It Happened One Night (1934)

It Happened One Night (1934)Comedia romantica are o lunga istorie in spate si, cu toate acestea, majoritatea dintre noi ne amintim doar de exemplele cele mai recente. Insa It Happened One Night cu Clark Gable este una dintre bijuteriile genului ce merita vazuta, si revazuta.

Regizat de maestrul Frank Capra, filmul ne-o prezinta pe Ellie (Claudette Colbert), fiica unui magnat din New York, care face o alegere matrimoniala ce nu primeste acordul tatalui sau, acesta intentionand sa anuleze casatoria. Ellie fuge, incercand sa se ascunda atat de detectivii tatalui cat si de paparazzi care o urmaresc la fiecare pas. Este ajutata in aceasta aventura de un ziarist oportunist, Peter Warne (interpretat de Clark Gable), care vede in Ellie cea mai importanta stire din cariera sa. Insa Peter este atragator, indraznet si aduce cu el posibilitati nebanuite, determinand-o pe Ellie sa se intrebe daca nu cumva s-a casatorit cu barbatul nepotrivit.

Heartbreakers (2001)

Heartbreakers (2001)Cu o distributie de exceptie ce ii include pe: Gene Hackman, Sigourney Weaver si Ray Liotta, Heartbreakers este povestea a doua femei pentru care dragostea este o afacere. Insa fiecare nas isi are nasul si, foarte curand, cele doua trebuie sa aleaga intre bani si barbatii care au reusit sa le fure inima.

Page (Jennifer Love Hewitt) se indragosteste de artist care nu este deloc pe placul mamei sale, Max (Sigourney Weaver). Max stie, din propria experienta, ca dragostea este un sentiment periculos si incearca, fara prea mult succes, sa o instruiasca in acest sens si pe fiica sa. Heartbreakerseste o comedie ireverentioasa in care aventura se combina cu absurdul si cu un romantism usor de tolerat chiar si pentru un public masculin.

Dedication (2007)

Dedication (2007)Un film mai subtil decat majoritatea comediilor romantice, Dedication este povestea unui scriitor de carti pentru copii ce trebuie sa lucreze cu un nou desenator dupa ce partenerul sau moare. Henry (Billy Crudup) si Lucy (Mandy Moore) nu se suporta dar, cu timpul, povestea lor ia o turnura romantica.

Ce este diferit la acest film sunt personajele. Henry - departe de a fi un Fat Frumos - este mizantrop, traumatizat si singurul sau prieten, Rudy (Tom Wilkinson), este mort. Nici Lucy nu este eroina de comedie romantica tipica, cu o cariera ce stagneaza de ani buni, cu o mama nevrotica si un iubit care apare si dispare din viata sa.

Dedication este o poveste despre cum povestile trecutului ne blocheaza alegerile viitoare, comedia fiind punctata taios si cinic de Billy Crudup in monologuri ce ii demonstreaza pe deplin talentul de actor.

Hold Back the Dawn (1941)

Hold Back the Dawn (1941)Hold Back the Dawn spune povestea unui playboy de origine romana, scolit in arta amorului in Franta, ce decide sa se mute in America in cautarea unor noi “cliente” ce vor cadea victime sarmului sau. Lucrurile nu ies exact cum a planuit si ajunge intr-un oras de granita din Mexic asteptand sa-i vina randul pentru a emigra. Lista e lunga si lui Georges Iscovescu (Charles Boyer) nu ii place sa astepte. Cu atat mai mult cand o fosta iubita, Anita Dixon (Paulette Goddard), isi face aparitia si il tenteaza cu viata plina de aventura ce o pot avea impreuna in America.

Solutia vine repede in forma lui Emmy Brown, jucata de radianta Olivia de Havilland, pe care acesta o cere in casatorie intr-o secventa plina de senzualitate si fals romantism. Daca Georges cu vocea sa adanca si masculina este cuceritorul la inceputul filmului, el este cel care cade prada sinceritatii si idealismului lui Emmy.

Cea care serveste ca o imagine utopica a societatii americane pentru toti cei aflati in orasul blocat intre 2 lumi.

Something New (2006)

Something New (2006)Something New este povestea unei femeie frumoase dar atat de rigide incat reuseste sa-i reziste actorului Simon Baker aproape jumatate de film. Kenya McQueen (Sanaa Lathan) are o cariera de succes, vine dintr-o familie bogata si isi doreste sa intalneasca barbatul perfect. Ca majoritatea femeilor are o intreaga lista de caracteristici pe care acesta ar trebui sa le indeplineasca si, prin urmare, este cam intotdeauna singura. Insa viata sa ia o turnura neasteptata in momentul in care il intalneste pe Brian Kelly (Simon Baker), un landscape artist care reuseste sa aduca o pata de culoare nu doar in gradina lui Kenya dar si in viata sa. Singura problema: este alb.

Something New este un “Guess who’s coming to dinner” pentru anii 2000, prezentat din perspectiva opusa si dincolo de political correctness.

Sursa foto: captura postmodern.ro