WaMu, pierderi record de pe urma crizei creditelor

WaMu, pierderi record de pe urma crizei creditelorAceasta este ultima masura luata de autoritatile americane, in incercarea de a curata industria bancara, profund afectata de creditele ipotecare neperformante.

Washington Mutual, cea mai mare banca americana de economii si imprumuturi, a suferit pierderi enorme de pe urma crizei creditelor. “Din cauza lichiditatilor insuficiente pentru acoperirea obligatiilor financiare, WaMu nu isi mai poate continua operatiunile”, arata un comunicat al Office of Thrift Supervision, institutia ce supravegheaza activitatea bancilor de economii.

Banca are active de 307 miliarde dolari si depozite de 188 miliarde dolari. Ultimul faliment de acest gen a avut loc in 1984, cand Continental Illinois National Bank & Trust a fost nevoita sa isi inceteze activitatile.

JPMorgan va detine 5.410 de sucursale, dupa achizitia operatiunilor WaMu, precum si cea mai mare afacere cu carduri de credit, din Statele Unite, conform Reuters, citat de NewsIn.

Tranzactia vine pe fondul discutiilor de la Washington, in legatura cu planul de 700 miliarde dolari menit sa curete sistemul bancar american de toate creditele ipotecare neperfomante.

Falimentul WaMu vine dupa ce Fannie Mae si Freddie Mac au fost nationalizate, AIG a primit sprijin financiar din partea Federal Reserve, Lehman Brothers a fost inchisa si Merril Lynch a fost cumparata de Bank of America.

Seful JPMorgan pare sa continue opera fondatorului bancii

Seful JPMorgan pare sa continue opera fondatorului banciiPrin achizitia bancii Washington Mutual (WaMu), directorul executiv al JPMorgan, Jamie Dimon (foto), incepe sa semene tot mai mult cu fondatorul bancii, John Pierpont Morgan, care a organizat o salvare a sistemului bancar in 1907, comenteaza Reuters.

Morgan, care a infiintat banca in 1871, a organizat o salvare a sistemului bancar in Panica din 1907. O suta de ani mai tarziu, Dimon cumpara banci falite, in mijlocul haosului financiar.

Paralela este departe de a fi perfecta, atrage atentia Reuters. Salvarile lui Dimon sunt, in primul rand si mai ales, menite sa fie afaceri bune pentru actionari, nu neaparat eforturi nobile pentru stabilizarea sistemului financiar.

Intr-o perioada in care institutiile financiare cad una dupa alta, insa, JPMorgan a lui Dimon, acum a doua banca americana dupa active, pare la fel de puternica pe cat a fost pe vremea lui John Pierpont Morgan.

JPMorgan a achizitionat, in mai, banca Bear Stearns Cos, printr-o vanzare de urgenta finantata guvernamental si a acceptat, vineri, sa cumpere activele Washington Mutual, cea mai mare banca americana de economii si imprumuturi, dupa ce guvernul a preluat controlul acesteia.

Dimon, in varsta de 52 de ani, a fost un fel de 'copil de aur' al Wall Street-ului, inca din vremea in care era protejatul lui Sanford "Sandy" Weill, la compania ce urma sa devina Citigroup Inc, cea mai mare banca comerciala ce concureaza JPMorgan la New York.

Mai multe carti despre Jamie Dimon sunt in lucru, pe masura ce declaratiile sale de pe Wall Street, defectele Wall Street si economia Statelor Unite devin mai influente. Argumentul este, partial, dat de faptul ca JPMorgan a evitat multe din turbulentele care i-au afectat grav pe concurentii sai si care a lasat Bear Stearns falita, Lehman Brothers in faliment, iar pe Merrill Lynch, vanduta catre Bank of America.

"Cred ca Jamie si-a castigat dreptul, prin ceea ce face, de a deveni o persoana pe care oamenii ar trebui sa o asculte", a spus Weill, fostul directoru executiv si presedinte al Citigroup, intr-un interviu acordat Reuters in iulie.

Robert Bruner, autor al "Panicii din 1907" ("The Panic of 1907") si decan al Darden Business School, a Universitatii din Virginia, declarase, in iulie, ca observa o serie de asemanari intre felul in care John Pierpont Morgan a gestionat criza din 1907 si achizitia Bear Stearns, de catre Jamie Dimon.

Dupa ce a plecat de la Citigroup, Dimon a devenit director executiv al Bank One Corp din Chicago, unde a diminuat costurile si a imbunatatit operatiunile. În 2004, a organizat preluarea bancii, pentru 58 miliarde dolari, de catre JPMorgan.

Directorul executiv al WaMu, 13,6 mil. dolari pentru cele 18 zile in functie

Directorul executiv al WaMu, 13,6 mil. dolari pentru cele 18 zile in functieDirectorul executiv al bancii americane de economii Washington Mutual (WaMu), care tocmai a dat faliment, ar putea primi 13,65 milioane dolari pentru cele 18 zile in care a ocupat aceasta functie, potrivit unui raport al autoritatilor de reglementare, citat de Reuters.

Alan Fishman a primit o prima de 7,5 milioane dolari in momentul semnarii contractului cu banca americana, in 7 septembrie, potrivit unui raport al Comisiei de reglementare a pietei bursiere din Statele Unite (SEC).

Contractul de angajare stipula, de asemenea, plata a 6,15 milioane dolari in cazul rezilierii contractului fara motive justificate, mai arata documentele.
Washington Mutual il angajase pe Fishman, fost director executiv al Independence Community Bank Corp, din New York, pentru a reusi sa-si revina, dupa pierderi masive din credite ipotecare neperformante.

Planul de salvare a esuat, insa, cand clientii s-au grabit sa-si lichideze conturile deschise la WaMu, obligand autoritatile federare sa inchida, joi, banca, pentru ca mai apoi activele sale sa fie vandute catre JPMorgan Chase pentru 1,9 miliarde dolari.

Bank Leumi are o expunere de 50 mil. dolari pe Washington Mutual

Bank Leumi are o expunere de 50 mil. dolari pe Washington MutualBank Leumi, cea mai mare banca din Israel dupa valoarea de piata, a facut publica duminica o expunere de aproximativ 50 milioane dolari pe banca americana de economii Washington Mutual (WaMu), intrata in faliment la inceputul saptamanii.

Expunerea Leumi consta in obligatiuni emise de Washington Mutual Bank in valoare de 27 milioane dolari si obligatiuni si valori mobiliare derivate emise de compania-mama a bancii, Washington Mutual Inc.

"In aceasta faza, este greu sa estimam efectele colapsului asupra grupului Leumi, ca rezultat al expunerii mentionate", se arata intr-un comunicat al bancii israeliene.