O zi istorica pentru piata financiara [UPDATE]

O zi istorica pentru piata financiara [UPDATE][UPDATE] Senatorii americani vor readuce maine in discutie Planul lui Paulson

Planul a fost respins cu un numar de 228 de voturi impotriva si 220 pentru, stopand astfel ceea ce putea fi cea mai mare interventie a Statului American in pietele financiare, dupa Marea Depresiune.

Indicele Dow Jones a inchis cu o pierdere de aproximativ 630 de puncte, aproximativ 5,5%, o scadere istorica, iar indicele S&P500 a terminat sedinta cu o pierdere de peste 7%. Volatilitatea de pe bursele americane a fost extrema, dupa ce stirea respingerii planului trezoreriei SUA.

“Poporul American a respins acest plan si acum a facut-o si Congresul”, declara Republicanul Mike Pence.

Daca acest plan ar fi fost acceptat de Congres, Trezoreria Americana ar fi putut interveni si cumpara active ale companiilor financiare aflate la un pas de colaps.

“Sunt foarte dezamagit”, declara Barney Frank, seful Comisiei Financiare a Congresului. “Republicanii au ucis acest plan”.

Seful Rezervei Federale Americane, Ben Bernake, atentiona in cursul zilei de ieri despre gravele amenintari ale sistemului fiananciar, daca acest plan va fi respins de Congres.

Republicanii au considerat planul prea riscant si prea costisitor. Reprezentantii partidului spuneau ca planul nu ar putea functiona si ar putea aduce pierderi prea mari in economia Statelor Unite ale Americii.
Analistii financiari incearcau sa estimeze ce va urma in aceasta criza financiara, care vor fi urmatoarele pierderi si urmatoarele falimente din economia SUA sau din lume.

Presa internationala scria in ziele trecute ca nimeni nu se astepta ca acest plan sa nu fie acceptat.

Indicii americani au deschis in scadere, iar in timp ce sedinta Congresului Statelor Unite era difuzat la posturile de televiziune, ingrijorarile incepeau sa se resimta. “Este clar ca trebuie sa se ia masuri, iar o piata care pierde 400 de puncte in 10 minute iti spune ce trebuie facut”, declara Chris Johnson, presedintele Grupului de Analiza Johnson.

Cititi si Soc in SUA: Scenarii posibile dupa respingerea planului financiar.

Citigroup va cumpara Wachovia, amenintata de faliment

Citigroup va cumpara Wachovia, amenintata de falimentBanca americana Citigroup va cumpara afacerile bancare ale Wachovia pentru 1 dolar/actiune, conform presei americane, citata de Les Echos.

Titlurile bancii americane Wachovia Corp s-au depreciat cu 55%, la 4,50 dolari/actiune, in predeschiderea sedintei de tranzactionare de luni, conform Reuters.

Wachovia Corp, poarta negocieri in vederea unei preluari, au anuntat surse apropiate companiei, dupa ce titlurile bancii s-au depreciat cu 27%, vineri, din cauza temerilor privind lipsa activelor lichide.

Bancile interesate de preluarea grupului bancar Wachovia, al saselea din Statele Unite dupa valoarea activelor, sunt Citigroup Inc si Wells Fargo&Co, aratasera surse avizate.

La sfarsitul sedintei de tranzactionare de vineri, valoarea de piata a bancii Wachovia era de 21,6 miliarde dolari, in timp ce Citigroup si Wells Fargo aveau o valoare de piata de 109,7 miliarde dolari, respectiv 123,4 miliarde dolari, conform datelor oferite de Reuters, citate de NewsIn.

Fortis, in criza

Fortis, in crizaGrupul financiar Fortis, partial nationalizat, va trebui sa se desparta de fostul sau concurent olandez ABN Amro, a carui achizitie din 2007 pare a fi "catastrofala" in prezent, comenteaza analistii.

"Dupa cadere, oferta pentru ABN Amro se dovedeste a fi catastrofala", scrie, luni, cotidianul olandez de afaceri, Het Financieele Dagblad, care adauga ca "Fortis a tintit prea sus".

Fortis s-a implicat, in aprilie 2007, alaturi de banca spaniola Santander si grupul britanic Royal Bank of Scotland (RBS) in cea mai importanta chizitie din sectorul bancar, cu cateva luni inainte de declansarea crizei creditelor de pe segmentul ipotecar american, cu grad mare de risc, anunta NewsIn.

La momentul respectiv, un titlu Fortis era cotat la 36 de euro. Luni, actiunile Fortis s-au depreciat si au coborat sub un prag de 5 euro, ceea ce inseamna ca grupul financiar este evaluat in prezent la mai putin de 13 miliarde euro.

Fortis, RBS si Banco Santander platisera, in toamna lui 2007, suma record de 71 miliarde euro, ca sa cumpere ABN Amro. Pentru 24 de miliarde euro, Fortis achizitionase reteaua de unitati din Olanda, divizia de administrare de capital si bancile de investitii ale ABN Amro.

Fortis s-a confruntat cu o grava criza de incredere in ultimele saptamani, iar jucatorii de pe piete sunt ingrijoarti din cauza bonitatii bancii si a capacitatii sale de absorbtie a ABN Amro. Actiunile bancii se ieftinisera, la sfarsitul saptamanii trecute, pana la un nivel minim nemaiatins de 15 ani.

Un plan de salvare elaborat in graba de autoritatile belgiene, olandeze si luxemburgheze prevede nationalizarea partiala a grupului. Fiecare stat preia o participatie de 49% din activitatile Fortis desfasurate pe teritoriul sau, pentru o suma totala de 11,2 miliarde euro.

Potrivit presei, banca olandeza ING este interesata sa cumpere ABN Amro pentru 10 miliarde euro. Aceasta ar fi o solutie ce ar satisface opinia publica, salariatii si clasa politica ingrijorata ca ar putea vedea aceasta adevarata perla a economiei olandeze trecand in mainile strainilor.

Luni, directorul executiv al Fortis, Filip Dierckx a afirmat ca "momentul ales pentru oferta de cumparare a ABN Amro a fost, clar, unul prost".

Partenerul Fortis, Royal Bank of Scotland (RBS), lansase, in aprilie, o majorare de capital record in Marea Britanie, de 12 miliarde lire sterline (15 miliarde euro).

"Am platit un pret foarte ridicat pentru ABN Amro", au afirmat reprezentantii RBS. "Ne-am extins, concomitent, expunerea la piete intr-un moment care se dovedeste foarte nefericit", au adaugat reprezentantii Royal Bank of Scotland.

Banca olandeza este prezenta in Romania din noiembrie 1995 si activeaza in 15 orase. Activitatile desfasurate de ABN Amro in Romania au fost preluate pe parcurs de Royal Bank of Scotland, motiv pentru care noua vanzare a Fortis nu afecteaza in mod direct subsidiara din Romania a ABN.

Germanii de la Hypo Real Estate cer ajutor financiar

Germanii de la Hypo Real Estate cer ajutor financiarBanca germana Hypo Real Estate a ajuns la un acord cu un consortiu de banci, in vederea acordarii unui credit pentru indepartarea presiunilor de refinantare care amenintau activitatea bancii, a declarat un oficial al acesteia.

Anterior, surse apropiate discutiilor au declarat ca reprezentantii Hypo poarta tratative cu autoritatea germana de reglementare a sistemului bancar si cu ministerul de finante, pentru gasirea unei solutii, in contextul in care sectorul financiar global se confrunta cu o criza majora.

Banca, ce acorda imprumuturi pentru proiecte imobiliare, a luat in calcul diverse metode, printre care si vanzarea unor active, pentru a tempera presiunile cu care se confrunta, conform unei surse.

Luni dimineata, discutiile s-au terminat cu acordarea unui credit pe termen scurt si mediu, de mai multe miliarde de euro, din partea unui grup de banci germane, suficient pentru acoperirea nevoilor de finantare ale bancii, conform aceleiasi surse.

Aceasta nu a prezentat bancile implicate in proiect sau suma la care se ridica imprumutul, dar o alta sursa a declarat ca banca a obtinut o linie de creditare de pana la 35 miliarde euro (51,21 miliarde dolari), din partea unui consortiu de banci, informeaza NewsIn.

Acordul presupune ca banca si-a asigura finantele pana la finalului lui 2009, a adaugat sursa. Reprezentantii Hypo Real Estate au refuzat sa comenteze informatiile.