Criza financiara ajunge in Germania. Faliment pentru Hypo Real Estate?

Criza financiara ajunge in Germania. Faliment pentru Hypo Real Estate?Cancelarul german, Angela Merkel, daduse anterior asigurari ca economiile micilor deponenti sunt “sigure”, declaratie prin care a incercat sa impiedice orice reactie de panica a populatiei.

“Le spunem celor care au economii ca acestea sunt sigure. Guvernul este garantul acestora”, a declarat Merkel.

Pana in prezent, garantiile statului se ridicau la cel mult 20.000 de euro pentru economiile private, dar purtatorul de cuvant al ministerului de finante a precizat ca de acum inainte, acestea vor fi nelimitate.

Germania este afectata grav de criza financiara mondiala, mai ales din cauza amenintarilor de faliment ale bancii Hypo Real Estate.

Guvernul incerca, de altfel, duminica, sa gaseasca o modalitate de salvare a bancii, dupa esecul unui plan initial, ce prevedea o salvare a acesteia cu 35 miliarde euro.

Faliment la Hypo Real Estate?

Faliment la Hypo Real Estate?Ministerul german de finante a cerut, duminica, tuturor partilor implicate sa salveze banca Hypo Real Estate, care se confrunta cu grave probleme financiare, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Cererea a fost facuta in contextul in care oficiali ai bancii centrale s-au intalnit cu cei ai autoritatii de reglementare financiara si ai guvernului, ca sa discute urmatoarele decizii.

Hypo Real Estate incearca sa supravietuiasca dupa ce bancile germane si asiguratorii s-au retras dintr-un plan de salvare condus de stat, de 35 miliarde euro (48,5 miliarde dolari), adoptat zilele anterioare.

Bancile si asiguratorii urmau sa acorde un ajutor de 8,5 miliarde euro, in timp ce sectorul public urma sa ofere restul sumei.

“Acum este momentul ca fiecare sa isi asume responsabilitatea”, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului de finante, Torsten Albig.

“Se pune problema sa folosim toate posibilitatile ca sa gasim o solutie”, a adaugat oficialul german. “Fiecare trebuie sa isi asume responsabilitatile si trebuie sa faca acest lucru asa cum se cuvine”, a adaugat Torsten Albig.

Hypo Real Estate aratase, sambata, ca este in cautarea unor masuri alternative si ca actionarii sai principali sustin banca. “Ne luptam pentru existenta viitoare a companiei”, a declarat purtatorul de cuvant al bancii, Hans Obermeier.

Albig a spus ca expertii guveramentali, reprezentantii bancii centrale germane si ai autoritatii de reglementare BaFin se reunesc, duminica, pentru a evalua din nou situatia si se vor consulta cu reprezentanti ai bancilor si ai asiguratorilor.

La momentul potrivit, ministrul de finante Peer Steinbrueck si cancelarul Angela Merkel vor decide daca si cum este cazul sa se implice, dar intai expertii trebuie sa isi faca treaba, a mai spus purtatorul de cuvant al ministerului german.

Nici reprezentantii Hypo Real Estate si nici cei ai bancilor si asiguratorilor nu au informat guvernul inainte de caderea planului de salvare, a mai spus Albig. “Iar acest lucru este, cu siguranta, foarte surprinzator”, afirma Albig.

Surse avizate au declarat, sambata, pentru Reuters, ca sectorul financiar a respins planul de salvare dupa ce au aparut noi probleme de finantare.
Reprezentatii sectorului finaciar au insistat ca Berlinul sa isi asume un rol mai important in salvarea bancii.

Tranzactia fusese proiectata astfel incat sa asigure ca Hypo Real Estate are destula finantare sa functioneze bine, chiar daca finantarea interbancara pe termen scurt de care depinde este, practic, oprita.

Hypo Real Estate este a cincea banca germana care trebuie salvata, ca urmare a crizei creditelor ce a devastat sectorul bancar din Statele Unite ale Americii.

Irlanda ar putea acorda ajutor financiar subsidiarei locale a bancii Hypo Real Estate

Irlanda ar putea acorda ajutor financiar subsidiarei locale a bancii Hypo Real EstateGuvernul Irlandei ia in considerare posibilitatea de a injecta lichiditate in subsidiara locala Depfa Bank a bancii germane Hypo Real Estate, a spus, duminica, purtatorul de cuvant al bancii, Hans Obermeier, citat de Reuters.

Un plan de salvare de 35 miliarde euro (48,50 miliarde dolari) a bancii Hypo Real Estate, condus de guvern, s-a prabusit sambata, dupa ce bancile germane si asiguratorii si-au retras sustinerea, dar negocierile pentru gasirea unei solutii continua.

Totusi, un purtator de cuvant al ministerului irlandez de finante a spus ca nu este la curent cu un astfel de angajament.

Obermeier a spus ca starea lichiditatii Hypo Real Estate s-a inrautatit in ultima saptamana, mai ales la Depfa, din cauza discutiilor despre o posibila cadere a bancii.

Purtatorul de cuvant a dezmintit, totodata, ca “absurde” speculatiile ca Hypo Real Estate ar putea avea nevoie de lichiditate de pana la 100 miliarde euro.
Ministerul german de finante a cerut, duminica, tuturor partilor implicate sa salveze banca Hypo Real Estate, care se confrunta cu grave probleme financiare, relateaza Reuters.

Cererea a fost facuta in contextul in care oficiali ai bancii centrale s-au intalnit cu cei ai autoritatii de reglementare financiara si ai guvernului, ca sa discute urmatoarele decizii.