Brevet de merit parafat de Adolf Hitler

Brevet de merit parafat de Adolf HitlerBrevetul de merit cu parafa lui Adolf Hitler a fost acordat Maiorului Teofil Sidorovici, conducatorul organizatiei ”Straja Tarii”, fondata de Carol al II-lea in 1935, potrivit comunicatului Artmark.

Suspectata a fi o miscare paramilitara, menita sa ofere o alternativa la ”Miscarea Legionara” condusa de Cornel Zelea Codreanu, tot mai populara in randul tinerilor romani, ”Strajeria”, cum mai era denumita a fost reorganizata in 1938 in linie cu principiile noului Front al Renasterii Nationale, partid menit sa inlocuiasca proaspat-desfiintata scena politica romaneasca.

Acordarea de catre regimul nazist a unui ordin sportiv conducatorului Strajeriei pare sa confirme afinitatea miscarii cu Hitler Jugend, organizatia tineretului fascist din Germania.

Torta olimpica din 1972

Torta olimpica din 1972Artmark deschide jocurile Licitatiilor cu torta olimpica de la Olimpiada din 1972, pret de pornire 350 €.

Spectaculoasa torta a fost folosita la trecerea flacarii olimpice pe teritoriul Romaniei, in deschiderea Jocurilor Olimpice de la Munchen. Olimpiada a marcat, pentru Germania, primul eveniment sportiv de anvergura dupa Olimpiada nazista din 1936 si, totodata, un nou scandal de antisemitism, datorat rapirii si uciderii a 11 atleti israelieni (dintre care unul, Andre Spitzer, evreu de origine romana) de catre gruparea palestiniana ”Black September”.

Pentru Romania, Jocurile Olimpice de la Munchen au insemnat noi medalii de aur pentru Ivan Patzaichin (caiac canoe), Gheorghe Berceanu si Nicolae Martinescu (lupte greco-romane).

Sampanie Dom Perignon din 1993

Sampanie Dom Perignon din 1993La licitatia Artmark va putea fi adjudecata si o sticla de 3 litri de Dom Pérignon Vintage, din 1993. Creata doar in anii cu adevarat remarcabili, Richard Geoffroy, chef sommelier Dom Pérignon, si-a descris opera ca fiind ”o permanenta reinventare a exceptionalulu”. Pret de pornire 2.400 euro.

Parte dintr-o colectie foarte rara de „doar” 365 de sticle, Amour de Deutz, din 1999, in cutie de piele, de colectie, gravata cu imaginea emblema a Casei, ingerasul Deutz, va porni de la 4.500 €. Strugurii care stau la baza acestei sampanii provin doar de pe trei parcele speciale Grand Cru si Premier Cru - Mesnil (60%), Avize (35%) si Villers Marmery (5%) - utilizate numai pentru sticle rare.

Manusile de portar ale lui Bogdan Stelea

Manusile de portar ale lui Bogdan SteleaLa licitatie vor fi scoase la vanzare si o pereche de manusi de portar purtate si semnate de Bogdan Stelea, unul dintre reprezentantii „generatiei de aur”.

Pretul de pornire al acestora este 80 de euro.

Tricoul cu autograf al lui Cristi Chivu

Tricoul cu autograf al lui Cristi ChivuIubitorii fotbalului nu trebuie sa rateze tricoul cu autograf al lui Cristi Chivu, fostul capitan al nationalei, curtat din nou de Piturca pentru viitorul campionat.

Tricoul va fi scos la licitatie pentru 500 euro.