Sa nu te bazezi pe fondurile strucruale pentru nevoile urgente ale firmei

Sa nu te bazezi pe fondurile strucruale pentru nevoile urgente ale firmeiPotrivit vicepresedintelui Asociatiei Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE), Marian Dobrila, un antreprenor care vrea sa ia fonduri europene trebue sa aiba in vedere ca un proiect dureaza in medie 2 ani de la momentul in care il concepi si pana la implementare.

Ca urmare, antreprenorul nu trebuie sa se bazeze pe fondurile europene pentru a-si finanta nevoile investitionale urgente ale firmei.

Oricum, fondurile structurale nu finanteaza capitalul de lucru, ci doar investitiile, singura exceptie fiind in cazul agriculturii, unde sunt subventii la hectar care acopera capitalul de lucru.

Specialistul pe fonduri europene a explicat ca principala problema la accesarea fondurilor apare inca din momentul conceperii, nu la scrierea proiectului.

"Majoritatea vor sa isi finanteze prin fonduri europene nevoi rapide. Fondurile europene merg incet si oamenii isi concep gresit strategia, iar dupa un an intra in crzia de timp si de bani, pentru ca aveau nevoie de investitia aia", a spus, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro, Marian Dobrila.

Dupa depunerea proiectului si pana la aprobare poate sa dureze si un an de zile, pe majoritatea programelor. Mai mult, in momentul in care proiectul a fost aprobat, contextul economic s-a schimbat si "de multe ori acele proiecte nu mai sunt fezabile".

Alegerea unui consultant cu experienta

Alegerea unui consultant cu experientaUn alt aspect important al oricarui proiect de accesare a fondurilor structurale este consultantul, care are un rol important in special cand este vorba de implementare.

Un antreprenor care vrea sa ia bani europeni trebuie sa se bazeze pe un consultant cu experienta relevanta, nu numai in scrierea proiectelor, ci si in implementarea acestora.

Dobrila apreciaza ca 90% din probleme in cazul proiectelor europene vin din modul de implementare a acestora.

Mai adauga ceva la costuri fata de grantul de la UE

Mai adauga ceva la costuri fata de grantul de la UEDe asemenea, antreprenorul care doreste sa ia fonduri structurale trebuie sa isi estimeze costuri cu circa 10% mai mari fata de valoarea grant-ului, suplimentar fata de costul normal de implementare a proiectului, intrucat furnizorii cer preturi mai mari pentru programele europene, avand in vedere ca isi recupereaza banii mai greu.

Negociaza cu un consultant si asistenta post-implementare

Negociaza cu un consultant si asistenta post-implementareAsistenta post-implementare este un aspect important de care trebuie sa tina minte orice solicitant si sa negocieze cu firma de consultanta macar o asistenta minima pe care aceasta sa i-o ofere pentru perioada post-implementare, adica in perioada de monitorizare a proiectului.

"Multi se trezesc cu controlul in brate si consultantul nu mai raspunde atunci la telefon", remarca vicepresedintele ACRAFE.

Exista si povesti de succes in cazul proiectelor europene

Exista si povesti de succes in cazul proiectelor europeneDaca de multe ori vedem la televizor povesti de succes cu fonduri europene din Polonia, Cehia sau Slovacia, este bine de stiut ca si in Romania s-au putut cladi afaceri de succes pe baza ajutoarelor de la Uniunea Europeana.

"Fondurile europene nu sunt o fantoma, nu sunt imposibil de accesat. Avem si noi povesti de succes, dar beneficiarii se feresc sa apara la televizor pentru ca suntem tara in care daca ajungi la televizor a doua zi vine in control Garda Financiara, pentru ca iti merge prea bine", concluzioneaza Marian Dobrila.

Sursa foto: Shutterstock

Pregateste-te sa te lupti cu birocratia romaneasca

Pregateste-te sa te lupti cu birocratia romaneascaBirocratia este o problema recunoscuta in Romania si nu lipseste nici in cazul fondurilor europene. Ca urmare, oamenii de afaceri care vor sa acceseze fonduri de la UE trebuie sa se inarmeze cu rabdare.

Potrivit lui Marian Dobrila, 90-95% din birocratie este la nivelul Romaniei, este produsa de noi si doar aprobata de Uniunea Europeana.

"Noi am conceput gresit acest proces, dar putem sa il fluidizam pe termen scurt prin regandirea unor proceduri si sa il reconcepem pe termen lung pentru exercitiul 2014-2020, astfel incat sa fie simplificari majore", considera Dobrila.

El critica procedurile de achizitie publica foarte complexe din Romania, lipsa de uniformitate a procedurilor, intarzierile mari la cererile de rambursare, dar si lipsa de transparenta.

Specialistul ofera si in acest domeniu exemplul Poloniei, unde firmele pot sa ia un aviz de "start of works" si pot sa porneasca proiectul in 2 luni si sa aduca apoi toata documentatia din spatele proiectului.

"Firmele bune nu vor sa astepte dupa fonduri un an si jumate ca sa inceapa proiectul", a adaugat Dobrila.

Sursa foto: Shutterstock