Deveau, Clifford Chance: Fara citit, viata se scufunda in conferinte si e-mailuri

Deveau, Clifford Chance: Fara citit, viata se scufunda in conferinte si e-mailuriKevin-Paul Deveau (foto), senior associate in cadrul casei de avocatura Clifford Chance spune ca nu si-a imaginat vreodata ca va renunta la hartie, in favoarea suportului digital. „Nu am crezut niciodata ca voi trece pe dispozitive electronice. Am preferat intotdeauna hartia. Tinand o carte in mana, un ziar sau o revista este, intr-o mare masura, mult mai real decat cititul pe dispozitivele electronice”, sustine Deveau

Comoditatea este principalul motiv pentru care avocatul a facut trecerea la suportul digital. „Posibilitatea de a descarca cea mai recenta editie Financial Times sau The Economist la scurt timp dupa publicare sau accesarea acestora ori de cate ori am un moment liber si, mai mult decat atat, posibilitatea de a descarca o carte recomandata de un prieten - la numai cateva click-uri distanta sunt cateva din avantajele pe care mi le ofera acest tip de suport.

Pentru un expat, confortul devine totodata un factor esential cand vine vorba de lectura. „Atunci cand sunt la Londra, nu trebuie sa merg foarte mult pentru a gasi o copie a publicatiei Financial Times sau pentru a citi o carte despre politica britanica. Insa atunci cand ma aflu si sunt stabilit intr-o tara unde nu se vorbeste nativ limba engleza, nu poti gasi mereu ceea ce cauti, iar Amazon este extrem de util. Ai practic acces la orice iti doresti”, spune el.

Amazon Kindle si iPad, gadget-urile care il tin mereu conectat

Detine un Amazon Kindle si o tableta iPad cu ajutorul carora rasfoieste paginile publicatiilor si ale cartilor preferate: „Cartile mi le procur de pe site-ul Amazon.com, care pot fi citite la fel de usor si pe iPad cu ajutorul aplicatiei Kindle. Cumpar ocazional si din libraria online a Apple, dar selectia cartilor nu este la fel de buna ca pe Amazon”.

Desi ocupat in majoritatea timpului, Kevin-Paul Deveau nu simte ca citeste mai mult cu ajutorul noilor tehnologii. „Un lucru este sigur: daca nu as avea la indemana suportul digital mi-ar fi foarte greu sa gasesc carti bune in limba engleza in timp ce calatoresc. Fara ajutorul Kindle sau iPad nu as citi probabil la fel de mult cum o fac acum”.

Ultima carte citita a fost „1000 Years of Annoying the French” de Stephen Clarke: „Eram in cautarea unor sfaturi, indrumari si sugestii”, sustine expatul. In prezent, „rasfoieste paginile digitale” ale „The Parnership: a History of Goldman Sachs”, scrisa de Charles Ellis.

"Cititul pentru mine este totul sau nimic"

Deveau spune ca aloca zilnic, in medie, doua ore de lectura ziarelor preferate, revistelor dar si cartilor.

„Cititul pentru mine este totul sau nimic. Este o sarcina si o activitate personala care iti consuma timp intr-o epoca in care nimeni nu il poate risipi. Am neglijat lectura pentru cateva luni si am spus ca nu voi mai face niciodata asa ceva. Cititul ma deconecteaza, ma face sa gandesc din alta perspectiva si sa reflectez. Fara aceasta, viata mi se pare ca se scufunda in conferinte, emailuri, intalniri, mese, etc.”

Bogdan Georgescu: Aleg cartile in functie de ce vreau sa invat sau sa dezvolt

Bogdan Georgescu: Aleg cartile in functie de ce vreau sa invat sau sa dezvoltBogdan Georgescu, managing partener al companiei de consultanta imobiliara Colliers si si CEO al Teach for Romania, citeste atat carti tiparite, cat si in varianta electronica, pe Kindle.

Deocamdata, formatul traditional ramane preferat, mai ales ca asa poate imprumuta cartile si prietenilor, insa incet, incet spune ca va face tranzitia spre Kindle.„Am un Kindle care mi se pare mult mai practic decat o carte tiparita. Este mai mic, usor, tine minte unde am ramas si cumpar orice carte intr-un minut”, explica Georgescu.

Singurul dezavantaj al Kindle, considera Bogdan Georgescu, este ca Amazon nu are inca functia „de imprumut” si pentru Europa. Asa ca, pentru a putea imprumuta carti si prietenilor, alege formatul clasic, librariile sale preferate fiind Diverta si Carturesti. Citeste cartile pe rand, intrucat timpul pentru lectura este redus si vrea sa termine o carte „intr-un timp rezonabil” incat sa-si mai aduca aminte cum a inceput.

„Am citit recent «Made to Stick» (n.r. Idei cu impact garantat), o carte despre cum sa transmitem idei clare si memorabile. O carte care se citeste usor si are un concept usor de pus in practica. Acum am inceput biografia lui Steve Jobs. Desi sunt inca la primele capitole, povestea mi se pare foarte interesanta”, afirma Bogdan Georgescu.

"Industria de carte nu a tinut pasul cu dezvoltarea societatii"

O carte de care nu s-a putut „dezlipi” pana cand nu a terminat-o a fost „Work Hard. Be Nice”, scrisa de Jay Mathews. Povestea este despre doi tineri inspirationali care au creat cele mai promitatoare scoli din America.

„Prefer carti cu povesti adevarate si incerc sa aleg cartile in functie de ce vreau sa invat sau sa dezvolt.Citesc insa mult mai multe articole sau studii de caz. Imi plac cartile, dar cred ca industria de carte nu a tinut pasul cu dezvoltarea societatii si realitatile cotidiene. Majoritatea cartilor au acelasi format ca acum 200 de ani, cu un subiect descris in cateva sute de pagini, cateva personaje si 2-3 lectii care reies mai mult sau mai putin clar”, arata Bogdan Georgescu.

In opinia sa, viata noastra se desfasoara la o viteza mult mai mare fata de secolele trecute si oamenii au mult mai putin timp disponibil si mult mai multe optiuni de distractie. „Vorba unui prieten: «fast is the new black».Daca scriitorii nu se vor adapta la realitatile vremurilor, cred ca piata de carte va scadea dramatic in urmatorii 20-30 de ani si va fi inlocuita de materiale care se pot parcurge in decursul unei calatorii cu metroul”, incheie el.



Mihai Seceleanu: Plimbarea printre rafturi si rasfoitul paginilor nu pot fi imitate

Mihai Seceleanu: Plimbarea printre rafturi si rasfoitul paginilor nu pot fi imitateMihai Seceleanu (foto), managing partner InternetCorp - trustul care editeaza publicatiile Wall-Street.ro, Kudika.ro, Garbo.ro sau portalul de reduceri Kuponiada.ro, spune ca a ales suportul digital in detrimentrul cartilor traditionale pentru rapiditatea prin care poti avea acces la cartea pe care ti-o doresti, dar ramane in continuare atras de clasica hartie.

“Principalul avantaj al suportului digital este ca imi permite un acces extraordinar de rapid la cartea pe care mi-o doresc, care poate mai are foarte mult pana sa ajunga in Romania. Cu toate acestea insa, in 90% din cazuri prefer sa citesc mai degraba carti in format traditional, pe hartie, pentru ca atat plimbarea printre rafturi cat si rasfoitul paginilor sunt niste experiente care nu pot fi imitate de niciun suport electronic.

"Am cumparat multe carti dintr-o mica librarie din Vama Veche"

Pentru cititul pe format digital, Mihai Seceleanu foloseste prima generatie iPad, achizitionata in urma cu 2 ani din Elvetia si spune ca isi cumpara cartile de pe Amazon. Pentru cartile “clasice”, insa, merge direct la librarii. “Merg la Carturesti sau … oriunde imi iese in cale o librarie si vreau sa citesc ceva. Cred ca un loc din care am cumparat multe carti este o mica librarie din Vama Veche”.

In general, Mihai Seceleanu prefera „carti usoare”: de aventuri/fictiune sau thrillere. „Cred ca am citit tot ce s-a publicat in Romania de Grisham. Sunt cazuri in care citesc si carti de business, management , leadership sau antreprenoriat, caz in care ma indrept mai degraba spre suportul electronic”.

Ultima carte citita

“«By Invitation Only: How We Built Gilt and Changed the Way Millions Shop» este cartea pe care am luat-o de pe Amazon si am inceput sa o citesc. Cartea este scrisa de cofondatoarele Gilt Group si prezinta o poveste fresh, dinamica, a evolutiei cu suisuri si coborasuri a celebrului site de flash sales. Cand citesti asa ceva, parca incepi sa intelegi ca pierzi timpul in Romania”, povesteste Seceleanu.

Seceleanu sustine ca daca pune mana pe o carte interesanta poate sa o citeasca si pentru 10 ore pe zi: “Este greu de vorbit de o medie zilnica, in momentul in care pun mana pe o carte interesanta pot citi si 8-10 ore pe zi, in weekend bineinteles. Cititul este un mod de a ma relaxa, de a ma indeparta de mici tensiuni cotidiene”, mai spune el.

Taudor, Renania: Imi plac cartile care imi dau o alta perspectiva de a vedea lucrurile

Taudor, Renania: Imi plac cartile care imi dau o alta perspectiva de a vedea lucrurileDirectorul general Renania, Florentina Taudor (foto), citeste cu foarte mare placere orice carte ii pica in mana, indiferent ca ar fi pe suport de hartie sau electronic, carte de business sau beletristica.

„Prefer insa cartea traditionala, pentru ca hartia mi se pare mai «calda», sa rasfoiesc o carte este o placere deosebita, sa dau o pagina sau sa simt mirosul proaspat de tipar, toate acestea fac parte din ritualul meu de a citi o carte”, sustine Taudor.

Managerului Renania ii plac cartile educationale, cartile de business si, in general, cele care ii dau o alta perspectiva de a vedea lucrurile si spune ca nu ii plac cartile politiste, de aventuri si cele de dragoste.

Din categoria cartilor pe care le-a citit si nu le-a putut lasa din mana se numara si „Trei intr-o barca” de Jerome K. Jerome, o carte pe care o citeste aproape in fiecare an. „Este o lectura spumoasa si o citesc cu placere”.

"Ce-ar face Steve...?"

In prezent, directorul Renania citeste "Steve Jobs. Secretele inovatiei. Principii radicale pentru un succes rasunator". “Este o carte pe care cu greu o lasi din mana, iar cand o lasi ramai cu ea in minte in tot ceea ce faci, ramai inevitabil cu intrebarea «Ce ar face Steve...?». Dedic circa o ora, uneori chiar doua, dar sunt zile cand citesc si mai mult.”

Managerul roman spune ca nu are o anumita preferinta cand vine vorba de locul din care sa isi achizitioneze o carte: “Daca sunt carti care nu sunt publicate in tara sau de care am nevoie mai repede decat as avea timp sa merg sa le cumpar, atunci le cumpar online, daca merg in oras atunci imi place sa ma plimb printre rafturi, si sa imi aleg cartile”.

Prima carte pe care a citit-o in cateva ore a fost acum 20 de ani: „Crima si pedeapsa” (Dostoievski). „Citesc neintrerupt orice carte a lui Orhan Pamuk, Garcia Marquez sau Eliade, iar din cartile de business as citi oricand Peter Drucker”, povesteste aceasta.

Daca ar fi sa rezume in numai cateva cuvinte acest hobby, managerul Renania ar spune ca cititul „este o parte din mine”.

Haraga, Nokia Siemens Networks: Ma documentez si apoi plec la "vanatoare"

Haraga, Nokia Siemens Networks: Ma documentez si apoi plec la "vanatoare"Angela Haraga (foto), country manager Nokia Siemens Networks, sustine ca a ramas fidela “foii de hartie” pentru ca ii ofera cea mai completa experienta a lecturii. “Imi place mirosul hartiei, imi place sa rasfoiesc, sa simt greutatea cartilor si cel mai mult imi place cand hartia de calitate si tiparul impecabil transforma o carte intr-un obiect de arta dincolo de textul tiparit”.

Managerul roman spune ca isi cumpara obiectele pentru lectura din librarii, muzee sau de pe internet.

“Cumpar carti, reviste, albume, ghiduri de calatorie, publicatii pe care fie le «vanez» sau care ma inspira pe moment din librarii, din muzee, de pe internet, oriunde le gasesc. Mai am inca, iesiri in oras dedicate cumpararii de carte. Plec in calatorii intodeauna insotita de un ghid Dorling Kindesley, si ma intorc inevitabil cu alte carti. Am momente cand ma preocupa cate un subiect, ma documentez si apoi plec la «vanatoare»”.

Angelei Haraga ca ii place foarte mult sa gateasca si deja detine o colectie impresionata de carti de profil. “Imi place mult sa gatesc, am deja o colectie de carti minunate care nu sunt neaparat carti de bucate: ultima am cumpat-o de pe internet (phaidon.com) este o editie noua a cartii lui Farran Adria: A day at el Bulli ( O zi la El Bulli) .

Country managerul Nokia Siemens Networks spune ca are pe noptiera un teanc de carti si reviste care asteapta sa fie citite sau recitite.

"Lolita m-a enervat ingrozitor"

“Nu stiu sa spun care e ultima pentru ca citesc cate doua, trei carti in acelasi timp, dar o carte care m-a enervat ingrozitor a fost «Lolita» lui Vladimir Nabokov din cauza efectului straniu pe care l-a avut asupra mea. Citeam cu un disconfort profund chiar revolta asupra subiectului, dar la final am ajuns sa accept personajul si am avut momente cand i-am inteles sentimentele. E o carte care m-a intristat si mi-a placut in acelasi timp.”, spune Haraga.

Managerul roman prefera biografiile, autobiografiile si memoriile cu precadere cele de sau despre pictori si scriitori, motiv pentru care, in prezent, citeste o biografie a lui Marc Chagall scrisa de Jackie Wullschlager, critic de arta la Financial Times: Chagall, Love and Exile. “A fost o descoperire extraordinara, Jackie Wullschlager are ochii unui pictor si acuratetea unui istoric. As vrea sa citesc si biografia lui Hans Christian Andersen, scrisa tot de ea".

Cand vine vorba de timpul pe care il aloca acestei activitati, Angela Haraga spune ca din cate pentru literatura nu dispune de timpul pe care si l-ar dori.

"Citesc in valuri, cel mai mult in vacante si cand ma preocupa un subiect sau un autor. Zilnic citesc ziarele si saptamanal suplimentul de weekend al Financial Times. Daca sunt obosita seara sau pur si simplu nu am chef de lectura, imi iau in brate albumele de design si rasfoiesc pana adorm. Ma ajuta sa ma relaxez si sa ma gandesc la frumos".

Partener NNDKP: Imi place sa subliniez aspectele cele mai importante

Partener NNDKP: Imi place sa subliniez aspectele cele mai importanteAdina Chilim-Dimitriu (foto), partener in cadrul casei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), prefera cartile in format traditional deoarece placerea de a o rasfoi, de a avea un semn de carte prin care stii unde ai ajuns sau de a avea grija de obiectul care contine “lucrurile pe care le citesti” nu poate fi redata de niciun alt tip de suport.

“De cate ori pot cumpara o carte in format traditional, fie ca e vorba de un tratat pentru activitatea de la birou, fie literatura, prefer sa cumpar, si nu sa citesc online. Cand lucrez, imi place sa subliniez aspectele cele mai importante, sa pot reveni si sa imi urmaresc notitele de la prima citire. Folosesc internetul, citesc multe lucruri online - informatii pentru birou, research legislativ - dar in special cand nu am optiunea carte de hartie. Si in nici un caz literatura”.

Partenerul NNDKP isi achizitioneaza cartile de la librarie: “In general, cumpar cartile de la Carturesti. Tratatele de drept le mai comand online (cand isi comanda si alti colegi), spune Adina Chilim-Dimitriu.

Ultima carte citita de catre partenerul casei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen este 1Q84, un roman al scriitorului japonez Haruki Murakami. “Imi place stilul lui, limita dintre SF si real, firul povestirii, modul cum «construieste» personajele”.

In prezent, Admina Chilim-Dimitriu citeste “Tara mea inventata”, de Isabel Allende si spune ca a ales aceasta lectura pentru a a cautat ceva usor de citit in aceste zile.

"Sunt carti pe care nu le pot lasa din mana"

Petrece in jur de 30 minute in fiecare seara “in compania cartilor”, dar in functie de zile poate citi si mai mult :“Din pacate nu am foarte mult timp la dispozitie, dar sunt carti pe care nu le pot lasa din mana si citesc pana tarziu in noapte”, afirma avocatul NNDKP.

Adina Chilim-Dimitriu spune ca nu prefera un anumit gen, dar ca ii place stilul mai multor scriitori latino americani (Cortazar, Llosa), dar l-a citit cu mare placere pe Kundera sau pe Haruki Murakami. “Cand descopar un scriitor ale carui carti imi plac, cumpar si citesc toate cartile pe care le pot gasi in librarie. Este un mod de a ma relaxa, de a mai uita de griji si de agitatia de peste zi”.

Erimescu, imobiliare.ro: Cu cartile digitale fructific timp care altfel ar fi pierdut

Erimescu, imobiliare.ro: Cu cartile digitale fructific timp care altfel ar fi pierdutAdrian Erimescu (foto), directorul general al portalului de anunturi imobiliare.ro, spune ca citeste cu precadere carti in format digital datorita unor beneficii pe care i le aduce acest tip de lectura.

„In primul rand obtin instantaneu o carte care ma intereseaza, nu astept livrarea prin posta, am mereu la mine cel putin un device mobil - si in acest mod sunt conectat non-stop si am acces oricand la cartile si materialele care ma intereseaza. In plus, pot citi o carte pe iPad, telefon sau PC, in functie de locul in care ma aflu si fructific timp care altfel ar fi pierdut, ca de exemplu asteptarea in aeroport. Ca sa nu mai spus ca pot salva notite, care ma ajuta apoi sa fixez anumite idei”, sustine Adrian Erimescu.

Pentru toate acestea, directorul generalimobiliare.ro foloseste o tableta iPad2 - achizitionata in urma cu 2 ani de zile dintr-un magazin online, un smartphone Samsung Galaxy S2 dar si PC-ul.

"Lectura e o sansa de a invata continuu de la persoane care au batatorit deja calea"

Managerul roman, care spune ca „priveste lectura ca pe o sansa imensa de a invata continuu ceva nou de la persoane care au batatorit deja calea”, sustine ca isi descarca titlurile preferate de pe Amazon.com , iar in prezent lectureaza Agile Product Management with Scrum: Creating Products that Customers Love (Creaza produse pe care clientii le vor iubi - n.r.), scrisa de Roman Pichler. Mai mult, isi aduce aminte cu drag de parcurgerea biografiei lui Steve Jobs.

Erimescu citeste o singura carte, dar mereu tine de rezerva 1-2 alternative - „in functie de starea mea de spirit sau de nivel oboselii”. Totodata, managerul imobiliare.ro este pasionat de cartile despre oameni interesanti, motivationali, despre business, dar si despre hobby-ul sau: fotografia.

Dragne, Xella: Prefer cartile in format digital

Dragne, Xella: Prefer cartile in format digitalMarius Dragne (foto), director de marketing si vanzari la Xella Romania, distribuitor al solutiilor de BCA - Ytong, sustine ca prefera suportul digital deoarece este mult mai usor de utilizat.

„Prefer cartile in format digital pentru usurinta in utilizare avand in vedere tipul de viata alert si programul zilnic foarte incarcat. Tehnologia ma ajuta sa am permanent la mine cel putin o carte care imi place pe langa informatiile de business pe care le citesc zilnic”, spune Dragne.

Foloseste un iPad, pe care l-a achizitionat la inceputul anului trecut, si spune ca in acest mod ii este mult mai la indemana sa aiba intr-o singura sursa atat carti usoare cat si de business.

Totodata, Marius Dragne, considera ca cititul cartilor in format traditional va avea intotdeauna un farmec specific. Managerul roman isi achizitioneaza cartile „din sursele deja clasice ale internetului”, iar mai nou si de pe site-urile editurilor care au inceput sa comercializeze carti in formate speciale pentru tablete si e-book readere.

"Starea de spirit nu imi influenteaza alegerile"

Dragne citeste de obicei cartea inceputa, fie ca este despre strategii de marketing, vanzari, management, leadership sau loisir. “Starea de spirit nu imi influenteaza foarte mult alegerile de moment in materie de carti, dar nevoia de informatii defineste de multe ori prioritatile”.

In prezent, se delecteaza rasfoind “Steve jobs - iLeadership pentru o noua generatie”, despre care spune ca “prezinta viata un leader care a stabilit trenduri si s-a diferentiat puternic, care a schimbat destine si mai ales un om care a stiut sa isi urmeze visele".

Cartea pe suport digital l-a ajutat pe Marius Dragne sa citeasca mult mai des decat o facea in mod normal: “Am permanent cateva carti stocate pe iPad si imi sunt la indemana. Chiar daca timpul este limitat, imi este usor sa «rasfoiesc» cateva pagini”.

Despre cartea favorita, “Strategia oceanului albastru” de W. Chan Kim si Renée Mauborgne - o carte recomandata de o buna prietena - managerul roman spune ca aceasta se vorbeste despre strategie pura si forta diferentierii in lumea de afaceri, despre cum poti sa te diferentiezi in piata si sa adaugi valoare produsului tau, prin inovatie si gandire strategica. “Mi se pare o carte remarcabila pe care o recomand oricui doreste sa schimbe ceva in abordarea traditionala a muncii sale”.

Cititul, in opinia sa, reprezinta relaxare si invatare in acelasi timp. “O carte buna ma ajuta sa ma destind si in acelasi timp ma ajuta sa descopar lucruri noi despre oameni si filozofii de viata.

CEO Zitec: E-Book Readerul poate fi folositor persoanelor cu probleme de vedere

CEO Zitec: E-Book Readerul poate fi folositor persoanelor cu probleme de vedereDaca ar fi sa aleaga intre a citi aceeasi carte pe suport de hartie sau pe un e-reader, Alexandru Lapusan (foto), CEO al companiei Zitec - specializata in dezvoltarea de produse si aplicatii online - ar alege fara ezitare e-readerul.

“Este mult mai usor de folosit, ai acelasi dispozitiv pentru orice carte sau revista doresti sa citesti, poti cauta foarte usor un cuvant in dictionar sau sa faci adnotari. Ca sa nu mai vorbim ca in cazul unei calatorii va ocupa mai putin loc chiar decat o singura carte”.

Managerul roman sustine ca un e-book reader poate fi folositor celor cu probleme de vedere. “Cred ca pentru persoanele cu probleme de vedere un e-reader poate face o diferenta enorma in momentul in care poti sa modifici dimensiunea literelor foarte usor".

Foloseste un Kindle Touch de la Amazon si sustine ca de mult timp isi dorea sa isi achizitioneze un astfel de dispozitiv: “Mi l-am achizitionat in urma cu 2 saptamani de pe o platforma online si deja imi pare rau ca nu l-am cumparat mai demult”.

Oferta Amazon pentru carti in limba romana este limitata

In ceea ce priveste cartile, Alexandru Lapusan spune ca si le achizitioneaza cu precadere din magazinul online Amazon: “Am gasit si foarte multe carti disponibile online pe alte siteuri, si mai ales in limba romana, oferta pe Amazon fiind foarte limitata in aceasta privinta”.

De obicei, managerul roman citeste o singura carte pana la final inainte de a alege o alta lectura, insa atunci cand isi petrece timpul cu copiii sai lucrurile se schimba putin.

“Pe acest dispozitiv imi este foarte usor sa trec de la lectura mea la povestile de seara pentru cei doi copii ai mei si chiar sa le ofer cu usurinta mai multe optiuni. Acum suntem la «Colt Alb» si ne pregatim pentru «O lume disparuta», iar eu ma ocup cu traducerea si adaptarea live”, sustine seful Zitec.

In acest moment, Lapusan citeste seria fantasy "A Song of Ice and Fire" a lui George R.R. Martin - fiind de mult timp pe lista sa de asteptare.

“Imi place acest gen, iar R.R. Martin are un mod interesant de a surprinde. Spre deosebire de genul clasic fantasy, in «A Song of Ice and Fire» personajele principale mor, albul nu este mereu alb iar personajele sunt mai complexe. Cu toate acestea este foarte usor de citit si nu prea poti sa lasi cartea din mana”, povesteste managerul roman.

Seful dezvoltatorului de produse si aplicatii online Zitec spune ca aloca in jur de 2 ore/zi pentru acest tip de activitate.

Popescu, Eco-Rom Ambalaje: Suportul digital nu transmite emotia autorului

Popescu, Eco-Rom Ambalaje: Suportul digital nu transmite emotia autoruluiSorin Popescu (foto), directorul general Eco-Rom Ambalaje, sustine ca a ramas un traditionalist si inca este fidel “foii de hartie”.

“Hartia, «foaia de hartie», transmite intotdeauna, epoca, traditii, cultura,. Un document este cu atat mai pretios cu cat are o vechime, o istorie. Cu siguranta suportul digital are si el utilitatea lui, dar este rigid, rece si nu transmite, inca, emotia autorului”, spune el.

Managerul roman se declara un fan al scriitorului si analistului politic, Bogdan Teodorescu deoarece abordeaza atat subiecte legate de actualitate cat si jurnale da calatorii. Ultima sa carte citita este “Cinci milenii de manipulare”, un roman aparut la editura Tritonic in 2007.

Pe langa pasiunea pentru cartile lui Bogdan Teodorescu, biblioteca managerului roman cuprinde carti de la clasici pana la contemporani. “Genurile s-au schimbat odata cu trecerea anilor. Acum sunt atras de jurnale de calatorie”, subliniaza el.

“Cititul este pentru mine o relaxare si o evadare din tumultul cotidian. Nu pot spune ca citesc zilnic, oricum, circa 2ore/saptamana, de regula la sfarsit de saptamana”, sustine directorul general Eco-Rom Ambalaje.

Wizz Air: Daca nu locuiesti in Romania, achizitia de e-books in romana e solutia perfecta

Wizz Air: Daca nu locuiesti in Romania, achizitia de e-books in romana e solutia perfectaVeselin Milicici (foto), regional marketing manager in cadrul companiei Wizz Air, abia se obisnuieste cu suportul digital de citire a cartilor dupa ce in urma cu o luna si-a achizitionat o tableta iPad cumparata din retailul traditional, intr-una dintre calatoriile sale.

“Nu am fost un mare fan al suportului electronic si inca ma obisnuiesc cu ideea. Intr-adevar, este mai practic. Mai ales daca nu locuiesti in Romania, achizitia online de e-books in limba romana e solutia perfecta".

Totodata, managerul Wizz Air sustine ca daca munca iti impune calatorii frecvente, folosirea unui suport electronic pentru citit este mult mai avantajos: “Pana acum luam cu mine 2,3 carti care erau atat grele cat si voluminoase. De cand am trecut pe varianta digitala am cu mine permanent 20, 30 de carti.

De asemenea, mai ales in cazul literaturii de specialitate, un avantaj clar este dat de modul in care se pot face insemnari, notite si mai ales de conectivitatea instantanee la internet si la alte referinte legate de un anumit subiect”, explica el.

Cumpara cartile de pe elefant.ro, de la Polirom sau Nemira

„Fiind inca un incepator nu am o lista foarte lunga de furnizori. Pentru Romania folosesc elefant.ro dar am observat cu placere ca atat Polirom cat si Nemira au o sectiune de ebook. Majoritatea insa vin de pe amazon.com si ibooks. Unele mi le mai imprumuta prietenii, in format electronic”, sustine Veselin Milicici

Managerul spune ca citeste mai multe carti si ca prefera libertatea de a le alege in functie de starea de spirit. „Niciodata nu citesc o singura carte. Imi place libertatea de a alege in functie de starea de spitrit, asa ca in general am cate 2, 3, 4 carti incepute”.

Ultima carte citita de regional marketing managerul Wizz Air a fost „Cimitirul din Praga” al lui Umeberto Eco. In prezent, Veselin Milicici citeste “Sus in Aer” de Walter Kirn. „A fost si ecranizata, insa nu am apucat sa vad filmul. Din cate am citit in prefata autorului, se pare ca difera destul de
mult”.

Aloca lecturii maximum doua ore

Desi dedica intre 80-90% din timpul lecturii beletristice si spune ca nu are un gen preferat, managerul este de parere ca sunt momente in care citeste carti pe care nu le poate lasa din mana.

„Sunt si perioade un pic mai linistite. Daca ar fi sa fac o medie pe zi, cred ca dedic lecturii undeva intre una si doua ore pe zi.”

Printre cartile citite de care nu s-a putut „dezlipi”, se numara „Pendului lui Foucault” (Umberto Eco), „Un veac de singuratate” (Gabriel Garcia Marquez), „Razboi si Pace” (Lev Tolstoi), „Paradisul de dupa colt” (Mario Vargas Llosa), „Sexus” (Henry Miller), „Cu moartea-n suflet” (Jean Paul Sartre), „Falsificatorii de bani” (Andre Gide) sau „Peripetiile bravului soldat Svejk” (Jaroslav Hasek).