4 / 7

Acordul de recunoastere a vinovatiei, forma "scurta" a procesului penal

Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod de procedura penala apare si o noua conceptie privind fazele urmaririi penale. La aceste faze se adauga, astfel, posibilitatea mai larga de aplicare a principiului oportunitatii, consacrat la articolul 7 alineatul 2, aparand renuntarea la urmarirea penala si acordul de recunoastere a vinovatiei.


Conform articolului 318 alineatului 1 din Cpp, in cazul infractiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa inchisorii de cel mult cinci ani, procurorul poate renunta la urmarirea penala cand, in raport de persoana inculpatului, de conduita avuta anterior savarsirii infractiunii, de continutul faptei, de modul si mijloacele de savarsire, de scopul urmarit si de imprejurarile concrete de savarsire, de urmarile produse sau care s-ar fi putut produce prin savarsirea infractiunii, de eforturile depuse de inculpat pentru inlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii, constata ca nu exista un interes public in urmarirea acestuia.


Potrivit reglementarii, renuntarea la urmarirea penala poate avea loc numai dupa punerea in miscare a actiunii penale si inainte de sesizarea camerei preliminare.


De asemenea, tot procurorul poate incheia un acord de recunoastere a vinvatiei, privitor la infractiunile pentru care legea prevede o pedeapsa cu amenda sau de maximum sapte ani. Acordul de recunoastere este o forma abreviata a procesului penal, bazata pe o pledoarie de vinovatie a inculpatului.


Astfel, imediat dupa punerea in miscare a actiunii penale, procurorul si inculpatul pot incheia un acord, dupa ce acesta din urma isi recunoaste vinovatia. Acordul are ca obiect recunoasterea comiterii faptei si acceptarea incadrarii juridice, fiind stabilit si modul si cuantumul pedepsei, precum si forma in care aceasta urmeaza a fi executata.


Limitele, dar si efectele, incheierii acordului de recunoastere a vinovatiei se stabilesc prin avizul prealabil si scris al procurorului ierarhic superior. Imediat dupa incheierea acordului de recunoastere a vinovatiei, procurorul va sesiza instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond si ii trimite acesteia acordul, alaturi de dosarul de urmarire penala. Cea care decide, in final, ce se intampla cu acordul de recunoastere a vinivatiei, este instanta, printr-o decizie, in urma unei proceduri necontradictorii. Solutia este data dupa ascultarea procurorului, a inculpatului si avocatului acestuia, precum si a partii civile, daca este prezenta.


Sursa foto: Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri