1 / 5

Marian Dobrila, vicepresedinte ACRAFE

Potrivit vicepresedintelui Asociatiei Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE), Romania risca o dezangajare de un miliard euro pe fonduri structurale anul viitor, dupa ce in 2012 ar putea sa piarda o suma similara.

Tinta de absorbtie pentru 2013 este de 5,78 miliarde euro in cazul fondurilor structurale. In schimb, riscul de dezangajare pe PNDR (Programul National de Dezvoltare Rurala) este zero, atat in 2012, cat si in 2013.

Solutiile pentru cresterea gradului de absorbtie

In opinia lui Marian Dobrila, externalizarea rapida a majoritatii serviciilor de management si implementare a fondurilor europene, folosind integral banii europeni disponibili pentru asistenta tehnica ar putea fi o solutie pentru a ridica gradul de absorbtie.

De asemenea, el recomanda contractarea unui credit punte de 2 miliarde de euro pentru finantarea platilor catre beneficiarii interni, in contextul intarzierilor rambursarilor de catre Comisia Europeana, si crearea unei proceduri scurte de evaluare a contestatiilor, pentru deblocarea majoritatii procedurilor de achizitii publice.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri