Cel mai bine vandute ceasuri

Cel mai bine vandute ceasuriIn prezent, exista un grad destul de mare de intimidare fata de brandul Rolex (foto) in Romania, care deriva din inovatia, istoria, manufactura adusa la nivel de arta, sustine Raluca Dobre, director de comunicare la Chronolink, unicul distribuitor Rolex in Romania. Sunt chiar unii purtatori care si-au cumparat ceasul cu constiinta faptului ca prin acest gest sprijina cauzele filantropice ale Institutului Rolex, care are o structura asemanatoare unei fundatii si doneaza cea mai mare parte a profitului pentru cauze nobile.

Aproximativ 60% dintre ceasurile Rolex achizitionate in criza au fost modele cu design clasic, care pot fi purtate atat la o intalnire de afaceri la inalt nivel, cat si in vacanta, modele in combinatie de aur galben cu otel sau doar otel, care se plaseaza ca valoare intre 5.000 si 20.000 euro.

O alta categorie de clienti a fost interesata in modelele profesionale de la Rolex, printre care se numara Daytona, Deepsea sau Submariner.

Criza nu a adus o schimbare majora la nivelul achizitiilor de ceasuri de lux, potrivit Helvetansa. "Vacheron Constantin a ramas campion, mai ales in contextul in care clientii s-au orientat catre marcile cu traditie, secondat de IWC, Jaeger – LeCoultre si Cartier. Anul a debutat cu vanzarea unei piese speciale, Master Grande Tradition Tourbillon de la Jaeger – LeCoultre, in valoare de 100.000 euro", conform Nicoletei Pavel, director retail Helvetansa. Tot in primele luni din 2011 s-au vandut si ceasuri de 5.000 euro.

Circa 38% din vanzari au fost constituite din produse cu preturi mai mari de 15.000 euro, clientela pentru astfel de produse speciale conservandu-se in mare masura. Acest rezultat s-a bazat si pe o disponibilitate mai mare a marcilor de a furniza piesele speciale intr-un timp mai scurt, potrivit lui Pavel.

Horologivm a vandut si ceasuri de peste 10.000 euro in perioada de criza.

Cum s-au schimbat obiceiurile de consum

Cum s-au schimbat obiceiurile de consumStudiile internationale arata ca in timpul crizei piata luxului a scazut cu 15 - 50% la nivel global, in functie de puterea brandului. Dobre considera ca ceea ce face diferenta intre companiile de pe aceasta piata este gradul de notorietate al brandului, cash flow-ul jucatorului si gradul de indatorare la banci al importatorului.

Piata ceasurilor de lux a fost la fel de afectata ca toate celelalte segmente premium, spune Melania Alexe, country manager al magazinului de ceasuri premium Horologivm (Agent Oficial Maurice Lacroix in Romania)."Am vazut clienti care s-au ferit sa isi afiseze ceasurile de lux, ba chiar au refuzat pana si pungile branduite pentru a nu da nastere la discutii si interpretari. Iar scaderile au fost semnificative – vanzarile au coborat cu 20-25% in anul trecut, fata de 2009", arata Alexe.

Pe de alta parte, Nicoleta Pavel, de la Helvetansa, da ca exemplu pozitiv grupul de lux Richemont, care a anuntat o crestere de 33% in vanzari pe anul trecut, iar exporturile de ceasuri elvetiene au crescut cu 14,7% in perioada ianuarie – martie 2011, fata de aceeasi perioada a anului anterior. "Anumite branduri au preferat sa-si deschida propriile magazine in cele mai importante locatii din lume, aproape lunar inregistrandu-se o astfel de actiune", potrivit reprezentantei Helvetansa.

Din perspectiva consumatorului, criza a generat si lucruri bune: s-a redus numarul achizitiilor de impuls, clientul a devenit mai atent, mai educat si mai rafinat din punct de vedere al gusturilor in materie de ceasuri.

De asemenea, obiceiurile de consum s-au schimbat – daca inainte luxul era asociat cu o carcasa din aur si diamante, acum nu mai conteaza atat de mult materialul carcasei unui ceas, ci complexitatea mecanismului, finetea executiei si traditia manufacturii. "Dimensiunile carcaselor nu mai sunt alese dupa «ce se poarta», cat mai ales dupa principiul «sa imi vina bine», sa se «aseze perfect pe mana celui care-l poarta»", adauga Melania Alexe.

Branduri care au disparut de pe piata locala

Branduri care au disparut de pe piata localaCriza a avut un efect dublu, in opinia Nicoletei Pavel. Daca pe de o parte, au disparut din marcile prezente pe piata romaneasca, pe de alta parte, au intrat pe plan local alti jucatori, unii poate chiar mai importanti decat cei care au renuntat la Romania. "Helvetansa a castigat in portofoliu nume precum Chanel, Carl F Bucherer, Vulcain sau Frieden. Datorita noii strategii a grupului Bvlgari, marcile Daniel Roth si Gerald Genta au fost asimilate sub numele de Bvlgari, ducand astfel la falsa disparitie a marcilor", relateaza ea.

De asemenea, unele branduri au suferit la nivel international din cauza politicilor interne ale manufacturilor, iar altele au iesit pur si simplu de pe piata din Romania. Colectiile brandurilor ramase au fost adaptate cererii de pe piata, iar primii ani de criza au generat un blocaj al stocurilor pe toata piata, dupa cum arata country managerul Horologivm.

Importatorii nu s-au mai avantat la colectii mari, ci au devenit mai selectivi, mai atenti la cerintele clientului. Multa vreme, acestia s-au luptat cu stocurile deja achizitionate. S-au inchis magazine in tara, s-au deschis magazine noi, dar nu s-au schimbat jucatorii, continua reprezentantul agentului oficial al Maurice Lacroix in Romania.

"Noii jucatori s-au concentrat pe zona Calea Victoriei, si nu neaparat pentru ca aici se creeaza un pol al luxului, ci pentru ca odata cu criza domeniul imobiliar a devenit mult mai ofertant intr-o zona in care in anii trecuti doar visai sa poti deschide un magazin", spune Melania Alexe (foto).

Anumite companii de pe piata de ceasuri au fost afectate de criza din cauza gradului de indatorare la banci. In cazul Chronolink, strategia companiei a fost aceea de a investi fara folosirea surselor bancare. Pe timp de criza, lipsa de eficienta a creditelor s-a intensificat si pe fondul fluctuatiei cursului valutar. "Ca si ceilalti distribuitori de ceasuri si bijuterii, suntem obligati sa vindem in lei, desi platile catre manufacturi se fac in euro, franci elvetieni sau dolari, ceea ce are un impact negativ asupra marjei de profit", mentioneaza Raluca Dobre.

Piata ceasurilor da semne de revenire

Piata ceasurilor da semne de revenirePiata bunurilor de lux romaneasca are un mare potential, iar in ultimii ani s-a putut observa o consolidare a unei categorii de persoane cu venituri ridicate, printre care se numara avocati, bancheri si antreprenori. Desi acestia au fost afectati de criza la nivel de business mai degraba decat personal, odata cu revenirea economica, ei isi vor putea urma interesele si pasiunile, printre care se numara produsele de lux.

"Noua clasa a devenit motorul principal de crestere, produsele de lux devin noul statut, simbol al persoanelor de succes. Pe piata ceasurilor, cred ca exista destul loc pentru crestere in urmatorii ani si consider ca va avea loc o schimbare a acestui segment, concentrat in momentul de fata in Bucuresti", afirma Dobre.

Mai mult, faptul ca industria ceasurilor de lux incepe sa isi revina la nivel international a fost evident anul acesta la Baselworld 2011, unde manufacturile elvetiene au anuntat cresteri optimiste cu pana la 20% a exporturilor, marea majoritate sustinute de piata asiatica.

Si Horologivm a avut o evolutie contra curentului. Acest lucru a inceput cu deschiderea magazinului in toamna lui 2008, cand criza se «instaura» pe plaiurile mioritice, a continuat cu lansarea pe piata din Romania, in februarie 2009, a Monobrand Boutique Maurice Lacroix – Horologivm si cu intrarea, in 2010, a doua branduri noi de ceasuri, unul dintre ele fiind Fortis Watches. In acest moment, Horologivm este importator, agent oficial si service autorizat pentru brandurile Maurice Lacroix, Fortis, Aerowatch (foto), MeisterSinger, Traser.

La fel, strategia Chronolink pe timp de criza a fost expansiunea si consolidarea companiei. Astfel, unicul distribuitor Rolex in Romania a deschis in decembrie 2009 magazinul multibrand Ellinas, unde a adus un brand renumit de bijuterii din perle, Mikimoto, si un brand de bijuterii cunoscut extensiv de celebritatile de la Hollywood, numit Boucheron. In noiembrie 2010, Chronolink a deschis un alt magazin monobrand Rolex pe Calea Victoriei.

Asa cum s-a intamplat si in perioada de criza, cei de la Chronolink estimeaza ca vanzarea modelelor ceasurilor Rolex va avea o tendinta ascendenta. La ora actual se observa o tendinta de crestere a cererii pentru modele Rolex in combinatie de aur cu otel, cu o mare varietate de cadrane.

Din punct de vedere al tendintelor, managerul Horologivm crede ca asistam la o reintoarcere in trecut, catre modelele simple, vintage. Clientii investesc in marcile cu traditie, in modelele serie limitata sau complicate, in designul minimalist.

Trendul in piata ceasurilor de lux, resimtita de Helvetansa, este de achizitii in gama 1.500-2.500 euro
, perceptia consumatorului actual fiind ca aceasta gama de pret este deja lux.