Bogatia lui Obama

Bogatia lui ObamaFinancial Times (FT) a publicat recent un amplu material despre influentul avocat Robert Barnett, cel care i-a asigurat lui Barack Obama succesul - si nu numai financiar. Foarte putini oameni au auzit de Barnett, dar cei care l-au cunoscut si au lucrat cu el ii vor ramane indatorati, intrucat serviciile sale nu aduc numai bani si faima, ci si putere.

"Chiar daca nu sunt de acord in multe privinte, Obama si McCain au totusi un lucru esential in comun: ambii au averi consistente si pot fi incadrati la categoria oamenilor bogati", nota Financial Times, citat de NewsIn.

John McCain a facut primul milion de dolari in mod traditional - s-a casatorit cu fiica unui om de afaceri bogat.

In schimb, Barack Obama, cu un tata african absent si o mama care se baza pe ajutorul venit de la guvern pentru a-si hrani copiii, a devenit milionar intr-o maniera mult mai moderna - de pe urma succesului cartilor publicate.

De la 40.000 de dolari la 1,9 milioane

De la 40.000 de dolari la 1,9 milioanePentru Obama, lucrurile au evoluat treptat. In 1990, Obama era deja destul de celebru - primul presedinte de culoare al prestigioasei Harvard Law Review - pentru ca editura Simon & Schuster din New York sa-i ofere un contract "cu sase cifre" pentru a-si scrie autobiografia. Singura problema era ca Obama era mult prea ocupat sa isi termine studiile de drept pentru a mai avea timp sa scrie aceasta carte, iar contractul a fost in cele din urma anulat.

Pe vremea cand Obama termina de scris "Visuri de la tatal meu" (Dreams from my father), publicata de Times Books in 1995 - avansul primit a fost de numai 40.000 de dolari. In 2004, Obama, ajuns deja senator de Illinois si candidat pentru Senatul american, a fost ales principal orator la Convetia nationala democrata, iar cartea se epuizase deja in librarii.

Cand a ajuns la Washington, principalul sau venit nu era numai salariul de 169.300 de dolari al unui senator. Cu doua saptamani inainte sa depuna juramantul, Crown Books a anuntat ca a semnat cu Obama un contract in valoare de 1,9 milioane de dolari pentru trei carti.

Cartea "Indrazneala de a spera" urca in topul bestseller-urilor, iar "Visuri de la tatal meu" era reeditata - Obama a devenit un om bogat. Dar, ca si McCain, a avut o mana de ajutor. Inainte de contractul cu Crown, Obama isi schimbase agentul inlocuindu-l cu Robin Barnett, un avocat din Washington care mai negociase si contractul de 4,5 milioane de lire al lui Tony Blair cu Random House, cu un an in urma. A fost o miscare calculata, care se poate totodata sa fi fost cruciala pentru succesul lui Obama la Casa Alba.

Pentru apropiatii Washingtonului aceasta miscare nu a fost nici pe departe surprinzatoare. "Nimeni nu jongleaza mai bine cu sistemul decat Bob Barnett", spune Peter Osnos, un fost jurnalist de la Washington Post si presedinte al Times Books in momentul in care s-a incheiat intelegerea pentru "Visuri de la tatal meu".

Baranett - geniul care deznoada hatisul puterii

Baranett - geniul care deznoada hatisul puteriiBarnett face insa mai mult decat sa negocieze contracte editoriale. El a negociat contractul de consultanta a lui Blair cu Morgan Stanley (de 2 milioane de lire pe an) si cu Zurich Financial Services (mai mult de 500.000 de lire pe an), cat si aparitia acestuia la diferite discursuri publice. Anul trecut in noiembrie, un singur discurs pentru afaceristii chinezi i-a adus fostului premier britanic mai mult de 500.000 de dolari.

Barnett isi adapteaza serviciile in functie de prioritatile clientului, facand pe consilierul de cariera sau pe agentul editorial. Imbracat tot timpul la patru ace - costume croite perfect, camasi de marca, ochelari cu rama execentrica si butoni ornati cu stil, Barnett pare sa se integreze perfect pe coridoarele puterii.

"Multi dintre acesti oameni care au iesit de la guvernare sunt ofertati din toate partile", spune Robin Barnett. "Primul lucru pe care il facem este sa stam jos si sa ii intrebam care le sunt obiectivele, unde doresc sa locuiasca, daca vor sa faca bani sau sa se distreze", explica acesta.

Atunci cand Robert Barnett era un tanar avocat, firma sa avea birouri in Hill Building, la cateva strazi departare de Casa Alba. Peste drum de biroul sau se afla un restaurant in care zi de zi lua pranzul legendarul Clark Clifford, un om influent in capitala americana. "Daca voiai sa il vezi, trebuia doar sa intri in restaurant", isi aminteste Barnett.

Clifford le-a fost consilier presedintilor Harry Truman, John Kennedy si Jimmy Carter, a fost secretar pentru aparare in timpul administratiei Johnson si era considerat cel mai influent avocat din Washington - o descriere pe care multi oameni o folosesc acum pentru a vorbi despre Barnett, printre ai carui clienti se numara Bill si Hillary Clinton, Laura Bush si fiica sa Jenna, Dick si Lynne Cheney si fiica lor Mary, Paul Wolfowitz, Karl Rove si Alan Greenspan, dar si Blair si Obama.

Barnett nu accepta aceasta comparatie. "Clark a detinut inalte functii guvernamentale. Eu nu am facut asa ceva niciodata. In plus, Clark Clifford se afla undeva peste nivelul meu de plata", spune Barnett.

Bob Woodward, reporterul care a dat demascat scandalul Watergate si care a fost clientul lui Barnett timp de 20 de ani, il descrie ca fiind "cea mai buna afacere de la Washington".

In prezent partener la Williams&Connolly, cea mai de temut si mai bine conectata firma de avocatura din capitala Americii, Barnett isi permite sa perceapa tarife ridicate: intre 750 si 1.000 de dolari. "Cere mult pe ora", spune Woodward, "dar macar el nu ia 10 sau 15 % din profiturile aduse de carte, asa cum fac majoritatea agentilor. si atunci cand ai o ora din timpul sau, primesti in schimb toate cunostintele si experientele pe care le detine. Plus toate contactele sale", a adaugat Woodward.

De regula, omul supranumit de The New York Times "cel care face jocurile in domeniul contractelor editoriale la Washington" sau "paznicul" usilor catre lumea buna a culturii din capitala SUA, prefera sa ramana in umbra.

Totusi, la dezbaterea dintre Sarah Palin si Joe Biden, atentia presei s-a indreptat si spre Barnett, fiind citat de Sky News si de numeroase siteuri. Chiar daca majoritatea informatiilor il califica pe Barnett ca fiind un consilier dedicat democratilor, nu se mentioneaza de obicei ca Gwen Ifill, moderatorul emisiunii Washington Week de la PBS si al dezbaterii, este de asemenea clientul lui Barnett.

Cel mai bun prieten al democratilor...si al republicanilor

Cel mai bun prieten al democratilor...si al republicanilorToti avocatii din Washington sunt implicati politic, dar influenta lui Barnett este deosebita. Cu timpul, Barnett a reusit sa influenteze semnificatia cuvantului "politica" - de la un "sport sangeros" aceasta a devenit "pur si simplu o afacere".

Iarna trecuta, cand Hillary Clinton se confrunta cu Obama si cu John Edwards pentru nominalizarea candidatului democrat la presedintie, Barnett a negociat contracte editoriale pentru toti trei. In 2004, cand Edwards s-a confruntat cu Dick Cheney in dezbaterea pentru vicepresedintie, Barnett a fost consilierul lui Edwards pentru acea dezbatere, jucand rolul lui Cheney in timpul repetitiilor. Anul acesta, Barnett a "antrenat-o" pe Hillary Clinton.

Prietenia lor, care dateaza inca dinaintea presedintiei sotului sau, este una trainica, iar Barnett a avut suficient de mult tact, incat sa isi asume responsabilitatea de a o informa despre "prietenia" sotului ei cu Monica Lewsinsky.

Mandy Grunwald, sefa relatiilor cu media al campaniei lui Clinton, atrage atentia ca intr-un mediu ofensiv Barnett "se intelegea cu toata lumea, el nu este un personaj care sa polarizeze". Relatiile de afaceri ale lui Barnett cu Edwards si Obama nu au provocat campaniei Clinton vreo ingrijorare, a spus Grunwald. "John si Barack nu se indoiau ca puteau avea incredere in el si nici noi nu aveam vreo nesigurnta in legatura cu el", a spus ea.