4 / 6

Etica si echitate pentru mediul de afaceri

In ceea ce priveste etica si echitatea pentru mediul de afaceri, adica unul dintre motivele pe care le invoca Guvernul in sprijinul acestui impozit, Codul Fiscal prevede si principiul neutralitatii masurilor fiscale in raport cu diferitele categorii de contribuabili.

Astfel, trebuie asigurate conditii egale tuturor contribuabililor indiferent de categoria din care apartin, forma de proprietate sau rezidenta. Daca impozitul forfetar ar fi aplicabil doar unei categorii de contribuabili (prestatorii de anumite servicii), este discutabil daca principiul privind neutralitatea este respectat.

Si la acest capitol, avocatul Madalin Niculeasa se declara impotriva, intrucat nicio lege din lumea aceasta, respectiv nicio constitutie, nu obliga o intreprindere sa desfasoare activitate economica pentru a plati impozite.

"Se pune caruta inaintea boilor, deoarece impozitul este un rezultat conditionat si nu un scop in sine. Nimeni nu munceste pentru a plati impozit. Ideea cu solidaritatea economica si cu obligatia de a plati impozite orice s-ar intampla este depasita inclusiv in doctrina socialista. Literatura franceza a dezvoltat principiul libertatii de gestiune in acord cu care orice intreprindere este libera sa dispuna de activele si veniturile sale cum doreste atata vreme cat face lucrul acesta cu buna credinta si nu in scopul eludarii fiscului", completeaza avocatul.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri