Brazilia, afectata de scadere pretului la petrol

Brazilia, afectata de scadere pretului la petrolScaderea pretului petrolului cu aproape jumatate din maximul atins anul trecut a lovit puternic companii exportatoare de pret, aurul negru fiind motorul economiei Braziliei. Bursa de Valori din Brazilia inregistreaza pierderi importante, de peste 44%, din cauza deprecierii semnificative a actiunilor gigantului petrolier Petrobras.

In acelasi timp, moneda braziliana, realul, a pierdut in fata dolarului 35% din iulie cand petrolul a ajuns la un nivel maxim record. Inflatia statului este de 5,74% in conditiile in care dobanzile percepute de banci se afla aproape de 14%.

Intr-o tara cu 190 milioane de cetateni, rata de penetrare a creditelor bancare este de doar 38%. Rata somajului este de 7,7%, in timp ce cresterea economica este de 5,23%.

Brazilia, fiind una din principalele piete emergente de desfacere ale grupului auto Renault, este afectata de problemele si de lipsa de cerere care au cuprins industria auto globala.

China a ajuns la un nivel critic al somajului

China a ajuns la un nivel critic al somajuluiCresterea economica a tarii a scazut la un minim al ultimilor cinci ani, de 9,74%, dupa ce exporturile s-au redus din cauza cererii globale in scadere. Aceasta micsorare a exporturilor a dus la concedieri masive si la o crestere a ratei de somaj de 4%.

"In prezent, situatia este critica si ar putea fi in continuare influentata puternic de criza economica internationala", a declarat ministrul securitatii sociale si resurselor umane, Yin Weimin, citat de presa internationala. El se astepta ca pana la sfarsitul anului rata somajului sa ajunga la 4,5%.

Guvernul chinez a aprobat un pachet de stimulare al economiei de 4.000 miliarde yuani (586 milliarde de dolari) pentru a ajuta industria constructilor, sistemul sanitar si infrastructura, pachet ce include si reduceri ale taxelor de export.

Prin acest pachet de stimulare se va incerca si restabilirea pietei de capital, Bursa de Valori din Shanghai pierzand de la inceputul anului circa 65%.

Miercuri, banca centrala a statului a efectuat cea mai mare reducere a dobanzii-cheie din ultimii 11 ani, dobanda de referinta pentru imprumuturile pe un an fiind redusa cu 1,08% la 5,58%, iar dobanda la depozite au fost coborate pana la 2,52%. Inflatia a ajuns in China la 6,43%.

Actiunile sunt orientate catre "asigurarea de lichiditati suficiente pentru sistemul bancar si promovarea cresterii stabile a imprumuturilor, astfel incat politica monetara sa joace un rol activ in sprijinirea cresterii economice", a anuntat banca in cadrul unui comunicat.

Germania, recesiune din T3

Germania, recesiune din T3Cea mai mare economie a Europei, Germania, a intrat in recesiune in al treilea trimestru al anului curent, Produsul Intern Brut (PIB) contractandu-se cu 0,5%, la 1,85%. Oficialii statului se asteapta ca, nici in 2009, economia nu va cunoaste o crestere.

Indicele increderii consumatorului a ajuns acum pe teritoriu negativ, la -53,5%, dupa o scadere permanenta din vara anului trecut. Guvernul german spera ca planul de salvare de 642 miliarde de dolari sa sprijine sistemul bancar al natiunii, rata dobanzii de referinta ajungand la 3,25%, in timp ce inflatia se afla in jurul valorii de 3%.

"Am stabilizat pietele financiare printr-o serie de masuri pentru banci, dar trebuie reconstruita increderea si piata interbancara trebuie sa redevina functionala in Germania", declara de curand, potrivit NewsIn, cancelarul Angela Merkel (foto).

Merkel a facut apel catre companiile germane "sa nu concedieze personal", in pofida recesiunii, rata de somaj ajungand la 7,43%, si, daca va fi posibil sa "califice" angajatii pentru a pregati o noua perioada de crestere economica.

Scaderea cererii globale de automobile a atins si Germania, insa ministrul de Finanate, Peer Steinbruck, a exclus ideea ajutorarii industriei auto locale.

“Statul nu poate compensa scaderea puterii de cumparare a cetatenilor si nu este responsabil pentru greselile comise de fabricanti”, sustine Steinbruck.

Producatorul auto german Opel anunta in octombrie ca va inchide productia la doua fabrici din Germania, unde lucreaza peste 6.500 de angajati, dar si una din Spania si doua santiere din Marea Britanie, pentru a reduce productia in Europa cu aproximativ 40.000 de vehicule.

Islanda, supravietuieste din imprumuturi

Islanda, supravietuieste din imprumuturiAceasta mica tara este una dintre cele mai afectate tari din Europa, intreg sistemul economic al tarii fiind foarte aproape de colaps din cauza crizei globale. In luna octombrie, Bursa de Valori, care pierduse 45,81% de la inceputul anului, si banca centrala au intrat in faliment.

Moneda nationala, krona, a pierdut in fata dolarului aproape 50% in ultimele sase luni, iar inflatia a ajuns la 7,93%.

Fondul Monetar International (FMI) a aprobat Islandei, la inceputul lunii noiembrie, un imprumut de 2,1 miliarde de dolari in incercarea de a stabiliza “o criza bancara de proportii extraordinare”.

Imprumutul stand-by, pe doi ani, este structurat astfel incat Islanda sa poata avea acces imediat la 827 milioane dolari. Fondurile ramase vor fi date guvernului islandez in opt rate de aproximativ 155 milioane dolari fiecare. Acestea pot fi revizuite.

Oficialii FMI estimeaza ca economia islandeza va fi grav afectata, iar PIB-ul se va comprima cu 9,6% in 2009, dupa ce in trimestrul al treilea cresterea economica a fost de doar 0,3%. De asemenea, rata somajului este asteptata sa creasca la 5,7% anul viitor, de la 2,2%, cat este in prezent.

Finlanda, Suedia, Norvegia si Danemarca au mai anuntat ca vor acorda Islandei un credit total de 2,5 miliarde dolari.

Economia Indiei isi reduce din crestere

Economia Indiei isi reduce din crestereDatoria externa a tarii a crescut la 3,6% din PIB-ul sau in 2008, iar in octombrie banca centrala a imprumutat institutiile financiare prezente in piata cu 37,4 miliarde de dolari intr-un efort de a creste rata de contractare a creditelor.

Rata de majorare a inflatiei a ajuns la aceeasi valoare pe care o inregistreaza si cresterea economica, de 7,93%.

In urma cu doua zile, in orasul Mumbai au avut loc primul atac terorist asupra strainilor, mai alesi turisti si oameni de afaceri, in urma caruia au murit 101 oameni si 287 au fost raniti. Atacurile ar putea sa afecteze increderea investitorilor intr-o tara in care scaderea economiei globale a impins indicele Sensex sa piarda 56% in acest an.

Atacurile care au avut loc la Palatul Taj Mahal si la hotelurile Tower si Oberoi cresc ingrijorarile unora dintre investitori ca economia isi va reduce din crestere.

In timp ce Ministrul de Finante al tarii, Palaniappan Chidambaram, a declarat saptamana trecuta ca economia va inregistra anul viitor o revenire la 9% a cresterii economice, Fondul Monetar International a prezis o maxima de 6,3% in 2009.

Japonia, a doua economie din lume, in recesiune

Japonia, a doua economie din lume, in recesiuneBursa de Valori din Japonia a ajuns in octombrie la un minim al ultimilor 26 de ani, in 2008 pierzand circa 42,5%, in timp ce guvernul a redus rata dobanzii de referinta pentru prima data in sapte ani la 0,3%.

Statul asiatic a anuntat un pachet de stimulare economic de 275 miliarde de dolari, inclusiv imprumuturi pentru afaceri mici si mijlocii, precum si rabate de la controalele fiscale.
Cresterea economica japoneza, a doua economie ca marime din lume, s-a comprimat in al treilea trimestru la 0,69%, intrand in prima recesiune din 2001, in contextul in care companiile au redus cheltuielile si rata de somaj a ajuns la 4,05%.

Incetinirea economica ar putea sa se adanceasca din cauza crizei financiare ce afecteaza exporturile, determinand companii precum Toyota sau Canon sa reduca estimarile privind castigurile si sa reduca investitiile.


“Japonia ar putea intra in cea mai grava recesiune din ultimii zece ani in contextul in care criza financiara globala afecteaza cererea pentru exporturi,” a spus Masamichi Adachi, analist senior in cadrul JPMorgan Chase & Co, din Tokyo.

Intrarea in recesiune vine dupa ce investitiile de capital au scazut cu 6,7% in al treilea trimestru, in termeni anuali.

“Economia japoneza va ramane una bazata pe exporturi. Si atat timp cat acestea vor fi afectate de temperarea cresterii economice mondiale, nu vom putea scapa de aceasta situatie,” a spus Kyohei Morita, economist-sef in cadrul Barclays Capital, cu sediu in Japonia.

Rusia, dubla lovitura din partea petrolului si a gazului

Rusia, dubla lovitura din partea petrolului si a gazuluiScaderile importante ale preturilor pentru petrol si gaze naturale si retragerea investitorilor de pe piata de capital ruseasca din cauza conflictelor cu Georgia au prabusit bursa de valori, care a pierdut 65,53% de la inceputul anului.

Economia ruseasca a inregistrat in cel de-al treilea trimestru o rata de crestere de 7%, in timp ce inflatia a urcat la 14,03%.

Guvernul rus va scadea din ianuarie rata impozitului pe profit, ca sa ajute companiile sa depaseasca criza financiara cea mai grava a ultimilor zece ani, a spus premierul Vladimir Putin.

Rata va fi diminuata cu 4 puncte procentuale, de la nivelul actual de 24%, cu incepere din ianuarie 2009, ceea ce va lasa la dispozitia firmelor 400 miliarde ruble (15 miliarde dolari), a declarat Putin. "Banii acestia vor folosi economiei", a spus premierul rus.

Impozitul pe profit al companiilor mici va fi coborat la 5%, de la 15%, iar returnarea mai rapida a taxei pe valoarea adaugata (TVA) va deveni, de asemenea, o prioritate.

Companiile rusesti fac eforturi sa acceseze finantarea, dupa ce pietele de credit au fost afectate de incetinirea cresterii economice de pe plan mondial, chiar daca guvernul a adoptat un pachet de 200 miliarde dolari de sustinere a lichiditatii.

Arabia Saudita, inflatie de 11,5%

Arabia Saudita, inflatie de 11,5%Reducerea productiei de petrol de catre OPEC in luna octombrie a fost cea mai grea lovitura, deoarece Arabia Saudita nu isi permite sa o reduca si mai mult.

Pretul petrolului in scadere erodeaza economia statului si impiedica finalizarea unor proiecte publice de foarte mare importanta. Pretul petrolului a inregistrat o scadere de circa 45% de la inceputul anului, iar piata de capital a statului s-a depreciat cu circa 50,5%.

Intre timp, cheltuielile zilnice cred din cauza costurilor pentru alimente si cazare, inflatia ajungand la o rata de crestere de 11,45%. Rata somajului a ajuns in aceasta tara la 13%.

Musulmanii sunt atat de nemultumiti de problemele cauzate de criza financiara si de efectele sale asupra economiei Arabiei Saudite, incat au propus occidentalilor un sistem financiar nou in locul capitalismului.

Din punctul de vedere al unor teologi musulmani, sistemului economic bazat pe sharia - legea islamica, ce interzice dobanda, dar permite castigul, este superior capitalismului si poate reprezenta o alternativa.

Criza actuala a demonstrat "necesitatea de a face o schimbare radicala si structurala a sistemului financiar mondial (...), iar sistemul economic bazat pe preceptele islamului ofera o alternativa care ar putea reduce riscurile", a declarat decanul Facultatii de Studii Teologice de la universitatea din Doha, Hatem Al-Naqrachaoui.

Africa de Sud, sufera din cauza lipsei de aur si platina

Africa de Sud, sufera din cauza lipsei de aur si platinaExportatorii de metale pretioase, precum aurul si platina, sunt afectati de scaderile preturilor marfurilor de lux. Platina se numara printre cele mai semnificative victime ale vanzarilor care au cuprins pietele de marfuri de la inceputul verii, reducand cu aproape doua treimi preturile acestor metale pretioase de la nivele maxime atinse in acest an.

Pretul platinei a pierdut 63,7% pana la 831 dolari de la valoarea record de 2.290 dolari atinsa la inceputul lunii martie.

In timp ce preturile utilitatilor si alimentelor cresc si imping inflatia pana la nivelul de 13% in septembrie, rata de somaj care a inregistrat in martie 2008 cel mai mic nivel din ultimii cinci ani a crescut in al treilea trimestru la 23,2%.

Deprecierea puternica pe care a inregistrat-o moneda nationala, randul, din cauza scaderi consumului, ar putea face ca Banca de Rezerve a Africii de Sud, condusa de guvernatorul Tito Mboweni, sa reduca rata dobanzii de referinta de la nivelul de 12%, cel mai mare din ultimii cinci ani.

Indicele compozit FTSE/JSE Africa prezent la Bursa de Valori din Johannesburg a pierdut de la inceputul anului 30,64% din valore.

Regatul Unit, rata a somajului de 5,4%

Regatul Unit, rata a somajului de 5,4%Atat premierul, cat si seful trezoreriei ai Marii Britanii au declarat ca este probabil ca economia regatului sa intre in recesiune. Lira sterlina se afla la un minim fata de dolar ai ultimilor sase ani, iar vanzarile de retail au scazut pentru prima data in aproape 4 ani. Cresterea economica s-a contractat la 0,99%, in timp ce inflatia a ajuns la 3,78%.

Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) , cu sediul la Paris, a afirmat ca se asteapta ca rata de somaj din cele 30 de tari membre va creste cu 8 milioane la 42 milioane de someri pana in 2010. Rata somajului In Marea Britanie a ajuns la 5,4%.

OECD a mai afirmat ca Marea Britanie va cunoaste o contractare de 1,1% in urmatorul an al economiei. Declaratie este mai pesimista in privinta prognozelor din 2010, cand se asteapta la o crestere modesta de 0,8%, in timp ce cancelarul Alistair Darling se asteapta la o expansiune de 1,75%.

Statele Unite ale Americii, tara de origine a crizei

Statele Unite ale Americii, tara de origine a crizeiPreturile imobilelor au scazut chiar si cu 40% in unele parti ale statului si aproape un milion de case si-au pierdut proprietarii din cauza neplatii ratelor de la inceputul crizei in august 2007.

Guvernul american introduce 3 trilioane de dolari in sistemele financiare pentru a restaura lichiditatea, si, in ciuda pachetului de stimulare economica anuntat in primavara in valoarea de 168 miliarde de dolari, in piata se simte nevoia unui noi plan de salvare.

In incercarea de a reduce numarul creditelor neperformante si a activelor toxice detinute de bancile americane, seful Federal Reserve, Ben Bernanke, a redus din august rata dobanzii de referinta pana la o valoare de 1%.

Numarul de cereri de somaj sunt in crestere cu fiecare saptamana in SUA, rata somajului depasind 5,62%.

Falimentele unora dintre cele mai puternice banci de pe continentul american si pierderile record inregistrate de altele au facut ca cea mai mare economie din lume sa isi reduca ritmul de crestere la 1,57%, in timp ce piata de capital a pierdut peste 33% de la inceputul anului.