Reducerea CAS cu 3-5% anul viitor nu se va simti in economie

Reducerea CAS cu 3-5% anul viitor nu se va simti in economie

Desi dezbaterea privind reducerea CAS treneaza de ani de zile, relaxarea fiscala nefiind batuta in cuie nici macar pentru anul viitor, consultantul fiscal Gabriel Sincu considera ca impactul in economie al unei reduceri chiar si cu 5% a CAS va fi nesemnificativ pe termen scurt.

"Statul ar trebuie sa adopte politica pasilor marunti – sa taie CAS cu 3% anul acesta, inca 3% anul viitor - si atunci am putea vedea ceva rezultate intr-un orizont de 3-5 ani", considera consultantul EY Romania..

De ani de zile, se evita plafonarea contributiilor sociale

De ani de zile, se evita plafonarea contributiilor sociale

Totodata, Gabriel Sincu atrage atentia asupra faptului ca Guvernul evita de ani de zile sa plafoneze la 3-4 salarii medii pe economie contributiile sociale, obligand astfel persoanele cu venituri mari sa gaseasca diverse scheme inventive prin care sa isi incaseze salariile, sa creeze microintreprinderi sau sa lucreze ca PFA.

"Intr-un an de zile, am vedea ca ceea ce s-ar pierde la inceput din acasta plafonare, se va castiga la bugetul de stat prin iesirea la lumina a multor salarii mari", apreciaza Sincu.

El a mai explicat ca, in realitate, Romania nu sta atat de rau in Europa in privinta gradului de taxare a muncii, comparativ cu Franta, Germania sau tarile nordice, dar ne trage in jos lipsa plafonarii.

CAS ridicate pun bariere de intrare in piata

CAS ridicate pun bariere de intrare in piata

Din perspectiva doctrinei libertariene, orice taxa, cu atat mai mult daca este ridicata, pune piedici competitiei si usurintei cu care firmele intra intr-o piata libera.

Practic, antreprenorii sunt descurajati sa deschida afaceri pe diverse piete ca urmare a contributiilor mari pe care trebuie sa le plateasca.

"Companiile mici care nu isi permit sa se doteze cu tehnologie, astfel incat presiunea pe care o suporta din cauza CAS mari sa scada, sunt fortate sa se inchida. Bineinteles, acest lucru se reflecta pe termen lung si in buget", avertizeaza economistul Cristian Paun.

Scaderea CAS poate duce la imbunatatirea conditiilor de munca

Scaderea CAS poate duce la imbunatatirea conditiilor de munca

Economistul Cristian Paun mai sustine ca masura de majorare a salariului minim pe economie nu va duce la imbunatatirea conditiilor din piata muncii, aceasta retorica fiind iluzorie, dar reducerea taxelor pe munca va aduce conditii mai bune pentru angajati.

Nu doar pin faptul ca acestia vor primi net mai multi bani, dar presiunea financiara pe firme se va diminua si concurenta va fi stimulata.

"Orice scadere a CAS produce un efect cumulat de diminuare a costului cu forta de munca pentru antreprenor, reducandu-i astfel presiunea. Este gresit sa credem ca acesta va disloca banii respectivi si ii va trece in profit, pentru ca salariatii care nu vor obtine de pe urma reducerii CAS mai multe beneficii pot alege sa plece la alta firma care ofera conditii mai bune. Competitia este astfel stimulata", subliniaza Paun.

Incurajarea persoanelor cu venituri mici sa munceasca mai mult

Incurajarea persoanelor cu venituri mici sa munceasca mai mult

Scaderea CAS ar trebui, cel putin la nivel teoretic, sa incurajeze persoanele cu venituri mici sa munceasca mai mult sau chiar sa intre in campul muncii, crescand astfel productivitatea si gradul de participare.

De asemenea, o reducere a contributiilor sociale platite de catre firme ar putea conduce la scaderea somajului in randul muncitorilor necalificati.