fuziune cu banca Wachovia Corp, fara acordul consiliului director al Merrill Lynch, a inrautatit si mai mult lucrurile, accelerand declinul lui O’Neal.

Inainte de a-si reporta imprumuturile ipotecare riscante, Merrill Lynch incepuse deja faza restructurarilor. La inceputul lunii octombrie, banca a inlocuit seful departamentului de imprumuturi obligatare, Osman Semerci, cu David Sobotka, aflat pana atunci la conducerea diviziei privind tranzactiilor globale cu bunuri economice. Responsabil cu riscul instrumentelor de creditare a fost numit Ed Moriarty.

Citigroup

CitigroupIn cazul Citigroup, Tom Maheras, un veteran al afacerilor companiei pe pietele de capital, a hotarat sa paraseasca grupul financiar, imediat dupa ce banca a decis, in data de 11 octombrie, restrangerea diviziilor de investitii intr-o singura unitate.

Conducerea noii divizii a fost preluata de Vikram Pandit, anterior sef al diviziei de investitii alternative si fost executiv la Morgan Stanley.

Presiunea din cadrul Citigroup s-a manifestat si asupra presedintelui Chuck Prince, in special dupa ce banca a raportat, pe 15 octombrie, rezultatele trimestrului al treilea.

Concluzia: un profit cu 57% in scadere fata de perioada similara a anului trecut, cauza a unei pierderi de 3,5 miliarde de dolari, in mare parte datorita imprumuturilor de pe pietele ipotecare. Chuck Prince beneficiaza in continuare de suportul consilului director.

Bank of America

Bank of AmericaA doua banca a Americii a confirmat pe 24 octombrie decizia de a-l inlocui pe Gene Taylor, presedintele diviziei de investitii, cu Brian Moynihan, cel care a condus cu succes divizia globala de management al investitiilor. Taylor se va retrage din functie la sfarsitul anului.

Anterior acestei decizii, banca americana a demis 3.000 de angajati ca parte a restructurarilor organizatorice. Majoritatea concedierilor au avut loc in sectorul investitiilor.

Cauza a fost data de rezultatele slabe inregistrate la sfarsitul celui de-al treilea trimestru: profitul diviziei de investitii a scazut cu 93% fata de perioada anterioara, pana la 1,33 miliarde de dolari. Compania a decis, de asemenea, sa renunte la business-ul de imprumuturi ipotecare.

Bear Stearns

Bear StearnsCo-presedintele si COO-ul Warren Spector si-a pierdut functia de conducere in august, dupa ce doua din fondurile de hedging ale bancii Bear Stearns au ramas practic fara bani, in urma pariului facut pe piata creditelor din Statele Unite.

Alan Schwartz a ramas singur la conducerea bancii, in timp ce atributiile lui Spector au fost preluate de Samuel Molinaro, CFO Bear Stearns.

Exceptand schimbarile de varf, Bear a demis 600 de angajati in sectoarele problematice ale investitiilor si creditarii. Toate acestea s-au datorat pierderilor inregistrate in trimestrul al treilea, dupa esecul celor doua fonduri de hedging. 200 milioane de dolari s-au pierdut in acest pariu.

Lehman Brothers

Lehman BrothersIn august, banca de investitii Lehmann Brothers a anuntat inchiderea unitatii sale de creditare ipotecara BNC Mortgage. Drept consecinta, 1.200 de persoane au ramas fara loc de munca.

Grupul bancar Lehman Brothers a afisat o scadere cu 3,2% a castigurilor sale trimestriale, prima inregistrata din 2002, deoarece banca de investitii avea expuneri pe piata creditor ipotecare si pe cea a imprumuturilor cu randament mare

Morgan Stanley

Morgan StanleyPentru banca de investitii Morgan Stanley, criza ipotecara a avut un efect amar asupra afacerii cu imprumuturi ipotecare pe segmentul rezidential.

Compania si-a redus aceasta afacere din portofoliu, concediind 600 de angajati. Mai mult, banca americana a decis alocarea unei singure unitati globale de imprumuturi ipotecare.

Morgan Stanley, una dintre cele mai mari companii de servicii financiare din lume, administreaza active in valoare de 717 miliarde dolari si are un numar de 58.333 de angajati in intreaga lume.

Morgan Stanley are peste de 600 de subsidiare in 32 de tari si inregistreaza castiguri in crestere constanta, potrivit datelor publicate pe site-ul bancii