InBev ofera 46,3 miliarde de dolari pentru Anheuser-Busch

InBev ofera 46,3 miliarde de dolari pentru Anheuser-BuschPe 11 iunie, producatorul de bere belgiano-brazilian, InBev NV, a facut o oferta de cumparare in valoare de 46,3 miliarde de dolari celui mai mare producator de bere american, Anheuser-Busch. Prin aceasta oferta, inBev oferea 65 de dolari/ actiune, ceea ce inseamna un nivel cu 18% mai mare fata de cotatie record inregistrata in octombrie 2002.

Americanii au refuzat insa aceasta prima oferta, declarand in acelasi timp ca asteapta o oferta mai mare.

Totodata, Anheuser-Busch a pus bazele unui plan de reducere a costurilor cu un miliard de dolari de de imbunatatire a castigurilor, in efortul acestora de a convinge investitorii ca oferta InBev a fost prea mica.

InBev s-a aratat dispusa sa faca o noua oferta, insa a inaintat o actiune in justitie impotriva Auheuser pentru a stabili daca actionarii Auheuser pot schimba intregul consiliu director al companiei.

InBev este prezenta si in Romania, fiind al treilea jucator din industria berii, cu o cota de piata de 23,2% la finalul lui 2007. InBev Romania produce marcile Stella Artois, Beck,s, Bergenbier, Lowenbrau si Noroc si importa Leffe si Hoegaaarden.

Novartis cumpara Alcon

Novartis cumpara AlconGrupul elvetian de farmaceutice Novartis AG a decis sa cumpere participatia de 77% detinuta de Nestle AG in cadrul companiei specializata pe tratamente oculare, Alcon, in schimbul sumei de 39 de miliarde de dolari.
Compania elvetiana a achiztionat deja un prim pachet de 25% din Alcon pe care a platit 11 miliarde de dolari si are posibiliatatea de a cumpara restul de 59% din pachetul detinut de Nestle la un pret fix de 28 de miliarde de dolari, in perioada ianuarie 2010-iulie 2011.

Nestle a anuntat ca tranzactia ar putea avea un efect benefic asupra castigurilor pe actiune din 2008 si ca veniturile din vanzare vor fi utilizate pentru a reduce datoriile.
Novartis va plati un prest cu 22% peste nivelul de inchidere al actiunilor Alcon, in cazul in care va cumpara si restul de actiuni detinute de Nestle.

Pentru primul trimestru din 2008, Novartis a rapoarta majorarea cu 10% a profitului, ajungand la 2,31 miliarde de dolari, in timp ce vanzarile au uracat cu 9%, cifrandu-se la valoarea de 9,91 miliarde de dolari.

Mars a cumparat Wrigley pentru 22,4 miliarde de dolari

Mars a cumparat Wrigley pentru 22,4 miliarde de dolariGrupul american Mars si miliardarul Warren Buffet au achiztionat producatorul de guma de mestecat Wrigley pentru suma de 22,4 miliarde de dolari.

Buffet va detine peste 10% din noua companie, iar potrivit contractului de vanzare-cumparare, actionarii Wrigley vor primi 80 de dolari pentru o actiune.

Tranzactia a fost realizata prin intermediul grupurilor bancare Goldman Sachs si JP Morgan.

Analistii aprecieaza ca aceasta fuziune marcheaza o importanta consolidate a pietei dulciurilor.In urma fuziunii, cele doua companii producatoare de dulciuri vor fi greu de rivalizat, atat la nivel mondial cat si pe piata Statelot Unite, cele doua companii avand o cota de piata de 15,6% la nivel mondial.

HP a cumparat Electronic Data System

HP a cumparat Electronic Data SystemDupa o tranzactie in valoare de 13, 9 miliarde de dolari, HP a preluat compania de servicii tehnologice, Electronic Data System, platind 25 de dolari/ actiune.

Prin aceasta tranzactie, HP tinteste pozitia a doua pe piata de servicii, dupa IBM care are o cota de 7,2%. Afacerile din servicii insumate ale celor 2 companii insumau la sfarsitul anului trecut 38 de miliarde de dolari.

Aceasta este cea mai mare tranzactie pe care HP a realizat-o dupa preluarea Compaq in 2002, pentru care a platit 19 miliarde de dolari.

HP intentionaeaza sa infiinteze o noua divizie care sa se numeasca EDS-HP Company, si care sa aiba sediul central in actualul sediu EDS din Plano, Texas. Noua companie va fi condusa de actualul CEO si presedinte EDS, Ronald A. Rittenmeyer, care se va alatura consiliului director al HP si va fi in subordinea lui Mark Hurd, CEO al HP.

CME Group vrea sa achizitioneze bursa Nymex

CME Group vrea sa achizitioneze bursa NymexCME Group, cea mai mare bursa de derivative din lume, a cumparat bursa Nymex specialiazata pe tranzactionarea de energie si metale pretioase. CME ofera pentru aceasta achizitie 11,1 miliarde de dolari, aceasta afacere aliniindu-se tendintei generalizate de consolidare a pietelor bursiere americane si globale.

Conform termenilor acordului negociat, grupul CME va plati actionarilor Nymex Holdings suma de 36 de dolari numerar plus 0,1323 actiuni CME pentru fiecare actiune Nymex detinuta.

CME Group a fost creat in iuie 2007 prin fuziunea burselor de marfuridin Chicago, care, in acel monet erau primele doua burse de contracte la termen sin Statele Unite ale Americii.

Nymex este cea mai mare piata de contracte la termen pentru materii prime din lume, cu o traditie de 130 de ani si a devenit publica in 2006.

Prin preluarea Nymex, CME Grpoup va controla aproximativ 95% din tranzactiile cu contracte la termen din Stetele Unite ale Americii.

Cele doua companii spera sa incheie fuziunea in ultimul trimestru din 2008.

NRG ofera 9,5 miliarde de dolari pentru Calpine

NRG ofera 9,5 miliarde de dolari pentru CalpineCompania energetica americana, NRG Energy, a facut o oferta de preluare a competitorului Calpine Corp in valoare de 9,5 miliarde de dolari.

Compania Calpine care a fost la un pas de faliment la inceputul acestui an, avand datorii de peste 10, 6 miliarde de dolari, actiunile companiei fiind tranzactionate de la inceputul acestui an la valori intre 15,1 si 21,72 dolari.

Oficialii Calpine au aratat ca oferta din partea NRG a fost primita pe data de 14 mai, iar aceasta presupune un schimb de actiuni, respectiv 0,534 titluri NRG pentru fiecare actiune Calpine.

NRG are capacitati de generare de circa 23.000 de megawati in Statele Unite ale Americii si de 1.200 de megawaati in afara.

Calpine genereaza circa 24.000 de megawati, majoritatea in cadrul unor centrale pe baza de gaz.