1 / 7

Sa nu te bazezi pe fondurile strucruale pentru nevoile urgente ale firmei

Potrivit vicepresedintelui Asociatiei Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE), Marian Dobrila, un antreprenor care vrea sa ia fonduri europene trebue sa aiba in vedere ca un proiect dureaza in medie 2 ani de la momentul in care il concepi si pana la implementare.

Ca urmare, antreprenorul nu trebuie sa se bazeze pe fondurile europene pentru a-si finanta nevoile investitionale urgente ale firmei.

Oricum, fondurile structurale nu finanteaza capitalul de lucru, ci doar investitiile, singura exceptie fiind in cazul agriculturii, unde sunt subventii la hectar care acopera capitalul de lucru.

Specialistul pe fonduri europene a explicat ca principala problema la accesarea fondurilor apare inca din momentul conceperii, nu la scrierea proiectului.

"Majoritatea vor sa isi finanteze prin fonduri europene nevoi rapide. Fondurile europene merg incet si oamenii isi concep gresit strategia, iar dupa un an intra in crzia de timp si de bani, pentru ca aveau nevoie de investitia aia", a spus, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro, Marian Dobrila.

Dupa depunerea proiectului si pana la aprobare poate sa dureze si un an de zile, pe majoritatea programelor. Mai mult, in momentul in care proiectul a fost aprobat, contextul economic s-a schimbat si "de multe ori acele proiecte nu mai sunt fezabile".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri