Bursa nu are doar o problema, ci un cumul
Comunicarea intre institutii si investitori, o alta problema
“Suntem cu 20 de ani in urma”
Este piata Rasdaq reglementata?
Lipsa de profesionalism – o alta problema a pietei
1 / 6

Bursa nu are doar o problema, ci un cumul

Piata de capital romaneasca nu are o singura problema majora. Dupa lipsa de emitenti, de instrumente, dificultatile legislative, lacunele in comunicare si alte lipsuri semnalate de specialistii consultati de Wall-Street, Dumitru Beze, presedinteie AIPC, semnaleaza un alt aspect ce trebuie rezolvat.

“Problema pietei de capital este si problema tarii: nu este pus clientul pe primul loc. Se intampla exact ca in turism, unde clientii primesc servicii de proasta calitate si nu sunt respectati. Si investitorii care au venit de buna credinta si au fost pacaliti si dezamagiti, au plecat si nu se vor intoarce curand. Desigur, exista si un nucleu dur, caruia ii place bursa si care va fi tot timpul un participant activ pe piata, dar este vorba despre persoane care detin sume importante de bani, aloca timpul necesar bursei si au un nivel ridicat de cunostinte economice ”, spune Beze (foto).

El considera ca din aceasta probleme deriva alte probleme, cum ar fi lipsa de transparenta a C.N.V.M., dar si reticenta de care a dat dovada Bursa de Valori Bucuresti in eliminarea propriului prag de detinere de 5% si listarea sa.

In plus, Beze considera ca nu exista un parteneriat broker – investitor, decat cu anumite exceptii.

“Sa ne amintim programele de acum doi ani, in care se voia atragerea a 300 000 de investitori intr-un an. Nu s-a intamplat nimic. Si in Polonia e criza, si totusi s-au facut IPO-uri de milioane de euro de la inceputul anului”.

In ce priveste lipsa de emitenti de calibru de la cota bursei, Beze nu o considera cea mai arzatoare problema, Fondul Proprietatea fiind cel mai asteptat emitent.

“Romania nu are foarte multe companii extrem de mari si de reprezentative, capitalul romanesc nu a fost foarte bine structurat in ultimii ani si nu putem inventa companii ca sa salvam bursa”, spune Beze.

Pe de alta parte, orice pas inainte este binevenit. Un exemplu concret este demersul pentru ridicarea pragului la SIF-uri, care desi este inca departe de concretizare si nu ar rezolva toate problemele, este un semnal bun.

Vezi parerea specialistilor Prognosis.ro despre lipsurile pietei de capital


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri