Becali a primit in 2013 trei condamnari definitive

Becali a primit in 2013 trei condamnari definitive

Instantele romanesti au finalizat, in 2013, numeroase dosare de mare coruptie, dar si legate de crime indelung mediatizate. Finantatorul Stelei, Gigi Becali, a primit, anul acesta, trei condamnari definitive, toate de la judecatorii instantei supreme. Becali a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apararii Nationale, aceeasi pedeapsa fiind dispusa, in cazul sau, in dosarul "Valiza". In plus, el a primit trei ani cu suspendare in dosarul sechestrarii celor care i-au furat limuzina, magistratii aplicand, in final, un spor de pedeapsa de sase luni, astfel ca finantatorul Stelei a ramas, per total, cu trei ani si jumatate de inchisoare. In prezent, Becali este incarcerat, in regim deschis, la Penitenciarul Poarta Alba.

In dosarul schimbului de terenuri au mai fost condamnati, la cate doi ani de inchisoare cu executare, fostul ministru al Apararii Victor Babiuc si fostul sef al Statului Major General Dumitru Cioflina.

Pe lista fostilor ministri condamnati in 2013 se afla Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan, ambii "fosti" la Agricultura. In 25 februarie, instanta suprema i-a condamnat la cate trei ani de inchisoare cu executare, pentru fapte de coruptie in dosarul "Caltabosul". Conform rechizitoriului procurorilor DNA, in 13 septembrie 2007 si 23 septembrie 2007, Remes, in calitate de ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, functie detinuta la acea data, ar fi acceptat si primit produse alimentare (caltabos si tuica) in valoare de 1.500 de lei si suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorba, prin intermediul lui Muresan, in scopul favorizarii firmei SC Construct Europromt SRL Certeze (apartinand fiului omului de afaceri Gheorghe Ciorba) la castigarea a doua licitatii publice de atribuire de lucrari de amenajari funciare, prin exercitarea influentei pe care ministrul o avea asupra functionarilor insarcinati cu derularea procedurilor de achizitie publica, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) Ramnicu Valcea - structura aflata in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Camera Deputatilor a dat grosul parlamentarilor condamnati definitiv

Camera Deputatilor a dat grosul parlamentarilor condamnati definitiv

Singurul "intrus" din cealalta Camera este fostul senator Catalin Voicu, care a primit in 23 aprilie, la instanta suprema, sapte ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care a fost judecat pentru coruptie. In acelasi dosar, instanta a dispus majorarea pedepsei in cazul fostului judecator Florin Costiniu, de la trei la patru ani de inchisoare cu suspendare, in timp ce omul de afaceri Marius Locic a ramas cu pedeapsa de patru ani de inchisoare cu executare. Si in cazul omului de afaceri Costel Casuneanu, instanta a mentinut pedeapsa de patru ani de inchisoare cu suspendare.

La 7 iunie, un complet de cinci judecatori al instantei supreme l-a condamnat definitiv pe fostul deputat Ion Dumitru la trei ani de inchisoare cu suspendare in dosarul cunoscut ca "Romsilva II", in care a fost acuzat de abuz in serviciu in legatura cu achizitionarea unui buldozer. Deputatul Mircia Muntean a fost si el condamnat definitiv, in 24 septembrie la patru ani de inchisoare cu suspendare, in dosarul in care a fost acuzat ca, in perioada in care a fost primar al muncipiului Deva, a incheiat tranzactii ilegale cu terenuri.

In 11 decembrie, un alt deputat, Nicolae Vasilescu, a fost condamnat definitiv de instanta suprema la doi ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, alaturi de Realini Lupsa, component al trupei Gaz pe Foc, care a primit o pedepasa de doi ani de inchisoare cu executare, si de Eugeniu Mija, doi ani si sase luni de inchisoare cu executare, ambii pentru aceeasi infractiune. Potrivit anchetatorilor, in noiembrie 2011, Eugeniu Mija, Realini Lupsa si Nicolae Vasilescu au pretins de la reprezentantul legal al unor societati comerciale (denuntator) suma de 2.000.000 de lei, reprezentand 40 la suta din valoarea totala a unor lucrari de constructii efectuate in anii 2008 si 2009 de firmele denuntatorului in beneficiul a cinci primarii din judetul Constanta.

O zi mai tarziu, fostul deputat Dan Pasat a primit trei ani de inchisoare cu executare, pentru santaj si fapte de coruptie. Potrivit DNA, in perioada octombrie-noiembrie 2009, Pasat, sprijinit de un alt inculpat, ar fi amenintat verbal si fizic, in mai multe randuri, doi reprezentanti ai firmei Agro Clas SRL Teleorman, iar in 29 octombrie 2009 a exercitat acte de violenta asupra acestora. Amenintarile vizau integritatea fizica a celor doi reprezentanti ai firmei sau a membrilor familiilor acestora, pentru a-i determina sa semneze un contract de cesiune integrala a lucrarilor de aductiune a apei din comuna Varasti, judetul Giurgiu.

Printre parlamentarii condamnati definitiv in 2013 de instanta suprema se numara si un deputat moldovean - Valeriu Guma, care a primit doi ani de inchisoare cu executare pentru ca a incercat, prin complici, mituirea directorului general al Directiei Juridice din AVAS, pentru mentinerea privatizarii unei firme unde era actionar.

De inchisoare nu a scapat nici fiul unui fost senator. Este vorba despre Andrei Placinta, fiul Sorinei Placinta, in varsta de 23 de ani, care a fost condamnat definitiv la patru ani si jumatate de inchisoare cu executare, pentru tentativa de omor si ultraj. Potrivit anchetatorilor, dupa o cearta cu prietena lui, Andrei Placinta a lovit-o pe aceasta si a calcat cu masina un martor, care a decedat ulterior, din alte cauze medicale.

Condamnari definitive si pentru trei fosti edili

Condamnari definitive si pentru trei fosti edili

La 20 septembrie, fostul primar al Craiovei Antonie Solomon (foto) a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul de coruptie, aceeasi pedeapsa fiind dispusa in cazul omului de afaceri Cornel Penescu. In acest dosar, Solomon a fost acuzat ca a primit 50.000 de euro mita de la Cornel Penescu, actionar principal al firmei PIC din Pitesti, pentru a-i facilita acestuia diverse servicii in Craiova.

In 3 octombrie, instanta suprema a decis condamnarea fostului primar al municipiului Hunedoara Ovidiu Hada la cinci ani de inchisoare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si complicitate la conflict de interese. In acelasi dosar a fost condamnat si Nicolae Dan, fost viceprimar al municipiului Hunedoara, care a primit trei ani de inchisoare cu executare, pentru aceleasi infractiuni. Condamnarile au venit dupa ce, in 2009, Primaria Hunedoara a incheiat cinci contracte de achizitii publice (in principal, servicii de consultanta si inchiriere de utilaje) de la SC Aris Mondo Consulting SRL, firma controlata de Ioan Tiplea, potrivit DNA. Aceste contracte de achizitii publice au fost incheiate nelegal in perioada aprilie - iunie 2009, sub coordonarea inculpatilor Ovidiu Marius Hada, Dan Nicolae Robert, dar si a Danielei Arieta Capalna, sefa serviciului financiar-contabilitate. Valoarea totala a contractelor a fost de 171.212, 36 de lei (aproximativ 40.764 de euro).

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Gorj Nicolae Mischie a fost condamnat definitiv, in 18 martie, la patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si luare de mita, instanta suprema mentinand decizia luata anterior de Curtea de Apel Timisoara. Mischie a fost anchetat in 2004 si trimis in judecata de DNA pentru ca, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Gorj, i-ar fi cerut omului de afaceri Clement Mocanu sa ii renoveze vila din Targu Jiu, mostenita de la o matusa, in schimbul facilitarii accesului acestuia la o serie de contracte cu unitatile din minerit si energie. Mocanu s-a autodenuntat in 2004.

In inchisoare se afla si fostul presedinte al organizatiei municipale PNG Brasov Adrian Muresan, condamnat definitiv de instanta suprema, in 21 mai, la opt ani de inchisoare cu executare pentru lipsire de libertate. Muresan a fost acuzat ca a sechestrat, in 2008, un om de afaceri, pe care l-a obligat sa-i vanda un teren la un pret mult sub valoarea pietei. In acelasi dosar au mai fost condamnati sase complici ai acestuia, intre care fostul presedinte al organizatiei judetene PNG Brasov Marian Aurel Arisanu, la sapte ani de inchisoare pentru santaj, Radu Darjan, Gheorghe Marius Darjan, Gabriel-Darie Aculov si Adrian Frandes, la cate opt ani de inchisoare pentru lipsire de libertate, notarul Viorel Tudorache, la sapte ani de inchisoare pentru santaj sub forma complicitatii, si avocata Anamaria Burca (fosta sotie a lui Adrian Muresan), la un an de inchisoare cu suspendare pentru marturie mincinoasa. Muresan a fost dat in urmarire nationala, in 24 mai, fiind prins de politisti si incarcerat la Penitenciarul Codlea, la inceputul lunii iunie.

Balasescu si Ciofu, printre fostii magistrati ajunsi la inchisoare

Balasescu si Ciofu, printre fostii magistrati ajunsi la inchisoare

Catalin Nicolae Serban, fostul vicepresedinte al Curtii de Apel Timisoara, a fost condamnat definitiv, in 18 iunie, de instanta suprema la cinci ani de inchisoare in dosarul in care a fost judecat pentru ca a cerut 60.000 de euro, din care a primit 50.000 de euro, pentru a interveni in solutionarea favorabila a doua dosare civile privind privatizarea societatii Moldomin. In acelasi caz au fost condamnati si Adrian Dan Rus, reprezentant al Mineco AG in Romania la data comiterii faptelor, la doi ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere pentru cumparare de influenta, si Ioan Marian Mihaila, profesor universitar in cadrul Universitatii "Eftimie Murgu" din Resita, la trei ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru complicitate la trafic de influenta.

Fostul procuror Ioan Ciofu, de la Parchetul instantei supreme, acuzat ca a primit bani pentru ca omul de afaceri Adrian Porumboiu sa fie pus sub acuzare pentru infractiuni economice, a fost condamnat definitiv, in 11 februarie, la trei ani de inchisoare cu executare. De asemenea, instanta suprema a decis condamnarea Maricicai Iovita, cea care i-a dat 10.000 de euro lui Ciofu, la doi ani de inchisoare cu executare. Potrivit DNA, in perioada mai - august 2006, Ioan Ciofu, in calitate de procuror la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (unde s-a intors dupa ce a fost revocat de la DNA, ulterior cerand sa fie transferat la Parchetul Curtii de Apel Iasi), ar fi pretins si primit esalonat, de la Iovita, foloase in valoare totala de aproximativ 10.000 de euro, reprezentand bani (5.500 de euro si 4.000 de lei) si bilete de avion pe numele rudelor, pentru calatorii in orase din Europa si Asia. In schimb, procurorul Ioan Ciofu s-a angajat sa instrumenteze in mod partinitor un dosar penal, astfel incat omul de afaceri Adrian Porumboiu sa fie pus sub invinuire pentru savarsirea unor infractiuni de natura economica, iar, ulterior, dosarul sa fie declinat la DNA.

Condamnare definitiva, respectiv cinci ani de inchisoare cu executare, a primit anul acesta, pentru luare de mita, si fostul procuror Maximilian Balasescu. In acelasi dosar, Cristian Marian Ene si Marian Simirianu au primit cate patru ani cu executare. Potrivit rechizitoriului, in ianuarie 2012, Maximilian Balasescu, cu ajutorul lui Cristian Ene si Marian Simirianu, a pretins de la o persoana (denuntatoare in cauza), cu titlu de mita, o suma de bani. In 31 ianuarie, Ene a fost prins in flagrant luand de la denuntator, in numele procurorului, 90.000 de lei si 80.000 de euro, ca prima transa a sumei totale pretinse, potrivit DNA.

Nici Serviciul Roman de Informatii nu a fost ocolit de condamnari in 2013

Nici Serviciul Roman de Informatii nu a fost ocolit de condamnari in 2013

Astfel, generalul (r) SRI Ovidiu Soare, fost sef al Inspectoratului pentru Apararea Constitutiei si Securitate Economica, a fost condamnat definitiv, in 4 februarie, de instanta suprema la trei ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru coruptie, iar fostul consilier prezidential Cico Dumitrescu a fost achitat. Aceeasi pedeapsa a primit-o si colonelul (r) SRI Gheorghe Dumitrache, care, impreuna cu Soare, si-a traficat influenta, pretinzand si primind de la oameni de afaceri din Prahova sume importante de bani si bunuri materiale in schimbul protectiei acordate, atat in domeniul economic, cat si in domeniul activitatii organelor judiciare, dar si de justitie.

De asemenea, la 7 iunie, Einan Aifer, maior in cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI) la data comiterii faptelor, a primit trei ani si sase luni de inchisoare cu suspendare sub supraveghere pentru trafic de influenta. Maiorul a fost acuzata ca in perioada 2009-2010 a luat 6.100 de euro de la un barbat caruia i-a spus ca poate interveni pentru angajarea lui intr-o unitate SRI din Bucuresti si a sotiei acestuia in Parlament. Generalii de armata Marin Maciuca si Adrian Tilinca, ambii in rezerva, au fost condamnati definitiv, in 28 mai, de instanta suprema la patru ani de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu, in dosarul uniformelor Ripstop. Acest dosar a vizat modul in care a fost atribuita licitatia pentru achizitionarea de tesatura tip Ripstop pentru confectionarea uniformelor militare, procurorii anticoruptie sustinand ca, prin favorizarea unei firme de catre conducerea Comandamentului Logistic al Armatei, s-a creat un prejudiciu de aproape trei milioane de euro.

Mai multi sefi din companii de energie au primit, si ei, condamnari definitive anul acesta.

Mai multi sefi din companii de energie au primit, si ei, condamnari definitive anul acesta.

Fosta conducere a Electrica Banat a fost condamnata definitiv de instanta suprema la pedepse intre unu si patru ani de inchisoare cu executare sau cu suspendare, pentru fapte de coruptie. Livius Ioan Milea, fost director general al FDFEE Electrica Banat (fosta filiala teritoriala de stat, in prezent privatizata, a societatii Electrica SA), a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, Gheorghe Erimescu, fost director comercial la SISEE Electrica Banat (sucursala de intretinere si servicii din cadrul Electrica SA), a primit patru ani de inchisoare cu executare, Sorin Boc, fost director economic la SISEE Electrica Banat, a primit o pedeapsa de doi ani de inchisoare cu executare, iar asociatul lui Georgica Cornu la grupul de firme Izometal - Confort, Lucian Caraiman, care la data faptelor de care este acuzat era director de marketing la SC Confort SA si agent comercial la SC Izometal SA, a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare. In acelasi dosar, au mai primit pedepse cu inchisoare, cu suspendare, Iulia Anca Crudu, fost sef Serviciu Aprovizionare la SISEE Electrica Banat, si Ion Salvari, fost functionar in cadrul Biroului Administrarea Patrimoniului la FDFEE Electrica Banat.

Intr-un alt dosar, fostul director al RADET Bucuresti Gheorghe Dabela a fost condamnat definitiv, in 26 noiembrie, de instanta suprema, la trei ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care a fost acuzat ca a primit mita peste jumatate de milion de euro, pentru derularea unui contract de modernizare a regiei. Potrivit anchetatorilor, in perioada 1998-2002, persoane din conducerea RADET si intermediari ar fi pretins si primit, in mod repetat, de la reprezentantii firmei germane Preussag Rohrsanierung GmbH, bani si bunuri in valoare totala de peste jumatate de milion de marci germane, prin transferuri bancare sau cash, pentru incheierea contractului economic si pentru asigurarea ritmicitatii platilor. Dabela ar fi luat mita 100.000 de euro, restul pana la 500.000 de euro fiind impartiti intre cei sapte complici ai acestuia.

In 2013 s-a dat verdictul final si in dosarul fostului lider sindical Marius Petcu. Acesta a fost condamnat definitiv, in 12 februarie, la sapte ani de inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie, dupa ce ar fi primit aproape 1,4 milioane de lei de la administratorul unei firme, in schimbul atribuirii unui contract pentru lucrari la un centru din Snagov. Procurorii au stabilit ca, in perioada septembrie 2009 - martie 2011, in calitate de presedinte al Federatiei Sanitas, Petcu ar fi primit de la Petre Scrieciu, administratorul unei societati comerciale, denuntator in cauza, sume de bani totalizand 1.398.400 lei, in schimbul atribuirii catre firma acestuia a unui contract de executie lucrari.

Anul acesta a fost condamnat definitiv si presedintele Blocului National al Revolutionarilor, Dorin Lazar Maior, care a primit sapte ani de inchisoare cu executare, pentru santaj, in dosarul "Romexterra". In acelasi dosar au fost condamnati omul de afaceri Ovidiu Tition, la patru ani de inchisoare cu executare, si Florina Aprofirei, la trei ani de inchisoare cu suspendare. Dorin Lazar Maior, Ovidiu Tition, Florina Aprofira au fost trimisi in judecata in 2006, de procurorii DNA Brasov, care i-au acuzat ca ar fi santajat doi oameni de afaceri, printre care si pe fostul director adjunct de la Romexterra Bank Brasov Mihai Matepiuc, pentru modul ilegal in care se acordau credite la banca respectiva. Maior i-ar fi amenintat pe cei doi oameni de afaceri ca ii va denunta daca nu primeste de la fiecare cate un milion de lei.

In afara condamnarii din dosarul fostului edil Antonie Solomon, omul de afaceri Cornel Penescu a primit doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare in dosarul cunoscut ca "mita la Garda Financiara". In acest dosar, fostul director al firmei Pic Gheorghita Pieca a fost condamnat doi ani de inchisoare cu suspendare. In 2009, Penescu a fost acuzat de DNA de faptul ca le-ar fi dat mita, prin intermediul lui Pieca, lui Nicusor Liviu Mirtoiu si Iulian Popescu, comisari superiori in cadrul Garzii Financiare - Sectia Arges. Potrivit anchetatorilor, in 20 martie 2007, Mirtoiu si Popescu ar fi primit cate o mie de lei de la Gheorghe Penescu, prin intermediul lui Gheorghita Pieca, pentru a face un control superficial, astfel incat sa nu constate neregulile existente si sa nu dea sanctiuni celor doua firme controlate de Penescu, SC Muntenia Aliment SRL si SC Onita SRL.

16 ani de inchisoare, cea mai mare condamnare intr-un dosar DNA

16 ani de inchisoare, cea mai mare condamnare intr-un dosar DNA

In 9 mai, instanta suprema l-a condamnat definitiv la 16 ani de inchisoare cu executare pe Radu Ion Fotino, revendicatorul terenurilor din cartierul ANL "Henri Coanda", acuzat de inselaciune prin afaceri cu terenuri. Alaturi de acesta au fost condamnati Andra Luminita Rasnoveanu, la 11 ani de inchisoare, si Romulus Benone Dragomir, la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave. Pedeapsa de 16 ani de inchisoare este cea mai mare dispusa intr-un dosar, de la infiintarea structurii anticoruptie.

Un alt dosar este cel al preotului de la Catedrala Arhiepiscopala din Constanta Gabriel Bucica, acuzat de trafic de etnobotanice dupa ce a livrat colete cu astfel de substante liderului unei grupari de traficanti din Vaslui. Preotul a fost condamnat definitiv in 2 iulie, de Curtea de Apel Iasi, la patru ani de inchisoare cu executare. El a fost judecat pentru ca a livrat, in 2012, mai multe colete cu etnobotanice, pe care le lua din Portul Constanta, catre liderul unei retele de comercializare a unor astfel de substante in Vaslui.

In 2013 a fost condamnat definitiv, la trei ani de inchisoare cu suspendare, si fostul profesor de sport de la Liceul "Jean Monnet" din Capitala Octavian Visan, judecat pentru intretinerea de acte sexuale cu o eleva. Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au hotarat sa-i scada din pedeapsa aplicata de prima instanta, respectiv de trei ani si sase luni. Visan a fost pus sub acuzare dupa ce Oana Raluca Racovita, eleva la Liceul "Jean Monnet", a reclamat, la Sectia 1 Politie, ca profesorul Octavian Visan a violat-o in timpul unei excursii la Predeal.