Vanzatorul joaca la doua capete

Vanzatorul joaca la doua capeteUnul dintre motivele pentru care nu se incheie tranzactiile de M&A este lipsa de transparenta a vanzatorului. Astfel, daca un cumparator incepe procesul de due diligence (evaluare a firmei care se doreste a fi preluata - n.r.), acesta se asteapta ca vanzatorul sa fie suficient de transparent si sa nu negocieze simultan cu alt posibil cumparator.

In momentul in care vanzatorul joaca la doua capte, cumparatorul poate sa aleaga sa renunte si astfel tranzactia sa nu se mai incheie.

Sursa foto: digitalart / FreeDigitalPhotos.net

Vanzatorul alege sa continue proiectul pe cont propriu

Vanzatorul alege sa continue proiectul pe cont propriuDe asemenea, in cazul unor negocieri ce vizeaza achizitia unei companii, vanzatorul se poate razgandi, in cazul in care procesul de due diligence indica faptul ca proiectul are sansa de a se dezvolta cu resurse proprii si ulterior sa fie vandut la un pret mai bun.

In acest caz, o evaluare corecta a afacerii poate fi chiar motivul pentru care tranzactia esueaza.

Sursa foto: luigi diamanti / FreeDigitalPhotos.net

Probleme de finantare, ca urmare a crizei datoriilor

Probleme de finantare, ca urmare a crizei datoriilorLipsa finantarii este una dintre cele mai frecvente cauze ale tranzactiilor esuate in actualul context de criza.

Odata cu agravarea crizei financiare si a crizei datoriilor, multe dintre tranzactiile de achizitii sau fuziuni au fost blocate de accesul limitat la finantare, creditele fiind din ce in ce mai greu de obtinut.

De asemenea, criza datoriilor a determinat ingroparea fuziunii dintre doua mari banci elene, Alpha Bank si EFG Eurobank.

Boardul Alpha Bank a cerut actionarilor sa anuleze fuziunea cu EFG Eurobank din cauza impactului restructurarii datoriilor Greciei asupra bancilor.



Riscurile asociate achizitiei sunt prea mari

Riscurile asociate achizitiei sunt prea mariDupa due diligence se realizeaza un contract denumit sale and purchase agreement (SPA), in care sunt evidentiate si riscurile asociate acestei preluari si sunt introduse clauze care sa protejeze cumparatorul de riscurile de dinaintea achizitiei.

Aceste riscuri vizeaza eventualele taxe si impozite care nu au fost platite la timp sau controale fiscale care sa se rasfranga dupa incheierea achizitiei asupra cumparatorului.

Ca urmare, posibilul cumparator ar putea sa ceara unele clauze care sa il exonereze de eventualele cheltuieli si riscuri asociate perioadei cand nu era proprietar.

Iar daca cumparatorul are prea multe pretentii cu privire la aceste clauze, vanzatorul se poate razgandi si tranzactia poate esua.

Probleme financiare serioase in cazul companiei vizata de achizitie

Probleme financiare serioase in cazul companiei vizata de achizitieUn due-dilligenc poate sa scoata la iveala probleme financiare grave in cazul companiei vizate de preluare, motiv pentru care cumparatorul sau cumparatorii interesati pot renunta la achizitie.

Pus in fata acestei realitati, vanzatorul poate sa isi coboare pretentiile, situatie in care si cumparatorul ar putea sa accepte sa cumpere o companie cu probleme, dar pentru un pret corect.

Sursa foto: Nutdanai Apikhomboonwaroot / FreeDigitalPhotos.net

Asteptarile vanzatorilor sunt prea mari

Asteptarile vanzatorilor sunt prea mariConsultantii fiscali considera ca, desi pretentiile antreprenorilor romani s-au mai redus, ritmul de contractie a asteptarilor legate de pret este in continuare destul de lent.

Astfel, o tranzactie poate sa ajunga in faza de due diligence si, cu toate ca ambele parti au interesul sa incheie deal-ul, vanzatorul asteapta ca pretul sa ajunga cat mai aproape de cat obisnuia sa creada ca este normal.

Ca urmare, pentru a nu esua tranzactiile, asteptarile vanzatorilor, dar si ale cumparatorilor trebuie sa fie ancorate foarte bine in realitate.

Anunturile negative ale agentiilor de rating pot ingropa tranzactiile

Anunturile negative ale agentiilor de rating pot ingropa tranzactiileDe asemenea, anunturile marilor agentii de rating pot trage pe linie moarta deal-urile din M&A.

Ancuta Leach, care a asistat juridic cumparatorul intr-una dintre cele mai complexe tranzactii din Romania – vanzarea Romtrans catre Deutsche Bahn – remarca un prim moment-cheie de-a lungului primului an de criza: un raport al Moody's care a creat panica, a inghetat interesul si apetitul investitorilor si a pus anumite tranzactii in asteptare.

Analistii Moody’s spuneau in 2008 ca Romania ar putea intra in recesiune in 2009, in contextul in care creditarea si consumul intern vor fi afectate de inrautatirea conditiilor economice mondiale, iar noul guvern va fi constrans sa inaspreasca politica fiscala. Ceea ce s-a si intamplat.

Transparenta redusa in ceea ce priveste situatiile financiare

Transparenta redusa in ceea ce priveste situatiile financiarePotrivit unui studiu al PwC, lipsa transparentei in prezentarea situatiilor financiare ale companilor vizate de achizitii este o cauza a tranzactiilor nereusite.

Transparenta redusa se manifesta si sub forma informatiilor financiare incomplete sau insuficiente, iar multi antreprenori nu inteleg pe deplin importanta prezentarii unor situatii financiare complete si de incredere pentru reusita unei tranzactii.

Rata de esec a tranzactiilor din pietele emergente care au intrat in faza de due diligence extern este mai mare decat pe pietele dezvoltate. Acest lucru atrage costuri aditionale tangibile (spre exemplu costul operatiunii de due diligence), dar si intangibile (cum ar fi increderea investitorilor).