Short-selling, cea mai arzatoare dorinta
Exemple de instrumente esuate
Avem garantia succesului unor produse financiare noi?
Cum vor fi primite instrumentele in piata
1 / 5

Short-selling, cea mai arzatoare dorinta

In ultima vreme, s-a vehiculat introducerea short-selling-ului pentru actiunile cele mai lichide la Bursa de Valori Bucuresti, dar proiectul pare sa fi ramas blocat undeva pe drumul intre Bursa, CNVM si Depozitarul Central.

Pana la concretizare, brokerii insista pe ideea ca vanzarile in lipsa sunt absolut necesare, doar prin simplul fapt ca pot aduce bani pe scaderi.

„Un instrument financiar care se regaseste pe toate pietele mature insa lipseste de pe piata noastra este posibilitatea de a face vanzari in lipsa, prin intermediul carora investitorii pot obtine beneficii chiar si in perioadele de scadere generalizata a pietei. Existenta acestui instrument la BVB anul trecut ar fi redus pierderile multor investitori si ar fi avut ca principal efect o mentinere a lichiditatii la niveluri mai ridicate”, a declarat Gabriel Aldea (foto), broker la Intercapital Invest.

Pana in 2007, bursa romaneasca a avut o evolutie lenta si nesofisticata, iar participantii nu au resimtit o nevoie acuta de instrumente diversificate.

Odata cu inceperea acestei crize financiare mondiale, piata noastra si-a aratat gradul de subdezvoltare si s-a inceput sa se vorbeasca si chiar sa se actioneze in sensul introducerii de noi instrumente care ar ajuta investitorii, sustine Gabriel Necula, broker la Prime Transaction. Totusi, acestea nu trebuie sa fie prea sofisticate deoarece gradul de educatie financiara in Romania este unul foarte scazut.

„Cred ca ar trebui inceput cu instrumente usoare, simple de inteles pentru majoritatea investitorilor, iar unul dintre acestea ar fi vanzare in lipsa (short selling). Sigur ca la nivel tehnic piata de capital are nevoie si de conturile globale sau ordinele stop loss si take profit”, a mai spus Necula.

In acelasi timp, se mai simte nevoia si de produse cu lichiditate pentru acoperirea riscurilor, precum optiunile sau contractele futures si forward pe valuta si pe rata dobanzii.

„Exista o serie de multe alte produse mai complexe care pot fi luate in calcul, dar nu cred ca au aplicabilitate inca o lunga perioada de acum inainte”, a continuat el.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri