Cum arata bursele vecine

Cum arata bursele vecinePrin strategii de dezvoltare eficiente, management puternic si sprijin din partea statului, o mare parte din bursele din Europa de Est au ajuns la niveluri ridicare, din punctul de vedere al maturitatii pietei.

Astfel, Bursa din Praga e mai dezvoltata, in primul rand datorita oamenilor care au proiectat aceasta piata de capital, spune Ovidiu Fer (foto), analistul Wood.

“Sistemul de tranzactionare (ca si celelalte de la Varsovia si Budapesta) e compatibil cu toate bursele vest-europene. Cateva companii mari dau lichiditatea bursei: CEZ (companie de stat cu 30% free-float), Telefonica (fostul operator national de telefonie), Komercni Banka, Unipetrol, Pegas”, explica el.

In plus, si costurile de tranzactionare sunt foarte mici (0,01%, adica doar 1 bps), acest lucru fiind valabil pentru toate bursele central-europene.

La Varsovia, bursa e inca de stat, dar dezvoltarea este deosebita.

Vezi raportul dintre capitalizarea bursiera si PIB


“Au un management modern, profesionist, care impreuna cu reprezentantii statului au adus bursa pe primul loc in regiune la toate capitolele: lichiditate, companii listate, tipuri de produse (prima in regiune si la contractele futures)”, continua analistul.

Practic, bursele de succes din regiune au reusit sa se dezvolte printr-o politica activa de atragere de emitenti, dar si prin adaptarea legislatiei astfel incat piata locala sa fie avantajoasa.

Un exemplu concret este cel al Poloniei, unde fondurile de pensii sunt obligate sa investeasca doar in emitenti listati la Bursa din Varsovia.

Cand va ajunge Bursa din Romania cel putin aproape de nivelul pietelor din regiune?

“O intrebare la care as raspunde foarte usor, daca am avea un plan pe urmatorii ani, oamenii necesari, unitate in decizii, colaboarea buna intre institutiile pietei, deschidere mai mare din partea CNVM si proactivitate din partea BVB. As spune 2-3 ani, dar cred ca sunt prea optimist. Avand in vedere ca nu avem aceste lucruri, probabil preluarea BVB de catre o bursa mare ar rezolva macar o parte din ele”, a declarat Ovidiu Fer.

Vezi care sunt problemele de legislatie ale pietei de capital romanesti

Care sunt principalele probleme ale BVB?

Care sunt principalele probleme ale BVB?Reprezentantul Wood&Company a identificat o serie de probleme importante ale pietei de capital romanesti, de la sistemul de tranzactionare pana la legislatie si promovare.

Fer considera ca sistemul romanesc de tranzactionare trebuie adus la nivelul celorlalte sisteme din Uniunea Europeana.

“Conturile globale, vanzarile short, stop loss, take profit, minimum execution sunt lucruri care lipsesc sistemului de tranzactionare de la Bucuresti”, explica el.

In plus, Fer este de parere ca piata are nevoie de oameni mai organizati, mai coerenti, profesionisti cu business plan pe termen lung, care trebuie respectat “indiferent de micile interese ale fiecaruia”.

El considera ca legislatia este o problema esentiala. “CNVM trebuie sa inteleaga ca piata a ajuns la un nivel de unde numai poate evolua fara upgrade-uri la legislatie”, explica el.

De asemenea, specialistii Wood considera ca ar trebui sa exista un sales deparatament, care sa fie proactiv in atragerea emitentilor si in promovarea bursei.

“Departamentul de marketing existent nu indeplineste acest rol (sau nu poate)”.



Mai este o cale lunga pana la maturizarea pietei

In afara de aceste notiuni palpabile de care are nevoie bursa romaneasca in procesul de maturizare, este importanta si constientiarea rolului si a modului de functionare.

Practic, Bursa de Valori Bucuresti este parte a unui tot unitar, format din traderi, intermediari, CNVM, Asociatia Brokerilor si investitori. Este esential ca fiecare componenta sa functioneze cat mai bine.

“Intermediarii sunt prea multi pentru o piata asa de mica. O scadere a numarului lor prin fuziuni ar insemna o capitalizare mai mare si un numar mai mic de societati de servicii de investitii financiare, care ar ramane cu oamenii cei mai bine pregatiti”, sustine Ovidiu Fer.

In plus, maturizarea bursei ar insemna trecerea ei de la stadiul de bursa de cupoane (cuponari) la o bursa pentru investitorii mari, pe termen lung, care sa ofere stabilitate si volume mai mari.

Toti actorii pietei isi doresc o piata mare, cu emitenti de calibru, toate instrumentele din lume si o legislatie pe placul tuturor. Suntem, insa, pregatiti pentru maturizare?

“Din pacate, cred ca suntem mai mult reactivi la ce se intampla decat proactivi la ce urmeaza. Maturizarea inseamna investitii insa: analisti capabili sa inteleaga companiile din perspectiva regionala sau chiar globala, brokeri capabili sa explice oricarui investitor diferentele dintre companiile listate in Romania si cele din Europa, companii listate extreme de transparente si de deschise tuturora. Cred ca mai este cale lunga pana la o asemenea maturizare si profesionalizare a pietei”, conchide Fer.

Citeste toate articolele din campania "Investitor roman, caut bursa matura", proiect sustinut de Intercapital Invest.