2 / 8

Camera Deputatilor a dat grosul parlamentarilor condamnati definitiv

Singurul "intrus" din cealalta Camera este fostul senator Catalin Voicu, care a primit in 23 aprilie, la instanta suprema, sapte ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care a fost judecat pentru coruptie. In acelasi dosar, instanta a dispus majorarea pedepsei in cazul fostului judecator Florin Costiniu, de la trei la patru ani de inchisoare cu suspendare, in timp ce omul de afaceri Marius Locic a ramas cu pedeapsa de patru ani de inchisoare cu executare. Si in cazul omului de afaceri Costel Casuneanu, instanta a mentinut pedeapsa de patru ani de inchisoare cu suspendare.


La 7 iunie, un complet de cinci judecatori al instantei supreme l-a condamnat definitiv pe fostul deputat Ion Dumitru la trei ani de inchisoare cu suspendare in dosarul cunoscut ca "Romsilva II", in care a fost acuzat de abuz in serviciu in legatura cu achizitionarea unui buldozer. Deputatul Mircia Muntean a fost si el condamnat definitiv, in 24 septembrie la patru ani de inchisoare cu suspendare, in dosarul in care a fost acuzat ca, in perioada in care a fost primar al muncipiului Deva, a incheiat tranzactii ilegale cu terenuri.


In 11 decembrie, un alt deputat, Nicolae Vasilescu, a fost condamnat definitiv de instanta suprema la doi ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, alaturi de Realini Lupsa, component al trupei Gaz pe Foc, care a primit o pedepasa de doi ani de inchisoare cu executare, si de Eugeniu Mija, doi ani si sase luni de inchisoare cu executare, ambii pentru aceeasi infractiune. Potrivit anchetatorilor, in noiembrie 2011, Eugeniu Mija, Realini Lupsa si Nicolae Vasilescu au pretins de la reprezentantul legal al unor societati comerciale (denuntator) suma de 2.000.000 de lei, reprezentand 40 la suta din valoarea totala a unor lucrari de constructii efectuate in anii 2008 si 2009 de firmele denuntatorului in beneficiul a cinci primarii din judetul Constanta.


O zi mai tarziu, fostul deputat Dan Pasat a primit trei ani de inchisoare cu executare, pentru santaj si fapte de coruptie. Potrivit DNA, in perioada octombrie-noiembrie 2009, Pasat, sprijinit de un alt inculpat, ar fi amenintat verbal si fizic, in mai multe randuri, doi reprezentanti ai firmei Agro Clas SRL Teleorman, iar in 29 octombrie 2009 a exercitat acte de violenta asupra acestora. Amenintarile vizau integritatea fizica a celor doi reprezentanti ai firmei sau a membrilor familiilor acestora, pentru a-i determina sa semneze un contract de cesiune integrala a lucrarilor de aductiune a apei din comuna Varasti, judetul Giurgiu.


Printre parlamentarii condamnati definitiv in 2013 de instanta suprema se numara si un deputat moldovean - Valeriu Guma, care a primit doi ani de inchisoare cu executare pentru ca a incercat, prin complici, mituirea directorului general al Directiei Juridice din AVAS, pentru mentinerea privatizarii unei firme unde era actionar.


De inchisoare nu a scapat nici fiul unui fost senator. Este vorba despre Andrei Placinta, fiul Sorinei Placinta, in varsta de 23 de ani, care a fost condamnat definitiv la patru ani si jumatate de inchisoare cu executare, pentru tentativa de omor si ultraj. Potrivit anchetatorilor, dupa o cearta cu prietena lui, Andrei Placinta a lovit-o pe aceasta si a calcat cu masina un martor, care a decedat ulterior, din alte cauze medicale.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri