Din ce anume deriva necesitatea Noului Cod de procedura civila?

Din ce anume deriva necesitatea Noului Cod de procedura civila?"Cauzele care au condus la necesitatea adoptarii unui nou cod de procedura civila pot fi grupate in doua categorii:

- unele intrinseci
, care tineau de continutul propriu-zis al reglementarii: in esenta, Codul era unui vechi, care reglementa necorespunzator si intr-o maniera desueta numeroase materii, si cu privire la care a trebuit sa se intervina de numeroase ori, pentru a "repara" diverse probleme;

- unele extrinseci
, constand in solicitarile exprese ale Comisiei Europene, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, dar si "mesajele" Curtii Europene a Drepturilor Omului, care a condamnat in mai multe randuri Romania pentru diverse cauze aflate in stransa legatura cu continutul si aplicarea codului de procedura civila."

Care este contextul in care apare NCPC?

Care este contextul in care apare NCPC?"Contextul in care intra in vigoare NCPC este marcat un element surpriza: nimeni nu se astepta in urma cu o luna ca termenul intrarii in vigoare sa fie atat de apropiat. Pe de alta parte, cred ca NCPC intra in vigoare intr-un moment in care nu suntem pregatiti pentru acest pas, fiind insa la fel de adevarat ca nu am fi fost niciodata pregatiti.

Prin a fi pregatit inteleg, pe de o parte, necesitatile de personal, logistice si administrative ale instantelor, si pe de alta, cunoasterea corespunzatoare a noii legi de catre toti actorii implicati in infaptuirea actului de justitie.

NCPC reprezinta un nou set de reguli care guverneaza procesul civil. Impactul pe care il asteapta toata lumea ar fi cresterea celeritatii si a calitatii actului de justitie, acestea fiind dezideratele majore ale noii reglementari. In opinia mea, este nerealist sa credem ca acest impact s-ar putea produce mai devreme de 5 ani de acum inainte, acesta fiind scenariul hiperoptimist (pe cel pesimist evit sa il evoc)."

Ce reglementari contine NCPC, care va fi impactul lui?

Ce reglementari contine NCPC, care va fi impactul lui?"NCPC contine toate regulile care guverneaza procesul civil, inclusiv executarea silita, o noua reglementare a materiei probelor (care abroga singura parte din Codul Civil din 1865 aflata inca in vigoare), precum si o carte despre procesul civil international.

Daca dam deoparte procesele penale, NCPC va avea impact asupra oricarei proceduri judiciare guvernate de lege romana. Intr-o enumerare care nu este exhaustiva, se va aplica tuturor litigiilor aflate pe rolul instantelor in materie civila, de contencios administrativ, dreptul muncii, proprietate intelectuala, etc, tuturor executarilor silite, tuturor procedurilor arbitrale, cu conditia ca acestea sa fie demarate incepand cu data de 15 februarie 2013."

Care sunt noutatile noului cod cu adevarat importante pentru un antreprenor?

Care sunt noutatile noului cod cu adevarat importante pentru un antreprenor?"E imposibil de raspuns la aceasta intrebare altfel decat printr-un tratat sau dizertatie de procedura civila. In cateva cuvinte, as spune ca NCPC este codul justitiabilului diligent si responsabil, pentru ca asta isi propune: sa ofere cadrul adecvat pentru ca partea diligenta sa finalizeze rapid si in conditii de legalitate procedura judiciara pe care trebuie sa o urmeze.

Din alta perspectiva, regimul sanctiunilor procedurale si consecintele practice care apar in cazul in care o parte incalca regulile procedurale sunt mai drastice decat in reglementarea actuala."

In ce masura este NCPC un prieten al antreprenorului roman?

In ce masura este NCPC un prieten al antreprenorului roman?NCPC va fi prieten cu antreprenorii, si, in general cu orice justitiabil, cu conditia ca acestia sa il cunoasca si sa il aplice corespunzator. Poate parea un truism, insa nu este deloc asa: experienta arata ca majoritatea antreprenorilor nu cunosc corespunzator vechiul cod, asa ca nu exista niciun motiv sa credem ca noua lege va fi foarte populara.

In al doilea rand, NCPC va deveni prietenul pe care toata lumea il asteapta cand isi va putea atinge tintele, sau cand va deveni un mecanism functional. Inca o data subliniez, acest lucru nu se va intampla curand.

Redevenind optimisti, in momentul, pe care il dorim cat mai apropiat, la care noul cod va scurta durata procedurilor judiciare (de judecata si executari silite) se va estompa efectul unuia dintre cei mai nocivi factori care afecteaza mediul de business: durata ucigator de lunga necesara pentru a impune respectarea unor drepturi sau recuperarea unei sume de bani, ori de cate ori acestea presupun derularea unui litigiu.

Cum va fi influentata reglementarea arbitrajului de NCPC?

Cum va fi influentata reglementarea arbitrajului de NCPC?Noua reglementare in materie de arbitraj reprezinta un pas hotarat pentru dezvoltarea arbitrajului in Romania: existenta unor reglementari distincte pentru arbitrajul intern si cel international, sau reglementarea conditiilor de recunoastere si executare a sentintelor arbitrale straine conform Conventiei de la New York din 1958 sunt doar doua exemple in acest sens.


Care sunt cele mai importante noutati in privinta executarii silite?

Care sunt cele mai importante noutati in privinta executarii silite?"Enumar cateva dintre noutatile in materie de executare silita:

- posibilitatea creditorului si debitorului de a incheia acorduri cu privire la bunurile executate sau modalitatea de executare silita;

- posibilitatea ca instanta sa dispuna restrangerea executarii silite atunci cand exista o disproportie vadita intre creanta urmarita si valoarea bunurilor executate;

- stabilirea unui cuantum adecvat al cautiunii necesar a fi achitate pentru a obtine suspendarea executarii silite (cuantumul cautiunii s-a dovedit de multe ori era un obstacol insurmontabil in calea accesului la justitie pentru partea care nu avea posibilitatea sa achite sume foarte mari in acest scop)."

Vor fi modificari in privinta competentelor? Exista anumite pericole in aplicarea noii legi?

Vor fi modificari in privinta competentelor? Exista anumite pericole in aplicarea noii legi?"Una dintre principalele modificari ale noului cod vizeaza configuratia procesului. Astfel, procesul va presupune parcurgerea unei etape scrise, a fazei cercetarii judecatoresti, urmate de cea a dezbaterilor.

Astfel, derularea procesului va arata diferit, chiar daca una dintre marile noutati (derularea cercetarii judecatoresti in camera de consiliu, si nu in sedinta publica) se amana cel putin pana in 2016.

Exista un singur mare pericol: acela al unor incidente sau blocaje cauzate de lipsa salilor de judecata, a dotarilor sau a personalului, in conditiile in care este cert ca legiuitorul a fortat momentul intrarii in vigoare fara a fi rezolvat in prealabil problemele logistice ale instantelor. In aceasta privinta, nu putem decat sa speram ca decizia a fost luata in cunostinta de cauza, si ca indelung antrenata capacitate a instantelor de a functiona grevate de eterne lipsuri le va permite sa surmonteze si obstacolele ce se vor ivi in contextul aplicarii NCPC."