Fructele maniei (1940)

Fructele maniei (1940)Filmul lui Ford schiteaza "odiseea unei familii de tarani saraci", expropriati in timpul Marii Depresiuni din anii '30.

Familia calatoreste de pe coasta de Vest a Statelor Unite spre California, in cautarea de locuri de munca, traind in tot acest timp tragedia de a fi fara adapost in perioada Marii Depresiuni.

O viata minunata (1946)

O viata minunata (1946)Capodopera lui Frank Capra este unul dintre cele mai cunoscute filme despre recesiune din istoria cinematografiei.

"O viata minunata" este un film care te umple de optimism, despre un inger care incearca sa ajute un om de afaceri plin de compasiune dar frustrat, aratandu-i cum ar fi aratat viata daca el nu ar fi existat.

Hotii de biciclete (1948)

Hotii de biciclete (1948)Daca ai pierdut vreodata un job din cauza lipsei unui mijloc de transport de incredere, nu vei putea sa nu il simpatizezi pe Antonio, caruia i-a fost furata bicicleta, singurul lui mijloc de a face un ban intr-o perioada in care somajul in Italia era la cote similare cu cel din timpul Marii Depresiuni din America.

Regizorul filmului, Vittorio De Sica, transpune in acest film reflectiile sale despre munca si demnitate.

Iarba raului (1987)

Iarba raului (1987)Povestea filmului realizat in 1987 de Rob Cohen se petrece la sfarsitul anilor '30, dupa ce America a trecut prin cea mai severa depresiune din istorie.

Francis Phelan (Jack Nicholson), fost jucator de baseball, cutreiera aiurea strazile orasului Albany, cautandu-si ici-colo cate o slujba, ca sa aiba bani de bautura. I se alatura Helen Archer (Meryl Streep), fosta iubita si tovarasa de pahar, si impreuna deapana amintiri din trecutul trist care-i bantuie pe amandoi, sperand ca, intr-o zi luminoasa, se vor putea elibera de el. Insa niciunul dintre ei nu mai crede cu adevarat ca acea zi va sosi vreodata, potrivit rezumatului Cinemagia.ro.

Oameni si soareci (1992)

Oameni si soareci (1992)Ecranizarea din 1992 dupa celebrul roman al lui John Steinbeck reda povestea lui George si Lennie, doi tineri someri, care incearca sa isi faca un viitor in America in timpul Marii Depresiuni.

"Lucrurile sunt ingreunate de faptul ca Lennie este retardat si putini sunt aceia care il primesc sa lucreze. El este o fire foarte blanda, dar din cauza staturii sale impresionante si a puterii iesite din comun, este un om periculos. Visele le vor fi spulberate, atunci cand Lennie comite o crima din prea multa dragalasenie", scrie Cinemagia.ro.

Tokyo Sonata (2008)

Tokyo Sonata (2008)Filmul lui Kiyoshi Kurosawa este o meditatie asupra eroziunii structurii sociale in familia japoneza, in perioada "deceniului pierdut".

Functionarul Ryuhei Sasaki este concediat, dar nu are curajul sa ii zica sotiei si incearca cu disperare sa mentina ordinea familiala.



Inside Job (2010)

Inside Job (2010)Inside Job, in regia lui Charles Ferguson, este unul dintre cele mai reusite documentare despre criza financiara din 2008.

Potrivit Cinemagia.ro, documentarul este cea mai cuprinzatoare analiza a crizei financiare globale care a provocat pierderi de peste 20 triliarde de dolari si a lasat milioane de oameni fara loc de munca si/sau locuinta.

Margin Call (2011)

Margin Call (2011)Margin Call (Panica pe Wall Street) este filmul de debut al regizorului J.C. Chandor. Thrillerului ce beneficiaza de o distributie impresionanta: Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons, Stanley Tucci, Demi Moore.

"Plasat in universul financiar, unde mizele sint uriase, MARGIN CALL este un thriller despre jucatorii-cheie dintr-o firma de investitii pe parcursul a 24 de ore din perioada inceputului crizei financiare mondiale, in 2008", potrivit Cinemagia.ro.

Larry Crowne (2011)

Larry Crowne (2011)Larry Crowne este un film despre modul in care dificultatile recesiunii actuale il fac pe un om obisnuit sa se reinventeze si sa descopere o neasteptata sansa in viata, potrivit rezumatului Cinemagia.ro.

"Inainte de a fi demis, amabilul Larry Crowne (Tom Hanks - care este si regizorul filmului) era angajatul model al unui hipermarket pentru care lucrase inca de cand parasise Marina. Dar acum, cu demisia in brate, cu ipoteca neplatita si nestiind cu ce sa-si ocupe timpul liber aparut pe neasteptate, Larry nu are alta varianta decat sa asculte sfatul bunilor sai prieteni si vecini si sa se intoarca la scoala, la colegiul de stat, ca s-o ia de la inceput".

Too Big to Fail (2011)

Too Big to Fail (2011)Filmul lui Curtis Hanson exploreaza mecanismele ce au condus la declararea falimentului de catre colosul bancar Lehman Brothers, incercand sa raspunda la intrebarea daca acest faliment putea fi evitat de catre Guvernul nord-american prin acordarea unui sprijin financiar masiv din partea Trezoreriei statului si din partea Rezervei Federale, banca centrala a SUA, conform rezumatului Cinemagia.ro.