1 / 5

O zi istorica pentru piata financiara [UPDATE]

[UPDATE] Senatorii americani vor readuce maine in discutie Planul lui Paulson

Planul a fost respins cu un numar de 228 de voturi impotriva si 220 pentru, stopand astfel ceea ce putea fi cea mai mare interventie a Statului American in pietele financiare, dupa Marea Depresiune.

Indicele Dow Jones a inchis cu o pierdere de aproximativ 630 de puncte, aproximativ 5,5%, o scadere istorica, iar indicele S&P500 a terminat sedinta cu o pierdere de peste 7%. Volatilitatea de pe bursele americane a fost extrema, dupa ce stirea respingerii planului trezoreriei SUA.

“Poporul American a respins acest plan si acum a facut-o si Congresul”, declara Republicanul Mike Pence.

Daca acest plan ar fi fost acceptat de Congres, Trezoreria Americana ar fi putut interveni si cumpara active ale companiilor financiare aflate la un pas de colaps.

“Sunt foarte dezamagit”, declara Barney Frank, seful Comisiei Financiare a Congresului. “Republicanii au ucis acest plan”.

Seful Rezervei Federale Americane, Ben Bernake, atentiona in cursul zilei de ieri despre gravele amenintari ale sistemului fiananciar, daca acest plan va fi respins de Congres.

Republicanii au considerat planul prea riscant si prea costisitor. Reprezentantii partidului spuneau ca planul nu ar putea functiona si ar putea aduce pierderi prea mari in economia Statelor Unite ale Americii.
Analistii financiari incearcau sa estimeze ce va urma in aceasta criza financiara, care vor fi urmatoarele pierderi si urmatoarele falimente din economia SUA sau din lume.

Presa internationala scria in ziele trecute ca nimeni nu se astepta ca acest plan sa nu fie acceptat.

Indicii americani au deschis in scadere, iar in timp ce sedinta Congresului Statelor Unite era difuzat la posturile de televiziune, ingrijorarile incepeau sa se resimta. “Este clar ca trebuie sa se ia masuri, iar o piata care pierde 400 de puncte in 10 minute iti spune ce trebuie facut”, declara Chris Johnson, presedintele Grupului de Analiza Johnson.

Cititi si Soc in SUA: Scenarii posibile dupa respingerea planului financiar.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri