TVA redus la produsele de panificatie

TVA redus la produsele de panificatie"Masura este una binevenita pentru o anumita categorie de populatie, insa este greu de crezut ca va deservi scopului declarat si anume combaterea evaziunii fiscale in aceasta zona. O persoana care are un comportament evazionist este putin probabil sa si-l schimbe de buna voie. Un evazionist este evazionist si la 24% si la 9%. Masurile ar trebui luate in zona constrangerilor. Pe de alta parte, un castig substantial din aceasta masura l-ar putea avea marii retaileri, care au anuntat ca vor reduce pretul la paine, astfel atragand clienti in magazine. Cu politici de marketing bine gandite, clientul adus in magazin poate fi determinat sa faca si alte cumparaturi. Acest fenomen poate fi usor generat de marile lanturi pentru ca este greu de crezut ca la magazinul clasic de la coltul strazii painea va fi mai ieftina", considera Luminita Ristea, partener CRG NEXIA.

Taxarea inversa la livrarea de energie si la transferul de certificate verzi

Taxarea inversa la livrarea de energie si la transferul de certificate verzi"Masura este in principal, un avantaj acordat anumitor contribuabili care activeaza in sectorul energiei prin facilitarea unui flux de numerar mai ≪fluid≫, fara indisponibilizarea unor sume de bani ce urmeaza sa fie rambursate de catre stat. Aceasta masura vine sa mai ≪indulceasca≫ situatia pentru companiile din acest sector, care au fost destul de afectate de schimbarile aduse de Ordonanta 57/2013 in ceea ce priveste reducerea numarului certificatelor verzi pentru fiecare megawatt produs din surse regenerabile si impactul asupra credibilitatii finantatorilor. Aceasta Ordonanta a afectat foarte mult activitatea de finantare a acestor business-uri prin modificarea ipotezelor initiale folosite la obtinerea finantarii si cresterea implicita a duratei de recuperare a investitiei. Prin noua masura propusa pentru Codul Fiscal se va da o gura de oxigen industriei, prin faptul ca acei producatori de energie electrica care indeplinesc criteriile din Ordonanta vor benficia de regimul de taxare inversa", precizeaza Luminita Ristea.

In plus, Dinu Petre, partener Cunescu, Balaciu si Asociatii, sustine ca pe langa avantajul pe care il aduce contribuabilului in zona de cash-flow, aceasta prevedere va avea ca efect si combaterea evaziunii fiscale pe lant, pentru ca nu se va mai colecta TVA si, deci, se vor opri rambursarile ilegale de TVA.

"Este important de stiut ca aceasta prevedere se va aplica limitat doar pentru doua categorii de contribuabili din zona de livrare si transfer, si nu pentru toata piata. Este o solutie inteligenta pentru piata, care vine in avantajul contribuabililor cinstiti care lucreaza corect si care ii va ajuta mult in zona de cash-flow", a precizat Petre.

Livrarea de cereale si plante tehnice va beneficia de taxare inversa pana la 31 mai 2014

Livrarea de cereale si plante tehnice va beneficia de taxare inversa pana la 31 mai 2014"Observam ca si in sectorul agricol se continua aceeasi politica exact ca in cazul energiei in ceea ce priveste taxarea inversa, tocmai pentru a reduce evaziunea fiscala. Chiar daca statul nu mai incaseaza TVA prin acest sistem, bugetul este protejat de cei care solicita rambursari de TVA, prin operatiuni fictive", a mai spus Dinu Petre.

Noi bunuri vor fi purtatorare de accize

Noi bunuri vor fi purtatorare de accize"Explicatia introducerii unor noi produse pe lista accizabilelor poate sta in faptul ca reducerea TVA la paine trebuia completata cu o masura care sa acopere scaderea potentiala a incasarilor la buget. Asa cum am mai spus, bugetul functioneaza pe principiul vaselor comunicante. Daca iei dintr-un loc, va trebui sa acoperi acea gaura din alta zona de colectare pentru echilibrarea bugetara", considera Luminita Ristea.