5 / 7

Accizele cresc cu aproape 5% peste cursul din 2012

Accizele vor creste anul viitor cu 4,77%, rata medie anuala a inflatiei calculata in septembrie, Guvernul anticipand ca va incasa suplimentar la buget de 3,44 miliarde lei din aceasta indexare, din cresterea accizelor la benzina si motorina si din interzicerea primelor la vanzarea de tutun si alcool.


Guvernul anticipeaza un plus de venituri din accize de 3,44 miliarde lei (aproape 800 milioane de euro), rezultat din indexarea nivelului actual cu rata medie a inflatiei la septembrie, de 4,77%, si majorarea accizei la benzina si motorina si kerosen cu 7 eurocenti pe litru. Totodata, a fost convenita si o crestere a accizelor cu 7 eurocenti/litru, la produsele energetice utilizate drept combustibil pentru motor, respectiv pentru benzina cu plumb, benzina fara plumb, motorina si kerosen.


Din modul de calcul descris mai sus rezulta ca accizele pentru 2014 vor fi calculate pe baza cursului de schimb din octombrie 2012, adica la nivelul actual se va adauga o cota de aproape 5%. Suma calculata ca plus de venituri din accize, de 3,44 miliarde lei, cuprinde atat impactul indexarii cu rata inflatiei si majorarii accizelor la combustibili cu 7 eurocenti pe litru, cat si masura de interzicere a comercializarii cu prime a produselor alcoolice si din tutun.


Veniturile din accize au fost estimate pentru acest an la ultima rectificare bugetara la 20,9 miliarde lei, respectiv 3,3% din PIB.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri