2 / 6

Romania

Ca si in Franta, Romania are in mod oficial dupa alegerile de duminica o noua majoritate parlamentara, liberal-socialista, care a promis unele modificari ale sistemului de taxe.

In primul rand, coalitia USL vorbea inaintea alegerilor de o revenire la sistemul progresiv de impozitare, dar cu o cota maxima mentinuta la nivelul cotei unice din prezent, de 16%.

Totusi, exista riscul ca persoanele cu venituri peste medie sa fie impozitate mai puternic, precum in Franta, avand in vedere ca o relaxare fiscala nu este usor de implementat in Romania cata vreme se doreste mentinerea acordului cu FMI.

De asemenea, viitorul Guvern ar putea sa puna in practica si o propunere mai veche, cea care vizeaza supraimpozitarea companiilor petroliere. Masura a fost chiar propusa Fondului Monetar International, dar nu au fost date prea multe detalii cu privire la pragul de profit de la care companiile vor fi taxate suplimentar.

Cu toate acestea, la Summitul Consiliului European din 28-29 iunie Ponta a fost alaturi de Francois Hollande in tabara celor care doresc relaxarea austeritatii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri