“Este nevoie de personal calificat”
Standardele de calitate ar trebui ridicate
Criza va rezolva o parte din probleme
In 3 ani, piata se va apropia de media din regiune
1 / 5

“Este nevoie de personal calificat”

In perioadele de glorie ale bursei romanesti, se castigau bani foarte usor si toata lumea era multumita. Criza financiara si scaderile dramatice ale Bursei au schimbat insa sistemul de valori si toti oamenii obisnuiti sa castige au vazut portofolii cu multe zerouri pe minus.

De acum, toata lumea arunca vina pe cineva pentru toate lipsurile bursei, desi pana in 2007, nu se plangea mai nimeni de lipsa emitentilor sau a instrumentelor.

Adrian Simionescu crede ca este tipic romanesc sa gasim vinovati, fara sa venim insa cu solutii concrete.

“Eu cred ca avem nevoie de personal calificat, de oameni competenti in randul intermediarilor. Cred ca de aici pleaca toate problemele sistemului si se perpetueaza. Daca aici, unde se face productia sistemului bursier nu avem oameni profesionisti, totul se translateaza la nivelul bursei si CNVM”, explica Simionescu (foto).

El spune ca la nivelul Bursei sunt oameni competenti, dar care se subordoneaza unui consiliu de administratie care stabileste strategiile, mersul companiei, traseaza liniile si propun proiecte.

“Acest consiliu este format din reprezentanti ai membrilor bursei si nu reusesc sa aiba o viziune despre ce ar trebui sa fie piata romaneasca. De aici, vin toate remarcile de natura criticilor si nimic altceva”, a mai spus managerul Vienna Investment.

In opinia sa, a da vina pe Bursa si CNVM este gresit, cata vreme nici intermediarii nu isi fac treaba cum trebuie. Practic, cei care port promova un emitent la Bursa sunt SSIF-urile, cu sprijinul institutiilor pietei. Din pacate, se intampla exact invers.

“Este foarte greu pentru un intermediar sa promoveze un emitent, pentru ca au sprijinul colegilor. De exemplu, fondul OTP Wise distribuit de Intercapital Invest. Este un fond garantat, unde nu se puteau pierde banii, lucru extrem de important pentru investitori in acest moment. Dar au trebuit sa depuna eforturi duble sa convinga investitorii, pentru ca ceilalti brokeri, de invidie, au lovit in aceasta oferta”, spune Simionescu, invocand vechea zicala romaneasca “Sa moara si capra vecinului”.

Un alt caz similar este Broker Cluj, care dupa ce a devenit emitent, a fost permanent bombardat de restul intermediarilor.

“Dupa problemele care au aparut in ultimele luni, toata lumea a uitat cate lucruri bune a facut BRK pentru piata de capital, inclusiv exemplul personal de a se lista cand toata lumea se plangea de emitenti. Nu cred ca in ultimii doi ani, un emitent cu capul pe umeri ar fi incercat o listare la BVB, pentru ca indiferent de rezultate, evolutia a fost aceeasi”, a mai spus Simionescu.

Din pacate insa, este o problema de mentalitate, care nu se va schimba foarte usor.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri