Malta

MaltaGermania si FMI, principalii arhitecti ai conditiilor impuse Ciprului, au avut ca scop reducerea sectorului bancar supradimensionat al tarii, de sapte ori cat PIB, insa deciziile dure impuse ridica semne de intrebare in privinta altor state din UE, unde dezechilibrul este si mai mare.

Sectorul bancar din Malta este chiar mai mare raportat la PIB decat cel al Ciprului. Ministrul de Finante al Maltei a stat langa omologii sai din Cipru si Germania la reuniunea Eurogroup care a decis primul acord pentru Cipru. Dupa experianta de a-l cunoaste mai indeaproape pe ministrul german Wolfgang Schauble, oficialul maltez a scris intr-o publicatie locala un articol in care afirma ca daca Malta va avea in viitor probleme similare cu ale Ciprului, va avea nevoie de ajutorul lui Dumnezeu.


Luxemburg

LuxemburgLuxemburg sustine puternic secretul bancar in UE si este tara comunitara cu cele mai ridicate venituri pe cap de locuitor. Sectorul bancar este de 23 de ori mai mare decat economia. Diferenta ar fi insa ca acestea nu sunt banci locale, ci subsidiare ale marilor grupuri financiare din Europa si SUA, cu Germania si Franta la loc de frunte.

Totusi, ministrul de Externe al Luxembourgului, Jean Asselborn, a avertizat Berlinul inainte de acordul pentru Cipru sa vorbeasca cu mai multa responsabilitate, intrucat nimeni nu se plange ca sectorul auto sau cel al armamentului sunt prea mari in Germania.


Italia

ItaliaActivele financiare nete ale italienilor reprezinta 173% din PIB, in conditiile in care averea germanilor ajunge la 124% din PIB.

„O taxa de 15% pe activele financiare ar fi indeajuns pentru guvernul italian pentru a cobori datoria publica sub nivelul de 100% din produsul intern brut”, a precizat Joerg Kraemer, economist-sef la Commerzbank.

Italia are o datorie publica de 123% din PIB, iar deficitul bugetar este asteptat sa scada la 2%.

Franta

FrantaUn studiu realizat in Franta arata ca 4 din 10 francezi cred ca o taxa pe depozitele bancare ar putea fi adoptata daca situatia economica a tarii se inrautateste.

Totodata, 41% dintre cei intervievati ar sustine ideea, iar 59% din francezi cred ca ar fi „improbabil” ca Franta sa se confrunte cu o astfel de situatie.

Rata somajului a atins un maxim al ultimilor 14 ani in Franta, iar presedinte Francois Hollande a admis ca tara nu va reusi sa-si reduca deficitul bugetar sub 3% in acest an.

Noua Zeelanda

Noua ZeelandaGuvernul din Noua Zeelanda ar putea adopta o solutie similara deciziilor din Cipru in cazul in care sistemul bancar ar avea probleme.

Astfel, daca o banca se afla aproape de faliment, salvarea ei se va face prin taxarea depozitelor clientilor.

Legea nu prevede nicio limita pentru economiile care ar urma sa fie folosite pentru bailout, desi depozitele in Noua Zeelanda sunt garantate pana la nivelul de 250.000 dolari.

Singapore

SingaporeSingapore este supranumita si „Elvetia Asiei”, intrucat in ultimii ani a atras fonduri masive din bancile din tara europeana pe fondul temerilor ca secretul bancar elvetian ar putea fi deschis.

Ca rezultat, activele totale ale bancilor din Singapore au crescut rapid in ultimii ani. Numai activele celei mai mari banci din tara sunt de 3 ori mai mari decat PIB-ul din Singapore.

De asemenea, activele totale din sistemul bancar sunt de 7 ori mai mare decat economia tarii.